Maandag 27/01/2020

Knip in ereloonsupplementen specialisten

Voor sommige prestaties zullen artsen geen ereloonsupplement meer mogen aanrekenen in eenpersoonskamers. Daarmee wordt voor het eerst geraakt aan heilige huisjes.

De verschillende ziekenfondsen en artsenverenigingen hebben een overeenkomst bereikt. Het gaat om het Medicomut-akkoord, een nieuwe conventie van twee jaar waarin artsen en mutualiteiten de tarieven vastleggen die huisartsen en specialisten mogen vragen.

Evident waren de onderhandelingen niet. De ziekenfondsen benadrukken dat het om een "gematigd akkoord gaat in een budgettair moeilijke context", en ook Alliantie Artsenbelang - Domus Medica en het artsensyndicaat BVAS zijn opgetogen.

Daarbij wordt voor het eerst aan heilige huisjes geraakt. Zo sneuvelen de ereloonsupplementen bij eenpersoonskamers bij prestaties klinische biologie, pathologische anatomie en genetica. "Dat zijn prestaties waarbij er geen persoonlijk contact is tussen de patiënt en de arts", zegt Luc Van Gorp, de voorzitter van de Christelijke Mutualiteiten (CM). "In die zin vinden wij het logisch dat daarvoor geen erelonen worden aangerekend."

Helemaal verdwijnen de ereloonsupplementen zeker niet. "Maar voor het eerst zijn alle partners bereid hierover het debat aan te gaan", stelt Van Gorp. "Het komende anderhalf jaar zullen we ons hier verder over buigen en nagaan wat een redelijke verloning is voor artsen, ook vanuit het perspectief van de patiënten. De bedoeling is om tegen het volgende Medicomut-akkoord een omstandig verslag klaar te hebben."

Voorts wordt 2,4 miljoen euro vrijgemaakt voor een betere toegankelijkheid van de gezondheidszorg voor chronisch zieken. Tot slot wordt onder meer het globaal medisch dossier uitgebreid, komen er extra wachtposten en krijgen dokters extra middelen voor het elektronisch medisch dossier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234