Vrijdag 27/01/2023

ReportageArtsenopleiding

Knokken om dokter te mogen worden: ‘Hopelijk behoor ik dit jaar wél tot de besten’

Kandidaat-artsen leggen het toegangsexamen geneeskunde af.  Beeld Photo News
Kandidaat-artsen leggen het toegangsexamen geneeskunde af.Beeld Photo News

‘Ik heb al vijf keer meegedaan, maar geef niet op.’ Met 6.012 kandidaten voor 1.456 plekken is de drang om arts of tandarts te worden groot, maar de strijd bikkelhard. Alleen de primussen mogen beginnen aan de opleiding. Wij gingen de spanning opmeten aan het Koninklijk Atheneum in Etterbeek, waar kandidaat-artsen het toelatingsexamen konden afleggen.

Esther De Leebeeck

Dinsdagmorgen, 9 uur. Welgeteld 60 kandidaat-artsen verzamelen aan het Koninklijk Atheneum in Etterbeek. Het is een van de 74 locaties in Vlaanderen en Brussel waar 4.822 dokters in spe het toelatingsexamen zullen afleggen. Ter vergelijking: dat zijn 111 kandidaten minder dan vorig jaar. Het aantal inschrijvingen loopt dus gelijk. Geen massa-event op de Heizel zoals voor de coronacrisis, wel een gespreide setting.

Klasgenoten Elise Acke (18) en Maxima Moerman (17) uit Grimbergen zijn ruim een uur op voorhand ter plaatse, en bladeren nog eens grondig door hun notities. “Nu voel ik de stress echt opborrelen”, zegt Maxima. Het duo is nog maar een week geleden afgestudeerd. “Het was moeilijk om dit te combineren met onze eindexamens. We hebben doorheen het jaar al goed geblokt, maar of dat voldoende gaat zijn, dat durven we nog niet zeggen.”

Voor velen blijft geneeskunde een roeping. Zo voelt het althans voor Elise. “Mijn zus heeft een immuunziekte en moet maandelijks naar het ziekenhuis. Ik ben zorgzaam opgegroeid en wil nu ook graag andere mensen helpen.”

Maxima Moerman (17) en Elise Acke (18)  uit Grimbergen  Beeld Photo News
Maxima Moerman (17) en Elise Acke (18) uit GrimbergenBeeld Photo News

Bijna de helft van alle kandidaat-artsen zit in de zogenaamde referentiegroep. Met andere woorden: laatstejaars die net hun middelbaar diploma op zak hebben. Zij hebben doorgaans een slaagpercentage van rond de 40 procent. 540 leerlingen zijn dan weer buitenlanders, voornamelijk Nederlanders.

Opmerkelijk vandaag in Etterbeek: twee op de drie deelnemers zijn meisjes. Christina Meeus (18) en Maroussia Walckiers (18) komen van het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel: “Wetenschapsvakken zoals biologie en chemie vond ik altijd het leukste, dus de keuze voor dokter is best logisch”, vertelt Maroussia. “Zeker omdat onze studiecoach ook heeft bevestigd dat dit iets voor mij zou zijn. Maar ik ga volgend schooljaar nog een jaartje biologie in Amerika studeren, dus als ik niet geslaagd ben voor het toelatingsexamen blijf ik gewoon daar. Als ik slaag, kom ik terug (lacht). De meisjes hebben zich voorbereid door een online boek aan te kopen, oefeningen en video’s incluis.

Op een muurtje langs de kant zit Nico Wouters (20) uit Beersel. Met zijn geluidsdichte koptelefoon – er speelt klassieke muziek – en een klepper van een cursus overheerst ultieme concentratie. “Ik heb eerst mijn examens handelsingenieur meegedaan aan de VUB en dan geblokt voor dit. Terwijl de rest al aan het chillen was, heb ik dus nog enkele dagen doorgedaan.”

Nico hoopt van richting te kunnen veranderen: “Dokter worden is de hoofdzaak. Handelsingenieur is plan B (lacht).” Waarom hij dan vorig jaar niet heeft meegedaan? “Het was al zwaar genoeg door corona. Mijn motivatie om nog extra te studeren was 0,0. Ik wou liever feesten. Maar dit jaar geen excuses.”

Nico Wouters (20) uit Beersel Beeld Photo News
Nico Wouters (20) uit BeerselBeeld Photo News

De spanning is te snijden aan de schoolpoort. Dat kan ook moeilijk anders, als je weet dat amper een op de vier aan de opleiding mag beginnen. Alleen de best presterende geslaagden mogen door. Dat zijn er 1.276 om precies te zijn, het startquotum dat vorig jaar werd opgesteld door de Vlaamse regering. Bij tandartsen is dat zelfs maar een op de zes. Van de 1.190 kandidaat-tandartsen mogen er dit jaar 180 starten. Al zal het aantal gunstig gerangschikten nog wel net iets hoger liggen, stelt professor Jan Eggermont, tevens voorzitter van de examencommissie. “Deelnemers met een ex aequo op plaats 1.276 behandelen we gelijk. Die mogen er dus ook nog bij.” Toch is dat vaak spijtig voor wie met glans geslaagd is, maar nét dat ene puntje te weinig heeft.

“Ik heb vorig jaar ook meegedaan, maar had toen 10 punten te weinig om bij de ‘besten’ te behoren”, zegt Wiam (19) uit Brussel. “Maar ik geef niet op en blijf proberen tot het lukt.”

Een andere studente (23) treedt bij: “Ik heb al vijf keer meegedaan, altijd geslaagd, maar net niet voldoende. Een keer kwam ik zelfs maar een half puntje tekort. Dat suckt, ja. Zeker omdat ik intussen een masteropleiding biomedische wetenschappen zonder problemen heb afgewerkt. Ik weet dus dat ik geneeskunde perfect zou aankunnen, maar ik moet gewoon de kans krijgen. Hopelijk is het me dit jaar gegund.” Eenmaal geslaagd voor het ingangsexamen, is het toegangsticket wel voor eeuwig en altijd geldig.

Om 9.30 uur mogen de studenten zich in het lokaal aanmelden. Nog even hun uitnodigingsbrief en identiteitskaart laten controleren en check: de kandidaten mogen naar het examenlokaal. De banken staan keurig gespreid, met telkens voor iedereen een aparte computer. “Net zoals vorig jaar gaat het examen volledig digitaal door”, vervolgt professor Eggermont. Decentralisatie en digitalisering staan centraal dus. “Zo kunnen leerlingen de examens afleggen in een vertrouwde omgeving, en dat zorgt voor veel minder stress. Bovendien hoeven we op die manier geen examenboekjes meer te verspreiden en dan terug te halen, en kunnen we het examen nadien gemakkelijk ter beschikking stellen van andere geïnteresseerden, denk maar aan de grote groep vijfdejaars.”

Nog even hun uitnodigingsbrief en identiteitskaart laten controleren en check: de kandidaten mogen naar het examenlokaal Beeld Photo News
Nog even hun uitnodigingsbrief en identiteitskaart laten controleren en check: de kandidaten mogen naar het examenlokaalBeeld Photo News

Om stipt 10 uur start de proef. Schrijfgerief is dus niet nodig, flexibele typvingers daarentegen wel. Horloges, gsm’s of rekenmachines zijn uit den boze. Het ingangsexamen bestaat uit twee delen: een test van drie uur die peilt naar kennis van wiskunde, wetenschappen, biologie en fysica, en in de namiddag volgt nog een examen van anderhalf uur over generieke competities zoals begrijpend lezen.

De Molenbeekse Dilara Tugay (17) zit klaar: “Het gaat moeilijk worden, en ik heb een beetje schrik dat ik meer tijd ga verliezen doordat het niet op papier is. Maar goed. Niet stressen. Nog even diep ademhalen en go.” De kandidaat-artsen zijn het er wel unaniem over eens: het onderdeel fysica wordt erop of eronder. Voor de resultaten is het nog even nagelbijten tot 16 juli.

Kandidaat-artsen herhalen nog snel even de cursus vooraleer ze beginnen aan het toelatingsexamen geneeskunde Beeld Photo News
Kandidaat-artsen herhalen nog snel even de cursus vooraleer ze beginnen aan het toelatingsexamen geneeskundeBeeld Photo News

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234