Dinsdag 28/01/2020

Weer

KMI waarschuwt voor felle rukwinden, volgende week voelt aan als herfst: koel en wisselvallig

Archiefbeeld: beschadigde bomen op de weg na stormweer in België. Beeld Photo News

Vandaag wordt het vooral uitkijken voor felle windstoten en kondigt het KMI opnieuw code geel af. De FOD Binnenlandse Zaken heeft het nummer 1722, voor niet-dringende interventies, geactiveerd.

Code geel blijft zaterdag van 8 uur ‘s ochtends tot middernacht van toepassing voor windstoten. Behalve in de provincie Luxemburg worden er over het hele land rukwinden verwacht tot 70 kilometer per uur. Aan de zee kunnen de rukwinden oplopen tot meer dan 80 kilometer per uur. Ook in de nacht van zondag op maandag kan het gaan onweren.

De FOD Binnenlandse Zaken heeft omwille van de voorspellingen het noodnummer 1722 opnieuw geactiveerd. Het is nog niet duidelijk tot wanneer het actief zal blijven. Het nummer 1722 is bedoeld voor niet-dringende brandweerinterventies, zodat het noodnummer 112 bij noodweer niet overbelast raakt. Dat laatste nummer is enkel bedoeld voor dringende interventies, waarbij iemand mogelijk in (levens)gevaar is.

Brusselse parken gesloten

Leefmilieu Brussel heeft besloten al de parken in het Brussels Gewest te sluiten van vrijdag 11 uur tot zaterdag 22 uur.  Nadat het gevaar is geweken, zullen de parken na inspectie, opruiming en beveiliging opnieuw worden opengesteld. In de parken die niet kunnen worden afgesloten, zal aan de ingang een bericht worden uitgehangen en zullen de parkwachters de bevolking informeren.

 Leefmilieu Brussel vraagt om zoveel mogelijk de parken, bossen en wouden, en in het bijzonder de omgeving van bomen, te vermijden. “We hopen dat deze situatie, die van de weersomstandigheden afhangt, van korte duur zal zijn, dat u de nodige maatregelen kan nemen om mobiliteitsproblemen te voorkomen en dat u opnieuw snel voluit van onze groene ruimten kunt genieten”, aldus Leefmilieu Brussel aan de Brusselaar.

Festivals nemen maatregelen

WECANDANCE, op het strand in Zeebrugge, is voorbereid op de hevige wind die vandaag wordt voorspeld. Dat zegt de organisator van het hippe dancefestival, dat gisteren zijn eerste van drie dagen beleefde. “Wel zullen we de windsnelheden minuut per minuut opvolgen”, zegt Bart Roman.

Bij de organisatie van WECANDANCE wordt de situatie op de voet gevolgd. “Zoals het er nu naar uitziet, blijven we gelukkig gespaard van regen. Maar het wordt speciaal weer”, zegt Bart Roman. “We zijn in elk geval op alles voorbereid.”

Door de weersvoorspellingen nam de organisator al maatregelen. “We brachten de voorbije 36 uur extra verstevigingen aan en plaatsten bijkomende zeecontainers om bepaalde zones meer te beschermen tegen de wind”, zegt Roman.

Weerbericht: volgende week doet denken aan de herfst

Het kan vandaag flink waaien en er is kans op een paar buien, maar meestal blijft het droog. Het KMI verwacht maxima tussen 21 en 25 graden.

Vandaag wisselen wolken en zonnige perioden elkaar af en blijft het, op een plaatselijke bui na, droog. De wind waait matig tot vaak vrij krachtig en aan zee vrij krachtig tot krachtig, met rukwinden tot 70 km/uur in het binnenland en aan zee tot 80 km/uur. Op zee wordt het stormachtig.

Volgende nacht is het licht- tot plaatselijk halfbewolkt. Het blijft droog. De minima schommelen tussen 12 en 16 graden. De wind waait meestal matig en aan zee soms vrij krachtig uit het zuidwesten. De rukwinden nemen af van 60 naar 40 km/uur.

Zondag blijft het meestal droog en wordt het rustiger. De kans op enkele lichte buitjes is het grootst aan zee en in het uiterste zuiden van het land. We zitten nog in de relatief warme luchtmassa, waardoor het kwik nog kan stijgen naar waarden tussen 20 en 23 graden. De wind neemt af naar matig en waait uit westelijke richtingen.

 Maandag neemt de onstabiliteit toe waardoor er verspreid enkele buien kunnen vallen, lokaal met onweer. Tussendoor zijn er soms brede opklaringen mogelijk. Het wordt enkele graden koeler, met nog maxima tussen 17 en 21 graden. Er staat een zwak tot matige wind uit westelijke richtingen.

Dinsdag kunnen er lokaal nog enkele buien vallen en is het meestal wisselend bewolkt. Het blijft eerder fris, met maxima rond 19 of 20 graden in het centrum.

Mogelijk trekt woensdag opnieuw een storing over onze streken en neemt de kans op neerslag toe. Tegelijkertijd wakkert de zuidwestenwind aan. De maxima schommelen rond 20 of 21 graden in het centrum.

Ook donderdag lijkt wisselvallig te verlopen, met enkele buien. Mogelijk wordt het droger en rustiger in de loop van de dag.

Mogelijk is het vrijdag tijdelijk rustiger, alvorens een nieuwe storing vanuit het westen nadert. Het blijft enkele graden te koel voor de tijd van het jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234