Dinsdag 01/12/2020

KNOKKE VERLOST VAN ZWEMBADCOMPLEX

Na bijna 25 jaar verkrotting is zaterdag begonnen met de afbraak van het zwembadcomplex Swimming Pool in het natuurreservaat De Zwinduinen in Knokke. 'Hoera!', juichen de natuurverenigingen, maar ze moeten wel slikken dat de Compagnie Het Zoute van burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen) twee appartementsgebouwen neerpoot in het gebied.

Knokke

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

Het was Vlaams minister voor Leefmilieu Ludo Sannen (Groen!) die zaterdag eigenhandig startte met de sloop van het compleet vervallen zwembadcomplex Swimming Pool in het natuurreservaat De Zwinduinen, tussen de villawijk Het Zoute en het vogelpark Het Zwin in Knokke. Het 222 hectare grote duin- en poldergebied was tot vorig jaar volledig in handen van de Compagnie Het Zoute van graaf Lippens, maar voormalig Vlaams milieuminister Vera Dua (Groen!) slaagde er in september 2002 in om het grootste deel ervan aan te kopen voor iets minder dan 5 miljoen euro. Inzake oppervlakte was het de belangrijkste aankoop van duinen sinds de aankoop van de Westhoekduinen in De Panne in de jaren vijftig.

Eind vorig jaar verleende de huidige minister van Leefmilieu Ludo Sannen het hele gebied het juridisch statuut van natuurreservaat. De Zwinduinen is namelijk het enige gebied aan de Belgische kust waar het strand ononderbroken overgaat in duingebied en polders. Na de sloop van het vier hectare grote zwembadcomplex zal een adviescommissie met daarin wetenschappers en vertegenwoordigers van de plaatselijke natuurverenigingen en overheden een beheersplan opstellen om de natuurwaarde van het gebied te herstellen.

"Hier vind je het hele ecosysteem van de Belgische kust in één afgesloten gebied", aldus Sannen. "Zowel polders, duinen, slikken en schorren zijn hier aanwezig. Het is ook een van de weinige plekken in Vlaanderen waar zoet en zout water met elkaar in contact komen. We geven de hele oppervlakte van het zwembad terug aan de natuur en de natuur terug aan de mensen. Daarom zullen we ook voldoende wandelpaden aanleggen. Dit gebied heeft alle mogelijkheden om uit te groeien tot een van de mooiste natuurreservaten in Vlaanderen."

Lange tijd heeft het er slechter uitgezien voor de Zwinduinen. De Compagnie wilde er achtereenvolgens een jachthaven, een reusachtig congrescentrum en een golfterrein aanleggen. Het actieve verzet van plaatselijke natuurverenigingen verhinderde dat steeds. Toch is niet iedereen tevreden met het zogezegde 'happy end' van het meer dan twintig jaar lange aanslepende dossier. De Compagnie Het Zoute, een consortium van adellijke families waar de familie Lippens het meest in de pap te brokken heeft, wilde in 2002 immers alleen het gebied verkopen op voorwaarde dat er een bestemmingswijziging kwam van het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA). Daardoor veranderde een deel van het complex, met name de parking en het cafetariagebouw naar woongebied. Dat 1,25 hectare groot deel is nu nog altijd in handen van de Compagnie die er twee appartementsgebouwen op zal plaatsen. Daardoor sluit nog geen derde van het unieke natuurgebied aan bij het strand. In ruil ziet de Compagnie af van alle verdere gerechtelijke procedures tegen de Vlaamse Gemeenschap.

"We zijn natuurlijk heel tevreden dat de Zwinbosjes eindelijk beschermd zijn en het zwembad wordt afgebroken, maar dat er twee appartementsblokken komen, is wel een doorn in het oog", aldus Patrick Demaecker van Natuurpunt Knokke-Heist. "Zonder dit compromis had het echter wellicht nog veel langer geduurd voordat er een oplossing kwam voor het gebied. Hoe langer die uitbleef, hoe meer natuurwaarde verloren ging. Lippens gebruikte het zwembadcomplex als chantagemiddel. Hij heeft het bewust laten verkrotten om het later als pasmunt te kunnen gebruiken tegenover de overheid."

Ook Vlaams parlementslid André Van Nieuwkerke (SP.A) die het dossier opvolgde, hekelt de manier waarop Lippens het spelletje speelde. "Het is duidelijk dat de Compagnie uit alles geld wil slaan en ze niet van goede wil zijn. Ze hebben het zwembad gebruikt als chantagemiddel om toch nog maar een stukje van onze Belgische kust te kunnen bebouwen. Ze zouden beter het goede voorbeeld geven en het hele gebied ter beschikking stellen van de bevolking. Nu zal slechts een select groepje superrijken genieten van hun appartement met uitzicht op zee én het natuurgebied. Nu al staan ze aan te schuiven om een van de 3 miljoen euro kostende appartementen aan te schaffen."

Lippens zelf is zuinig met commentaar. Hij spreekt van een win-winsituatie voor zowel de Compagnie als het Vlaams Gewest. Maar hij laat niet na om nog even uit te halen naar de overheid. "Als je in België iets afbreekt, bestaat het gewoonweg niet meer, dan ben je het kwijt. Als eigenaar is het niet meer vanzelfsprekend dat je een bouwvergunning krijgt, dat is het land waarin we leven."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234