Zaterdag 27/11/2021

Koen Anciaux: 'Ik ben sinds een jaar volbloed VLD'er'

Koen Anciaux (VLD) mag zoals aangekondigd (DM van gisteren) zijn partijgenoot en Vlaams minister-president Bart Somers vervangen als burgemeester van Mechelen. Of de N-VA het lokale kartel (en de bestuursmeerderheid) met de VLD blijft steunen, is nog onzeker (zie kader), maar de burgemeestersvoordracht is wel al ondertekend. "Het heeft wat tijd gekost", sust Koen Anciaux, "maar eigenlijk is er over mijn burgemeesterschap nooit discussie geweest."

Toch lagen CD&V en N-VA tot maandagavond dwars.

Koen Anciaux: "Het plotselinge verdwijnen van Bart Somers was voor ons allemaal een verrassing waar we even van moesten bekomen. Binnen de VLD was snel uitgemaakt dat ik, als eerste schepen, de kandidaat zou zijn. Er zijn wat tegenvoorstellen gekomen, maar we hebben vrij snel een akkoord gevonden.

"Alleen de houding van onze alliantiepartner N-VA heeft ons onaangenaam verrast. De afspraak dat zij een schepenambt zouden krijgen zodra er een plek vacant was, was al veel langer gemaakt en wij willen die nakomen. De N-VA mag dus een schepen aanstellen, maar dan moet ze zich wel eerst even verontschuldigen voor haar onbegrijpelijke houding en het alliantieakkoord uitvoeren. Als ze toch de alliantie eenzijdig opblaast, vervallen uiteraard alle afspraken."

Kan de wrevel bij de N-VA te maken hebben met uw overstap naar de VLD of met uw familienaam?

"Ik denk het niet. Ik heb altijd de opperbeste contacten onderhouden met onze alliantiepartner, ook nadat ik voor de VLD gekozen had. Ik ben mijn partij altijd trouw gebleven, maar toen ze in 2001 uiteenviel, had ik snel door dat mijn toekomst niet bij de N-VA of bij Spirit lag. Ik ben een Vlaamse liberaal en dus heb ik na een bezinningsperiode vorig jaar voor de VLD gekozen."

Van VU-gemeenteraadslid naar VLD-burgemeester in drie jaar tijd. Ook voor u gaat het snel.

"Ik ben sinds een jaar volbloed VLD'er. De overstap is niet zo bruusk geweest, we kenden elkaar al uit de alliantieformule. Toen we nog samen in de oppositie zaten, voelde ik al dat we dezelfde oplossingen voor dezelfde problemen bedachten. Bart Somers zei altijd wat ik wou zeggen. Het was de logica zelf dat we weer samen zouden uitkomen zodra mijn eigen partij ophield te bestaan."

Bent u klaar voor het burgemeesterschap?

"Ik ga het beleidsprogramma van de coalitie niet herschrijven, ik ga het uitvoeren. Ik neem nu de leiding, maar ook CD&V en Agalev zullen hun rol volop blijven spelen. Inhoudelijk plan ik geen grote bijsturingen. Het doel blijft om van Mechelen weer een leefbare samenleving te maken. Daarvoor steun ik fel op de schepen van Veiligheid (Frank Nobels, CD&V) en de schepen van Preventie (Jowan Lamon, Agalev). Persoonlijk lig het woonbeleid in de stad me na aan het hart. De verkrotting aanpakken wordt voor mij een prioriteit."

U komt uit een politieke familie. Behalve uw broer Bert zijn ook uw andere broers politiek actief. Dat moest van vader Vic?

"Helemaal niet. Het is net door de open en positieve manier waarop onze vader over politiek praatte, dat wij allemaal aangestoken zijn. Als je hem hoorde vertellen, was politiek het edelste beroep ter wereld. Dienstbaarheid voor de maatschappij, dat hebben we met de paplepel meegekregen." (BE)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234