Dinsdag 22/10/2019

Koen Dillen (VB) steunt van negationisme verdachte FN-leider

Na de notoire Belgische holocaustontkenner Siegfried Verbeke neemt ook Vlaams Belang-EU-parlementslid Koen Dillen het op voor de nummer twee van het Franse Front National Bruno Gollnisch. De rechterhand van Jean-Marie Le Pen wordt door het Franse gerecht vervolgd voor negationisme. "Het gaat er niet om of ik het eens of oneens ben met Bruno Gollnisch", zegt Koen Dillen. "Ik heb gewoon een pleidooi gehouden voor de vrije meningsuiting."

Het Franse FN heeft iets met negationisme. Partijleider Jean-Marie Le Pen noemde de gaskamers ooit "een detail in de Europese geschiedenis" en de Duitse bezetting van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog is naar de smaak van de FN-leider "lang niet zo onmenselijk geweest als in de officiële geschiedschrijving wordt beweerd". Ook de gedoodverfde opvolger van Le Pen laat op zijn zachtst gezegd mist hangen. De holocaust ontkennen doet Gollnisch niet, althans niet naar de letter. Maar dat neemt niet weg dat voor hem alles wel opnieuw onderzocht moet worden."Ik ben geen specialist op het gebied en men moet de historici in alle vrijheid laten discussiëren over het onderwerp." Ook de zes miljoen joodse doden moeten volgens Gollnisch de "inzet van een debat blijven".

Waarom neemt u het op voor iemand die verdacht wordt van negationisme?

Dillen: "Het gaat me niet om wat Bruno Gollnish zegt, het gaat me erover dat zijn recht op vrije meningsuiting aan banden wordt gelegd. De man werd geschorst door de universiteit van Lyon en dat mag niet. Hij heeft zijn universitaire leerstoel nooit gebruikt om politieke boodschappen te verspreiden."

Is Gollnisch dan geen negationist?

"Neen, hij heeft alleen gezegd dat historici het debat moeten kunnen voeren over de holocaust en dat hij zelf geen specialist ter zake is."

Er loopt toch een onderzoek tegen hem?

"De enige fout die hem aangewreven kan worden is een politieke fout. Hij had kunnen weten dat dit soort uitspraken het FN opnieuw in het vaarwater van de Tweede Wereldoorlog zou brengen. Het is niet zijn taak om daarover te praten. Maar dat betekent nog niet dat hij geschorst moet worden."

Maakt u niet dezelfde politieke fout door het Vlaams Belang opnieuw met negationisme te associëren?

"Neen. Ik herhaal: ik stel de holocaust niet in vraag. Wie mijn boek las, weet dat ik tegen elke vorm van negationisme ben. Alleen, de schorsing van iemand die in brede kringen geprezen wordt voor zijn academische rol, zette zoveel kwaad bloed bij mij dat ik wel moest reageren." (ToC)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234