Zondag 20/06/2021

InterviewSportvrouw van het jaar

‘Knap hoe ze met druk omgaan’: drie kenners over de Sportvrouw van het Jaar 2019

Tia Hellebaut (links), de Sportvrouw van 2008, en ex-olympiër Aagje Vanwalleghem (midden) zetten Nina Derwael op één. Voor Ann Wauters mag Emma Meesseman winnen. Beeld Jan De Meuleneir/Photo News
Tia Hellebaut (links), de Sportvrouw van 2008, en ex-olympiër Aagje Vanwalleghem (midden) zetten Nina Derwael op één. Voor Ann Wauters mag Emma Meesseman winnen.Beeld Jan De Meuleneir/Photo News

Eén: Nina Derwael. Twee: Nafi Thiam. Drie: Emma Meesseman. Zo zag het podium er vorig jaar uit. Wie vanavond de Sportvrouw van het Jaar moet worden, daarover oordelen kenners Aagje Vanwalleghem, Ann Wauters en Tia Hellebaut.

Van het opvallende gezelschap dat aanschuift voor dit interview mocht alleen Tia Hellebaut (41) als ex-laureate haar stem uitbrengen. De Sportvrouw van het Jaar van 2008 komt meteen ter zake. "Ik heb Derwael op één gezet, Meesseman op twee en Thiam op drie. Wereldkampioen is en blijft wereldkampioen. Punt. Toen Meesseman onlangs de Vlaamse Reus en het Vlaams Sportjuweel kreeg, ben ik wel eens gaan kijken naar wat zij presteerde. Ik heb de indruk dat basketbal niet bekend genoeg is in België en onbekend is onbemind."

Ann Wauters (39) zet Meesseman op één. "Het is toch speciaal wat ze deed. De WNBA bestaat 23 jaar en nooit eerder kon Washington de titel winnen. Basket is een teamsport, maar elke match die ik zag was Meesseman beslissend. Ze is terecht verkozen tot MVP van de Finals, nog maar één buitenlandse speelster deed haar dat voor. En ze won opnieuw de Euroleague, daar kijkt niemand nog naar om."

Hellebaut: "Terwijl België wel ontplofte toen Derwael goud won. Het is natuurlijk anders omdat zij een wereldtitel voor België won, voor de tweede keer op rij al. Als Meesseman het goed had gedaan met de nationale ploeg zou dat misschien meer zijn opgevallen."

Wauters: "Klopt, in de zomer speelt Meesseman met Washington, in de winter met Jekaterinenburg en dan was er een korte periode met de Belgian Cats op het EK, waar er meer had ingezeten dan een vijfde plek. Maar Meesseman deed het wel fantastisch dit jaar. Het team dat de NBA wint, noemt zich wereldkampioen. Het is de beste competitie ter wereld."

Voor ex-gymnaste Aagje Vanwalleghem (32) is Derwael de Sportvrouw van 2019. "Omdat ze zichzelf opvolgde als wereldkampioene. Thiam blijft ook jaar in, jaar uit sterk presteren en ik vind het jammer dat we haar medailles als vanzelfsprekend beginnen te beschouwen. Toppers als Thiam, die pluk je in België niet zomaar uit de lucht. Als zo'n kampioene presteert, dan komt daar een hele hype rond. Ze traint dan in alle stilte verder, komt door blessures en revalidatie wat minder in de picture. Dat wil niet zeggen dat het slecht gaat met haar. Dat maakt gewoon deel uit van een topsportcarrière."

Hellebaut: "Ik kijk verder dan de medaille die Thiam haalde, naar haar puntentotaal, en dat kon toch wat beter."

Wat bewonderen jullie het meest aan jullie 'opvolgsters'?

Wauters: "Dat Meesseman altijd zichzelf blijft. Ze staat al jaren aan de top en werd al honderd keer vergeleken met mij, maar zij tekent gewoon haar eigen route uit. Ik zie haar graag bezig omdat ze zo eenvoudig speelt. Meesseman heeft de natuurlijke feeling om op het juiste moment op de juiste plaats te staan en voor de juiste beweging te kiezen. Ze is geen fancy speelster die de highlights zal halen, maar is onvoorstelbaar efficiënt en veelzijdig."

Vanwalleghem: "Ik bewonder de stressbestendigheid van Derwael wel. Ze is al jaren favoriet aan de brug met ongelijke leggers en elke keer moet ze horen: 'Nina zal wel weer winnen'. Ze turnt ook zo mooi en makkelijk aan de brug, mensen beseffen niet hoe moeilijk het in werkelijkheid is. Derwael heeft het voordeel van haar lengte - de Chinese meisjes moeten echt reiken naar de leggers terwijl zij haar arm maar hoeft te strekken - maar ook het nadeel: ze moet tussen de leggers raken en dat maakt dat haar zwaaimoment anders is."

Hellebaut: "Buiten het feit dat Thiam een supertalent is, vind ik het knap hoe zij zich na elke titel weer kan opladen en focussen, terwijl ze toch al op haar 21ste olympisch kampioene werd. Ze kan echt in haar tunnel zitten in een competitie en je krijgt haar daar niet uit. Op het WK paste de puzzel gewoon niet op het juiste moment."

Wauters: "Vorig jaar koos Meesseman alleen voor de nationale ploeg, ze deed niet mee aan het WNBA-seizoen. Washington bereikte toen ook de finale, maar verloor die. Met als resultaat dat Meesseman heel de play-offs als het ontbrekende stukje van de puzzel werd aangezien. Je moet weten dat Meesseman van nature heel kalm is, maar nu kon ze voor het eerst in haar leven aan niets anders denken dan aan die finale, vertelde ze me. Ze heeft gevoeld hoe intens de druk kan zijn, ook in een ploegsport. Toch is ze daar fantastisch mee omgegaan."

Hellebaut: "Voor Thiam is die druk altijd groot. Niet één keer per jaar, maar elke keer. Zij is de atlete op wie de media altijd springen."

Jullie weten ook wat het betekent om het gezicht van een sport te zijn.

Hellebaut: "Ja, en daarom weet ik dat Thiam constant vragen zal krijgen van mensen die haar gsm-nummer of e-mailadres hebben. 'Heb je nog een paar schoenen of een T-shirt om te handtekenen?' Dat stopte niet. Hoe goedbedoeld ook, dat geeft druk en daarom veranderde ik geregeld van adres."

Vanwalleghem: "Dan antwoord je daar toch niet op? Weet je wat ik opvallend vond na de kwalificaties van Derwael aan de brug? Opmerkingen als: 'Nina moet gewoon haar oefening turnen en dan wordt ze weer wereldkampioen.' Hallo?! Gewóón haar oefening doen? Daar gaan wel jaren van trainen aan vooraf, aan omgaan met stress, aan fysiek top zijn... Het is veel meer dan gewoon je oefening doen."

Hellebaut: "Dat is toch net drukverlagend?"

Vanwalleghem: "Helemáál niet."

Hellebaut: "Als ik op de Spelen stond, dacht ik: gewoon aanlopen en springen. Dat is alles. Dan moet je vertrouwen op je kwaliteiten."

De Spelen komen eraan. Kan Derwael naast het goud grijpen?

Vanwalleghem: "Tuurlijk wel."

Hellebaut: "Je kunt wel zeggen dat ze er het potentieel voor heeft. Het moet gewoon kloppen op de dag zelf."

Wauters: "In teamsporten moet je met zoveel andere factoren rekening houden: je tegenstander, tactiek, je medespeelsters, een coach. Maar wij mogen wél fouten maken. Een gemist shot is niet het einde van de wereld, je kunt dat nog goedmaken."

Hellebaut: "In atletiek mag je ook altijd fouten maken, maar liefst niet te veel."

Vanwalleghem: "Derwael mag dat ook, maar dan moet ze hopen dat de anderen er nog meer maken. Wat ook een invloed heeft, is dat turnen een jurysport is."

Wauters: "Lijkt me vreselijk frustrerend."

Derwael heeft intussen wel voldoende naam gemaakt.

Vanwalleghem: "Dat is goed voor Derwael, maar eigenlijk is dat niet correct. Daarom zijn ze die robots aan het invoeren. Het is en blijft geen 100 procent objectieve sport. Op de 100 meter spurt is het duidelijk: de snelste wint."

Thiam noemt zich geen topfavoriet voor het goud in Tokio. Akkoord?

Hellebaut: "Ik zou die houding ook aannemen, om de druk te verminderen. Heel België zal nu wel weer met beide voeten op de grond staan en weten dat Thiam niet zeker is van dat goud. Ik ben er 100 procent van overtuigd dat Thiam voor de medailles zal strijden, maar of goud haalbaar is? Dan moet alles meezitten en mag Johnson-Thompson niet in haar dagje zijn."

Derwael, Meesseman en Thiam zijn alle drie gevestigde waarden in hun sport. Hoe kunnen ze zich nog onsterfelijker maken?

Wauters: "Voor Meesseman ligt dat voor de hand: ons in februari naar de Olympische Spelen brengen. Ze zal het niet graag horen want ze is daar wat bijgelovig in, maar dat is het volgende wat ze op haar lijstje wil afvinken. Telkens als Meesseman dat truitje van de nationale ploeg aantrekt, doet haar dat wat."

Vanwalleghem: "Voor Derwael is dat olympisch goud. Ze wordt ook echt in die positie geduwd."

Hellebaut: "Thiam is al redelijk onsterfelijk, als je al Europees, wereld- en olympisch kampioene bent. Dan praat je over Europese en wereldrecords. Dat record van Jackie Joyner-Kersee zal niet evident zijn om te kraken, dat komt uit een periode toen er een andere tijdgeest was. Laat Thiam nog maar wat titels winnen."

Mag Derwael een olympische medaille ambiëren in de allroundcompetitie, toch het koninginnennummer?

Hellebaut: "Gek dat allround het belangrijkste is in het turnen. In de atletiek is dat net omgekeerd."

Vanwalleghem: "Vroeger werd je scheef bekeken als toestelspecialist. Je ging je specialiseren omdat je zogezegd niet alles kon. Daarom is allround inderdaad het koninginnennummer."

Hellebaut: "In de atletiek is de perceptie: je bent niet goed genoeg in één onderdeel, dus doe jij maar van alles wat. Terwijl die redenering, voor alle duidelijkheid, niet klopt."

Vanwalleghem: "Voor mij zijn meerkampers net gladiatoren. Die kunnen álles: lopen, springen, gooien... Een volwaardige gymnaste kan ook alles. Derwael is zodanig goed op brug dat ze in de allround mindere proeven zoals de sprong compenseert."

Uitgerekend het toestel waar jij in uitblonk.

Vanwalleghem: "Derwael en ik samen in een team, dat had vonken gegeven. Ik de grond en de sprong, Derwael de brug en de balk. (lacht) Ik ben te vroeg geboren."

Wauters: "Dat heb ik ook al vaak gedacht: wat als Meesseman en ik deel hadden uitgemaakt van dezelfde generatie?"

Hellebaut: "Thiam en ik samen in een competitie, dan zouden we elkaar punten hebben afgepakt. Dat gaan we niet doen, hé."

null Beeld Jan De Meuleneir/Photo News
Beeld Jan De Meuleneir/Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234