Maandag 23/09/2019

Klopt het waarom wel?

De toespraak van Trump, een mengeling van droge statistische gegevens en gevoelsargumenten, was erop gericht het akkoord punt voor punt in diskrediet te brengen. Nogal wat beweringen waren gebaseerd op bedenkelijke data en uit verband gerukte onderzoeksrapporten.

1 Banenverlies

Trump verwees naar een gepubliceerd onderzoek om te beweren dat het klimaatpact zou leiden tot "een verlies van 2,7 miljoen banen tegen 2025", waarvan 440.000 in de industrie. Tegen 2040 zou dat oplopen tot 6,5 miljoen industriële banen, goed voor een inkomensverlies van zowat 6.200 euro voor een gemiddeld gezin.

Critici uiten bezwaren tegen de methodologie van de studie, die werd uitgevoerd in opdracht van de American Council for Capital Formation en de U.S. Chamber of Commerce, twee notoire tegenstanders van klimaatreglementering.

Het vooropgestelde banenverlies houdt geen rekening met de innovaties van de Amerikaanse economie om zich aan te passen aan de nieuwe regels. Onder meer Apple, Mars en Unilever meldden eerder dat de toepassing van het akkoord van Parijs nieuwe markten zou aanboren en jobs zou creëren.

Anderzijds stelt een resem andere studies - van milieuverenigingen, Citibank en de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) - dat niets doen aan de klimaatverandering de economie miljarden dollars kan kosten.

2 China

Om de oneerlijkheid van het akkoord nog wat te dramatiseren, beweerde Trump dat het China, de grootste vervuiler, toestaat "de uitstoot nog een verbijsterende dertien jaar lang te verhogen. Dertien jaar lang kunnen ze doen wat ze willen."

De Chinese uitstoot zou inderdaad tot 2030 blijven toenemen, om daarna af te nemen. Maar aangezien zijn afhankelijkheid van steenkool kleiner wordt, is China goed op weg de deadline vroeger te halen.

3 Steenkool

Trump merkte op dat het akkoord China en India in staat stelt meer steenkoolcentrales te bouwen, terwijl Amerika zou moeten stoppen met de ontwikkeling van een propere steenkoolindustrie. De steenkoolindustrie in de VS gaat er al lang op achteruit omdat er goedkopere alternatieven komen. Trumps economische topadviseur, Gary D. Cohn, geeft toe dat steenkool maar een beperkte rol speelt in de energiemix van het land. Vorige week zei hij: "Steenkool heeft slechts weinig in de pap te brokken."

4 Onderzoek MIT

Trump probeerde de waarde van het akkoord te minimaliseren door te verwijzen naar een onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology, dat stelt dat als elk land zijn verplichtingen zou nakomen, dat zou resulteren in een vermindering van de globale temperaturen van slechts twee tienden van een graad Celsius tegen 2100. "Heel, heel weinig", zei Trump.

Maar de MIT-onderzoekers keken ook naar het verschil tussen de klimaatbeloften van eerdere onderhandelingen en een business-as-usual-scenario waarbij de landen niks zouden doen. In een geüpdatete analyse uit 2016 stelden ze dat de bestaande klimaatbeloften zouden leiden tot een opwarming met 2,7 tot 3,6 graden tegen het einde van de eeuw. Bij een onveranderd beleid zou dat 3,3 tot 4,7 graden zijn, een verschil van bijna een graad.

5 Groen Klimaatfonds

Trump schoot ook op het Groen Klimaatfonds, een programma van de Verenigde Naties waarbij rijkere landen geld geven aan armere landen om hen te helpen de gevolgen van de klimaatverandering op de vangen. "Leuke naam", zei hij. "Maar zo gaan we wel miljarden en miljarden en miljarden dollars betalen, en we geven al veel meer dan alle anderen. Veel andere landen hebben nog niets uitgegeven, en veel ervan zullen dat ook nooit doen."

De Verenigde Staten hebben 3 miljard dollar beloofd voor het fonds. Maar Amerika is zeker niet de enige geldschieter, en ook niet de grootste per hoofd van de bevolking. Zweden geeft per inwoner zes keer meer dan de Verenigde Staten.

6 De properste

Zelfs los van het akkoord van Parijs, stelde Trump, zullen de Verenigde Staten een voorbeeldige rol spelen. "We zullen de properste zijn", beloofde hij. "We zullen de properste lucht hebben. We zullen het properste water hebben."

Die optimistische verklaring wordt weerlegd door de jongste Environmental Performance Index van Yale University. De Verenigde Staten prijken op de 26ste plaats van 180 landen volgens de index. Op het vlak van luchtkwaliteit staat Amerika op de 43ste plaats, op het vlak van waterzuivering 22ste en op het vlak van het klimaat- en energiebeleid 44ste.

Zelfs na de recente beperkingen blijft de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking aanzienlijk groter dan die van China en India.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234