Dinsdag 22/09/2020

Politiek

Knokpartij om de proteststem: PVDA mikt op de Vlaams Belang-kiezer

PVDA-voorzitter Peter Mertens.Beeld Wouter Maeckelberghe

Het ongenoegen over de politiek groeit en in de coulissen wordt er geknokt om de proteststem. De extreemlinkse PVDA richt haar pijlen volop op de (vele) kiezers van het extreemrechtse Vlaams Belang. ‘We laten de ontgoochelde protestkiezer niet aan het VB.’ 

“Wie staat er echt aan uw kant? PVDA of Vlaams Belang?” In een pamflet dat de PVDA onlangs buste, vergelijkt ze enkele politieke beloftes tussen extreemrechts en extreemlinks. De jacht stoppen op langdurig zieken? Check bij PVDA, niet bij het VB. Ruimte maken voor een loonsverhoging? Check bij PVDA, niet bij het VB. Het minimumloon verhogen? Check bij PVDA, niet bij het VB. Zo staat het toch in het pamflet.

Over PVDA en Vlaams Belang wordt gezegd dat ze elkaar raken. Les extrêmes se touchent. Zeker op sociaal-economisch vlak rijdt het Vlaams Belang een koers die weleens met die van de PVDA wordt vergeleken. Het is ook geen geheim dat PVDA en Vlaams Belang zich allebei op de proteststem richten. Op kiezers die de wandel en handel van de bestuurspartijen niet meer lusten. En in slabakkende formatietijden is het vermoeden toch dat dat electoraat groeit. Niet zomaar bepleiten beide partijen dan ook nieuwe verkiezingen. Maar je in een folder vergelijken met een partij die je al sinds jaar en dag bestrijdt, oogt een tikje vreemd.

Op Facebook zien we dat PVDA zich in haar advertentie over de lage-emissiezone (LEZ) zelfs specifiek richt op mensen die de pagina van Vlaams Belang of zijn boegbeeld Filip Dewinter volgen. In een filmpje dat zich kant tegen de uittredingsvergoedingen van niet-verkozen parlementairen, somt de PVDA enkel de VB’ers op die er ooit van genoten. Aangezien de partij in 2014 een serieus verlies slikte, zijn dat er veel. Het filmpje leverde liefst 890.000 views op.

Beeld RV

Geknokt

De PVDA mikt haar pijlen op de VB-kiezer en windt daar geen doekjes om. “Er wordt geknokt om de proteststem", erkent woordvoerder Tom De Meester. “Als ik in Gent in de sociale wijken kom, hoor ik het ongenoegen over de traditionele politiek. De mensen zien nog maar twee opties: Vlaams Belang of PVDA. De hardcore Vlaams Belanger die al 20 jaar voor de partij stemt en af wil van alle Marokkanen en Turken, kunnen wij niet overtuigen. Maar Tom Van Grieken probeert zich een sociaal imago aan te meten en komt zo op ons terrein. Hij probeert de kleine man te benaderen met zijn sociaal-economische praat, maar hij is hypocriet. Wij zien af van uittredingsvergoedingen, leven van een bescheidener loon en stemmen in het parlement consequent volgens onze sociale agenda. Het VB doet dat niet.”

'Tom Van Grieken probeert zich een sociaal imago aan te meten en komt zo op ons terrein', klinkt het bij PVDA. Beeld Photo News

Tom De Meester wijst erop dat het Vlaams Belang zijn partij ook in de gaten houdt. Zo vroeg het VB zich een tijdje geleden af of de communistische partij sjoemelde met de lidgelden. En net zoals de PVDA de VB-geïnteresseerden probeerde te bereiken met een advertentie over de lage-emissiezone, keek Vlaams Belang voor dat thema naar de achterban van PVDA. “Ja, we hebben dat één keer gedaan”, reageert VB-woordvoerder Jonas Naeyaert. “Wij wilden de hypocrisie van Tom De Meester aantonen. Hij was eerst voor de LEZ in Gent, hij keerde daarna zijn kar.”

Naeyaert vindt het onzin dat de PVDA het sociale gelaat van Vlaams Belang een masker noemt. “Wij zijn geen communistische partij. Men mag ons niet op die criteria afrekenen.” En hij schiet terug: “Wij pleiten niet voor open grenzen en wij willen zo de sociale zekerheid beschermen, terwijl PVDA net voor open grenzen is.” Een strategie om de PVDA-kiezer te winnen is er niet bij Vlaams Belang, zegt hij nog. “De overlap tussen PVDA en Vlaams Belang wordt ook overschat. Uit postelectoraal onderzoek blijkt dat wij vooral veel sp.a-kiezers hebben overtuigd. De PVDA vergist zich van vijand. Als ze het grootkapitaal willen aanpakken, moeten ze niet op Vlaams Belang schieten.”

Peter Mertens.Beeld Wouter Maeckelberghe
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234