Vrijdag 07/10/2022

Aanslagen Brussel

Klopjacht op terreurverdachte terwijl Brusselaars troost zoeken bij elkaar

Mensen zoeken steun bij elkaar op het Beursplein in Brussel. Beeld ANP
Mensen zoeken steun bij elkaar op het Beursplein in Brussel.Beeld ANP

• Drie aanslagen in Brussel en op de luchthaven van Zaventem
• In totaal zeker 30 doden en 230 gewonden
• Twintigtal doden bij aanslag op metro in station Maalbeek
• Tiental doden bij twee aanslagen op Brussels Airport
• De politie houdt een klopjacht op zeker één voortvluchtige verdachte
• Er zijn huiszoekingen over het hele land, zegt het federaal parket. Bij een ervan wordt een IS-vlag, spijkerbom en chemische producten gevonden.

Wij sluiten onze liveblog van een bewogen dag hier af. Bedankt om het hier te volgen. Vanaf zes uur 's ochtends beginnen we weer met nieuwe liveverslaggeving.

Blijf de ontwikkelingen volgen via de Twitter-account en Facebook-pagina van De Morgen. Belangrijke nieuwsalerts krijgt u door meldingen in te schakelen bij onze app op iOS en Android.

Een overzicht van de laatste ontwikkelingen:
• Bij de aanslagen van vandaag op de metro in Brussel en op de luchthaven in Zaventem zijn zeker 30 doden en 230 gewonden gevallen.

• De politie houdt op dit moment een klopjacht op meerdere voortvluchtige terreurverdachten. Voor één van hen, die betrokken is bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem, is een officieel opsporingsbericht verspreid. De andere zou een rol spelen bij de aanslag op de metro in Brussel.

• De politie vond vandaag een spijkerbom, chemische producten en een IS-vlag gevonden bij huiszoekingen in Schaarbeek.

• Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslagen opgeëist, maar het parket wil dat nog niet bevestigen

• Het terreurniveau is opgetrokken naar het allerhoogste niveau vier voor het hele land.

Huiszoekingen in Schaarbeek. Beeld Photo News
Huiszoekingen in Schaarbeek.Beeld Photo News

De bommen die twee terroristen op de luchthaven van Zaventem tot ontploffing hebben gebracht, zouden in hun koffers hebben gezeten. Dit heeft de burgemeester van de gemeente Zaventem gezegd tegen het Franse persbureau AFP. Eerdere berichtgeving veronderstelt dat beide mannen bomgordels droegen, waarmee zij zichzelf zouden hebben opgeblazen in de vertrekhal.

"Ze zijn per taxi gekomen met koffers; hun bommen zaten in de koffers. Ze hebben hun koffers gelegd op de karretjes." Ook de derde man, die nu nog voortvluchtig is, had een bom op zijn karretje liggen, aldus de burgemeester. "Maar hij moet in paniek zijn geraakt, die explodeerde niet."

Volgens de doorgaans goed ingelichte Faroek Özgünes van VTM Nieuws heeft diezelfde taxichauffeur het adres van de voortvluchtige verdachte in Schaarbeek kunnen doorspelen aan de politiediensten. Het was de taxichauffeur opgevallen dat hij de drie mannen niet mocht helpen met hun bagage. Dat verdachte gedrag zette de taxichauffeur later aan het denken, waarop hij het adres van het appartement in Schaarbeek waar hij de mannen vanochtend had opgehaald doorspeelde aan de politie.

Een politiehelikopter vliegt boven Schaarbeek. Beeld BELGA
Een politiehelikopter vliegt boven Schaarbeek.Beeld BELGA

De huiszoekingen in Schaarbeek zijn op dit moment nog steeds aan de gang. Hulp- en veiligheidsdiensten rijden af en aan. De veiligheidszone in de wijde omgeving van het station is nog steeds van kracht.

Burgemeester Bernard Clerfayt zegt dat een gebouw dat doorzocht werd recent van eigenaar was veranderd. De huidige eigenaar zou er verhuurd hebben aan "gens de passage", mensen voor een kort verblijf in de gemeente.

Het federaal parket deelde eerder mee dat in Schaarbeek bij huiszoekingen IS-attributen en explosief materiaal is gevonden. Even na 20 uur leek het erop dat de huiszoekingen naar hun eind liepen. Helikopters cirkelden niet langer boven de omgeving en speciale eenheden verlieten de plaats van de huiszoekingen.

De politie houdt op dit moment een klopjacht op meerdere voortvluchtige terreurverdachten. Eén van hen is betrokken bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem, de andere zou een rol spelen bij de aanslag op de metro in Brussel.

Een politiehelikopter boven Schaarbeek. Beeld BELGA
Een politiehelikopter boven Schaarbeek.Beeld BELGA

Vanavond kwamen honderden mensen bij elkaar op het Beursplein in Brussel, waar deze namiddag al een spontane solidariteitsactie was ontstaan. Op de grond staan met krijt ontelbare boodschappen van medeleven en hoop getekend of geschreven. Ook premier Michel en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kwamen ter plaatse.

Het begon met enkele krijttekeningen van drie studentes. Zij nodigden omstaanders uit om hetzelfde te doen en tegen de avond stond het Beursplein volgekalkt met boodschappen van liefde, hoop, solidariteit en verdriet. "Bruxelles reste ma belle", bijvoorbeeld. Of nog: "De islam is onschuldig." Ogenschijnlijk eenvoudige, maar uiteindelijk toch vooral krachtige boodschappen.

Het zorgde ervoor dat honderden mensen zich voor het Beursgebouw verzamelden. Zij plaatsten kaarsjes, zongen ingetogen en zochten troost bij elkaar. (RA)

null Beeld AFP
Beeld AFP

Politie en militairen zullen morgen alle rugzakken en andere tassen van pendelaars in de Brusselse metro controleren. Dat heeft de woordvoerder van de federale politie Peter De Waele gezegd.

Hij herhaalde ook dat sommige metrostations nog gesloten zullen zijn. "De metrostations die open zijn, zullen maar toegankelijk zijn via één of twee ingangen", zei De Waele nog. Pendelaars wordt aangeraden om morgen op tijd te vertrekken, omdat de extra controles mogelijk voor vertragingen zullen zorgen.

De speurders hebben de voortvluchtige derde terreurverdachte van de aanslagen op de luchthaven kunnen traceren tot een woning in Schaarbeek. Dat meldt VTM Nieuws. In Schaarbeek vond vandaag een grote politieactie plaats. Bij de huiszoekingen heeft de politie in Schaarbeek een spijkerbom, chemische producten en een IS-vlag gevonden. De voortvluchtige verdachte van Zaventem is niet aangetroffen tijdens de huiszoekingen.

De politie is behalve de voortvluchtige terreurverdachte van Zaventem ook op zoek naar een andere verdachte, die een bompakket heeft achtergelaten op de metro in Brussel.

Een politiehelikopter vliegt boven Schaarbeek. Een agent hangt met getrokken wapen uit het toestel. Beeld BELGA
Een politiehelikopter vliegt boven Schaarbeek. Een agent hangt met getrokken wapen uit het toestel.Beeld BELGA

Uit het buitenland is naast steunbetuigingen ook harde kritiek te horen. "Een weifelende overheid", "het epicentrum van jihadisme": analisten hakken hard in op het beleid in ons land. De aanslagen in Brussel zijn dus nauwelijks een verrassing, klinkt het.

Zowel The Independent als de collega's van The Guardian wijzen naar een "grote en slecht geïntegreerde moslimminderheid, de beschikbaarheid van wapens en een sterk ontwikkeld communicatie- en transportnetwerk doorheen het land."

Een analyse van de Britse krant The Guardian. Beeld
Een analyse van de Britse krant The Guardian.

"Er zijn meer zwaargewonden dan normaal gezien het geval is bij een aanslag", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block in een gesprek met VTM Nieuws.

"Dat is te wijten aan de aard van het ontploffingsmateriaal. Er waren spijkers en glas in de bommen verwerkt, en dan wordt het een soort oorlogstuig. Dat geeft verwondingen die we normaal gezien niet in ziekenhuizen zien."

Op een röntgenfoto vrijgegeven door een militair ziekenhuis in Neder-Over-Heembeek, ten noorden van Brussel, is ook duidelijk een spijker te zien in de borstkas van een slachtoffer dat daar wordt behandeld. Het voorwerp bevindt zich vlakbij het hart van de patiënt.

'Er waren spijkers en glas in de bommen verwerkt, en dan wordt het een soort oorlogstuig'

Maggie De Block
null Beeld epa
Beeld epa

De Duitse politie heeft op de snelweg drie verdachten uit Brussel opgepakt. De drie zouden volgens eerste berichten in Duitse media mogelijk een band hebben met een terreurnetwerk, maar er blijkt geen link met Brussel.

De politie doet een oproep naar amateurbeelden waarop mogelijk verdachte(n) van de aanslagen in Brussel te zien zijn. De speurders hopen zo op bruikbaar beeldmateriaal dat het terreuronderzoek vooruit kan helpen.

Wie bruikbare beelden heeft waarop mogelijk verdachten te zien zijn, kan die mailen naar opsporingen@police.belgium.eu. De politie vraagt uidrukkelijk "om dat e-mailadres niet over te belasten".

Speurders hopen op bruikbaar beeldmateriaal dat het onderzoek vooruit kan helpen

In de omgeving van het station van Schaarbeek, waar in een straat een huiszoeking aan de gang is, is een zeer ruime veiligheidszone ingesteld. In de wijk is zelfs een onthaalcentrum ingericht voor de vele bewoners die niet naar huis kunnen.

Eén persoon werd opgepakt nadat hij al te hevig in discussie ging met de politie omdat hij de zone niet binnen mocht. Een politiehelikopter cirkelt de hele tijd boven de straat waar de huiszoeking aan de gang is. De huiszoekingen, waarbij zeker een spijkerbom en chemische producten zijn bevonden, begon volgens getuigen al rond de middag.

De politie houdt op dit moment een klopjacht op zeker één voortvluchtige terreurverdachte, betrokken bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem. Voor hem heeft de politie een officieel opsporingsbericht verspreid.

In Brussel wordt zondag een mars 'tegen de angst' gehouden. De mars zal om 14.00 uur vertrekken vanaf de Beurs in Brussel, aldus Emmanuel Foulon, een woordvoerder van het Europees Parlement die het initiatief voor de mars heeft genomen.

"Iedere Europese burger is aangevallen in zijn rechten en zijn vrijheden. Het is belangrijk om te tonen dat België zich weigert te onderwerpen aan het terrorisme", aldus Foulon aan de VRT.

Op dit moment zijn honderden mensen bij elkaar op het Beursplein in Brussel, waar deze namiddag al een spontane solidariteitsactie was ontstaan. Op de grond staan met krijt ontelbare boodschappen van medeleven en hoop getekend of geschreven. Ook premier Michel en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kwamen ter plaatse.

Mensen komen spontaan bij elkaar op het Brusselse Beursplein. Beeld Photo News
Mensen komen spontaan bij elkaar op het Brusselse Beursplein.Beeld Photo News
null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon hebben de slachtoffers van de aanslagen in Brussel uiteenlopende achtergronden. "De lijst van slachtoffers is heel internationaal", zei hij in gesprek met VTM Nieuws.

In Schaarbeek is op dit moment een grote politieactie aan de gang. Er vliegen twee politiehelikopters boven een uitgebreide veiligheidszone. Daaruit hangen agenten van de speciale eenheid met getrokken wapens. Met een schijnwerper gaan ze zo dak per dak af. Er rijden ook nog steeds politiewagens af en aan.

Bij huiszoekingen in Schaarbeek werden al een spijkerbom, chemische producten en een IS-vlag aangetroffen, meldt het federaal parket. Dat zei eerder al dat na de aanslagen in het hele land huiszoekingen werden gedaan.

Een politiehelikopter vliegt boven Brussel. Beeld REUTERS
Een politiehelikopter vliegt boven Brussel.Beeld REUTERS

Hét symbool van Parijs, de Eiffeltoren, is dinsdagavond verlicht in de kleuren van de Belgische vlag. Volgens de organisatie van de toren gebeurt dat op verzoek van de burgemeester van Parijs, die vanwege de aanslagen zijn solidariteit met de bevolking van Brussel tot uiting wil brengen.

De Eiffeltoren is sinds zonsondergang tot één uur morgenochtend in de Belgische kleuren (zwart, geel en rood) verlicht.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Salah Abdeslam had normaal gezien vandaag moeten deelnemen aan de aanslagen in Zaventem en Brussel vandaag, schrijft Politico op basis van politiebronnen.

De politieke website maakt dat besluit nadat er ontstekingsmechanismen werden aangetroffen in het appartement in Vorst, waar een week geleden bij een huiszoeking ook vingerafdrukken van Abdeslam werden gevonden.

Salah Abdeslam. Beeld AP
Salah Abdeslam.Beeld AP

Bij huiszoekingen in Schaarbeek zijn een spijkerbom, chemische producten en een IS-vlag aangetroffen, meldt het federaal parket.

Het verdacht pakket dat was aangetroffen op de luchthaven Brussels Airport, is onschadelijk gemaakt. Dat meldt de politie. Het is niet duidelijk of het ook explosieven bevatte. De politie heeft wel twee bussen naar de luchthaven laten rijden om nog mensen te evacueren.

Koning Filip heeft in een boodschap aan het land zonet opgeroepen om "met vastberadenheid, kalmte en waardigheid te blijven reageren" op de aanslagen van vandaag in Brussel. "Vandaag is ons land in diepe rouw. Voor ieder van ons zal deze 22 maart nooit meer een dag zijn als een andere", zei de koning. "Mathilde en ik delen in uw leed, U die een naaste hebt verloren of die bij de laffe en verwerpelijke aanslagen van vandaag gewond bent geraakt."

De koning vraagt aan de bevolking "het vertrouwen in onszelf te blijven behouden. Dit vertrouwen is onze kracht." Tot slot drukte koning Filip zijn steun uit voor de hulp- en veiligheidsdiensten. "Onze dankbaarheid gaat ook uit naar allen die spontaan hun hulp aanbieden", besloot hij.

'Laten we het vertrouwen in onszelf behouden. Dit vertrouwen is onze kracht'

Koning Filip
null Beeld

Er zijn vanavond opnieuw explosieven gevonden in Zaventem. Alles wordt er opnieuw afgezet. De ontmijningsdienst DOVO is daarom terug op weg naar Zaventem. Dat heeft Belga zonet uit goede politiebron vernomen.

Ook het federaal parket geeft toelichting over de nasleep van de aanslagen van vanmorgen. "Over het hele land worden getuigen verhoord en vinden huiszoekingen plaats", zegt Frédéric Van Leeuw, de federaal procureur. "Het is absoluut in het belang van het onderzoek dat de adressen van de huiszoekingen niet worden vrijgegeven."

Hij gaf wel meer details over de aanslagen van vanmorgen. "Waarschijnlijk hebben twee van de drie verdachten bij de aanslagen op de luchthaven zichzelf opgeblazen. De derde is nog voortvluchtig."

Van Leeuw zegt ook dat de opeising van Islamitische Staat nog niet bevestigd kan worden. Hij kan ook niet zeggen over een link is met de aanslagen in Parijs.

'Waarschijnlijk hebben twee van de drie verdachten bij de aanslagen op de luchthaven zichzelf opgeblazen'

Federaal parket

"Voor ons is er er een vóór en een ná 22 maart", zegt premier Charles Michel op een gezamenlijke persconferentie van de regering en het parket.

Michel zegt dat hij zelf naar Zaventem en het metrostation Maalbeek is gegaan. “We zijn getroffen door de informatie en de getuigenissen die we hebben gekregen, maar ook door de beelden die we hebben gezien en op ons netvlies gebrand blijven.” Michel bedankt ook uitdrukkelijk de burgers en hulpverleners die de slachtoffers en hun nabestaanden en familieleden hebben bijgestaan.

"We zijn vastberaden om onze vrijheden te verdedigen, te beschermen", gaat Michel door. "We worden geconfronteerd met vijanden die tegen onze fundamentele vrijheden willen vechten. Ik wil duidelijk verklaren dat de autoriteiten en de bevolking alles zullen doen om onze fundamentele vrijheden te beschermen. We willen alles doen om zo snel mogelijk in staat te zijn naar een normaal leven terug te gaan."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De treinstations van Schaarbeek en Etterbeek zijn op dit moment op politiebevel gesloten, meldt de NMBS. Het is nog niet helemaal duidelijk wat daar aan de hand is.

Ondertussen is in Zaventem opnieuw een verdacht pakket gevonden, meldt VTM Nieuws.

De terroristengroepering IS heeft nu ook een Franstalige boodschap verspreid. Het communiqué zegt in het Frans dat "bij de gratie van Allah en zijn goedheid, een geheime cel van de soldaten van het kalifaat zich naar België heeft begeven, de kruisvaarder die niet ophoudt de islam en de moslims te bekampen".

Het bericht zegt nog dat "een aantal soldaten van het kalifaat, met bomgordels, bommen en automatische geweren met precisie hun doelen hebben gekozen in de Belgische hoofdstad: de luchthaven van Zaventem en een metrostation, zodat een groot aantal kruisvaarders gedood kon worden".

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De politie heeft zonet een opsporingsbericht verspreid naar een man die te zien is op bewakingsbeelden van de luchthaven in Zaventem, kort voor de aanslagen.

De man, met zwart hoedje en witte vest, staat helemaal rechts op de beelden die eerder op de dag werden verspreid door verschillende media, naast twee andere andere mannen. "De politie en het gerecht willen deze persoon identificeren die te zien is op de foto. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen op de luchthaven Brussels Airport in Zaventem", klinkt het.

De politie vraagt niet te aarzelen om contact op te nemen met de politie, als u de man herkent of als u andere nuttige informatie over de aanslagen in Zaventem en Brussel hebt. Discretie wordt verzekerd. Er kan contact worden opgenomen met de politie op het gratis telefoonnummer 0800/30.300 of via e-mailadres opsporingen@police.belgium.eu.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De Morgen-journalist Tommy Thijs maakte een interactief chronologisch overzicht van de dodelijke aanslagen in België vandaag. Het is een chronologie van de belangrijkste gebeurtenissen sinds 8 uur vanochtend.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De politie is nog actief op zoek naar minstens twee mogelijke voortvluchtigen van de aanslagen op Brussel. Er is nog zeker één verdachte van de aanslag op Zaventem op de vlucht, waarvan een bewakingsbeeld is verspreid. Maar ook de dader van de aanslag op de metro in Maalbeek zou nog op de vlucht zijn, weet de VRT.

Op dit moment zijn in Brussel verschillende politieacties aan de gang, maar het federaal parket vraagt dat de pers daar in het belang van het lopende onderzoek geen precieze details over geeft. We houden ons daar vanzelfsprekend ook aan.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Dit is een stand van zaken met alles wat we nu weten:

• Bij aanslagen op Brussels Airport en op het metrostation van Maalbeek vanmorgen zijn volgens een eerste balans van het Crisiscentrum in totaal zeker 30 doden en 230 gewonden gevallen

• Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslagen opgeëist

• Het parket is actief op zoek naar één betrokkene bij de aanslagen op Brussels Airport die nog op de vlucht zou zijn

Mensen mogen nu opnieuw naar huis, na eerder advies van de regering om "op hun bestemming te blijven"

• Sinds 16 uur is er weer treinverkeer in Brussel. De stations Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid zijn weer open en het openbaar vervoer komt weer op gang

• Het terreurniveau is opgetrokken naar het allerhoogste niveau vier voor het hele land

› Volg De Morgen op Twitter en Facebook voor het laatste nieuws
› Download onze app voor iOS en Android voor nieuwsalerts

De politie is actief op zoek naar deze betrokkene bij de aanslagen op de luchthaven. Beeld Photo News
De politie is actief op zoek naar deze betrokkene bij de aanslagen op de luchthaven.Beeld Photo News

Brussels Airport blijft morgen gesloten, meldt Arnaud Feist, de CEO van de luchthaven. "Sinds vanochtend is de luchthaven gesloten. De luchthaven blijft ook morgen gesloten. We gaan de situatie uur tot uur bekijken of we de luchthaven morgen opnieuw kunnen openen."

"Vandaag is een trieste dag voor Brussels Airport en België in het algemeen", zegt Feist verder. "Rond acht uur deze morgen, op een moment dat duizenden passagiers aanwezig waren, zijn twee bommen ontploft in de vertrekhal van de luchthaven. Ik wil de hulpdiensten, die heel snel ter plekke waren, van harte bedanken."

undefined

'Op een moment dat duizenden passagiers aanwezig waren, zijn twee bommen ontploft'

CEO Brussels Airport
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Honderden reizigers die Brussel willen verlaten, overspoelen momenteel de treinstations van Brussel. Ze worden allemaal streng gecontroleerd, maar daardoor hoopt een grote mensenmassa zich buiten op en loopt de wachttijd op.

Het aantal slachtoffers na de aanslagen in Brussel ligt nog niet definitief vast. Het crisiscentrum spreekt volgens een eerste indicatie van een twintigtal doden en een 130-tal gewonden bij de aanslag in metrostation Maalbeek. Bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem zijn "een tiental doden" en "een honderdtal gewonden" gevallen.

Het dreigingsniveau 4 geeft aan dat de dreiging nog steeds ernstig is. Het crisiscentrum roept daarom op waakzaam te blijven. De verschillende autoriteiten en diensten buigen zich permanent over de nodige maatregelen.

De terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslagen in Brussel opgeëist via het aan IS-gelinkte nieuwsagentschap Amaq. Dat meldt SITE Intel Group, een organisatie die de online activiteiten van terroristische organisaties volgt.

"Strijders van Islamitische Staat openden het vuur in de luchthaven van Zaventem, waarna meerdere van hen hun bommengordels lieten ontploffen", zegt IS in zijn opeising. Nog volgens de opeising zou de aanslag in Maalbeek een zelfmoordaanslag zijn, maar dat is nog niet bevestigd.

In het bericht wordt verder benadrukt dat de aanval uitgevoerd werd op een land dat deel uitmaakt van de internationale coalitie tegen IS. De Belgische jihad-expert Pieter Van Ostaeyen stelt dat de opeising via Amaq betrouwbaar is.

De politie is actief op zoek naar de man met witte jas. Beeld
De politie is actief op zoek naar de man met witte jas.

Het federaal parket geeft nu toch de toestemming om de foto van de mogelijke verdachten van de aanslag op de luchthaven van Zaventem te verspreiden. De beelden zijn afkomstig van een bewakingscamera in de luchthaven.

Het gaat om een foto van drie mannen. De politie is actief op zoek naar de man in witte jas voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen.

De foto was eerder uitgelekt en het federaal parket had gevraagd om hem niet te publiceren om het lopende onderzoek niet in gevaar te brengen.

De politie is actief op zoek naar de man in witte jas voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen

De VUB blijft tot het einde van de week dicht, zo meldt de universiteit zelf. De hoofdzetel van de universiteit in Etterbeek ligt vlakbij de politiekazernes van de Generaal Jacqueslaan, waardoor het veiligheidsrisico verhoogt. Om die reden schrapt de VUB voor de rest van de week alle activiteiten.

Een foto van de verdachten, die intern werd gebruikt binnen de politie, is uitgelekt. Het gaat om een foto met daarop drie mannen. De man in een witte jas zou nog actief worden opgespoord voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem.

Onder meer de lokale politie van Voorkempen verspreidde de foto op zijn Facebookpagina, maar het is niet helemaal zeker of dat wel mocht.

Wij kiezen ervoor om de foto voorlopig niet te publiceren, omdat het parket nog geen officieel opsporingsbericht heeft verspreid. De politie en parket vragen ook expliciet om geen informatie over mogelijke verdachten te verspreiden, om het lopende onderzoek niet in gevaar te brengen.

null Beeld

Persbureau Associated Press heeft een indrukwekkende video online gezet die de nasleep van de aanslagen op Brussels Airport en de Brusselse metro toont. Mensen liggen op de grond en houden elkaar stevig vast. De vertrekhal van de luchthaven is omgevormd tot een onherkenbare ravage vol stof en brokstukken.

Opgelet, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.
> Bekijk de video

null Beeld

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon kondigt drie dagen van nationale rouw af, meldt VTM Nieuws.

Premier Michel, minister van Justitie Koen Geens en Jambon zijn net vertrokken naar Zaventem, om de plaats van de aanslagen te bezoeken.

Passagiers worden geëvacueerd uit de luchthaven van Zaventem. Beeld
Passagiers worden geëvacueerd uit de luchthaven van Zaventem.

President Obama geeft op dit moment in Havana een reactie op de aanslagen in Brussel. "We staan solidair met Brussel. We zullen alles doen om onze vriend en bondgenoot België te steunen."

President Obama. Beeld Photo News
President Obama.Beeld Photo News

Het is de bedoeling in de loop van dinsdagavond een deel van het openbaar vervoer opnieuw te laten rijden. Dat hebben Brussels minister-president Rudi Vervoort en de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur vanmiddag verklaard op een gezamenlijke persconferentie.

In Brussel begint omstreeks 15 uur een regionale veiligheidsraad. De burgemeester en de minister-president hopen dat in de loop van de avond een deel van het openbaar vervoer kan hernemen. Het gaat om de grote treinstations, het bovengronds vervoer van MIVB en mogelijk lijnen 2 en 6 van de metro. Lijnen 1 en 5 zijn voor lange tijd buiten dienst, gaven beiden aan.

Volgens Vervoort en Mayeur kunnen morgen wellicht ook scholen, administraties en winkelcentra openen.

Rudi Vervoort (links) en Yves Mayeur. Beeld BELGA
Rudi Vervoort (links) en Yves Mayeur.Beeld BELGA

"Wat vandaag gebeurd is, doet het land op zijn grondvesten daveren", zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in een interview met onze krant. "Toch zou ik daar op dit moment nog geen grote conclusies aan verbinden. Na een aanslag als deze kan je snel in overdrive gaan. Het is evident dat plooien voor radicalisme nooit een antwoord kan zijn. Ook morgen niet. Tegelijk hoop ik dat dit verbindend kan werken. Dat we beseffen dat wat we delen geen verworvenheid is en onder druk kan komen te staan. Dat is natuurlijk de bedoeling van deze aanslag."

Vanochtend vond een ontploffing in het Brusselse metrostation Maalbeek plaats, vlak onder het hoofdkwartier van CD&V. Twintig mensen lieten daarbij het leven. Niemand van CD&V is onder de slachtoffers geeft Beke mee.

CD&V-voorzitter Wouter Beke. Beeld Wouter Van Vooren
CD&V-voorzitter Wouter Beke.Beeld Wouter Van Vooren

Het Berlaymontgebouw, waar de Europese Commissie gehuisvest is, zal om 15.00 uur ontruimd worden. Dat zeggen politieagenten aan Belga ter plaatse.

Het gebouw van de Europese Commissie ligt aan het metrostation van Schuman en op een boogscheut van het metrostation Maalbeek, waar tientallen doden vielen bij de aanslag vanmorgen.

Sinds deze ochtend zijn de metrostations gesloten en moeten de werknemers in de gebouwen in deze omgeving binnen blijven. Dinsdagmiddag werd de veiligheidszone rond het metrostation Schuman uitgebreid om de mensen die zich nog in de metrogangen bevonden veilig te evacueren.

Politieagenten aan het Berlaymontgebouw bevestigen dat de mensen die vastzitten in de kantoren van de Europese Commissie om 15.00 uur naar buiten gelaten zullen worden. Hoeveel mensen er momenteel in het Berlaymontgebouw en aanpalende gebouwen vastzitten, is voorlopig niet gekend.

Er zullen vanaf 16 uur opnieuw treinen in Brussel rijden. Dat meldt de Brusselse politie op Twitter. Voorlopig zullen er alleen treinen stoppen in Brussel Zuid en Noord. Het Centraal station blijft gesloten. Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) bevestigt ondertussen het nieuws op Twitter.

Het treinverkeer van en naar de hoofdstad lag sinds deze ochtend helemaal stil. De treinen die vanuit Oost- en West-Vlaanderen naar de hoofdstad rijden, worden beperkt tot Denderleeuw. Vanuit het oosten van het land (Limburg en Vlaams-Brabant) wordt het treinverkeer naar Brussel beperkt tot Leuven en vanuit het noorden (Antwerpen en de Kempen) rijden treinen niet verder dan Mechelen of Vilvoorde.

De tunnels van de kleine Brusselse ring tussen Hallepoort en Leopold II zijn opnieuw open voor het verkeer. Dat meldt Mobiris via Twitter. Alle Brusselse tunnels langer dan 300 meter en de NAVO-tunnel waren eerder op de dag afgesloten na de bloedige aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro.

Studenten van de UAntwerpen wordt gevraagd zich niet onnodig te verplaatsen. De lessen op de campussen gaan door, maar wie thuis of op kot is, wordt gevraagd daar te blijven. Dat meldt de hogeronderwijsinstelling aan haar studenten. Het is intussen ook niet zeker of morgen de jaarlijkse uitreiking van eredoctoraten zal plaatsvinden.

Bij het Sint-Pieterziekenhuis in Brussel is er een bomalarm afgekondigd. Dat heeft de politiezone Brussel-Elsene meegedeeld. Er is een onderzoek aan de gang.

Over de oorsprong van het bomalarm werd geen uitleg gegeven. Vooralsnog wordt het ziekenhuis niet ontruimd.

"Het hart van België en Brussel doet vreselijk pijn vandaag", schrijft De Morgen-commentator Bart Eeckhout in zijn standpunt. "We moeten het verdriet van België durven toelaten. Het land gaat in 'lockdown', het hoofd ook. De tijdlijn op Facebook loopt vol met berichten van vrienden en stadsgenoten die melden dat ze gehuild hebben, dat ze bang zijn of dat ze blij zijn dat hun geliefden veilig zijn. Allemaal onnozelaars? Ik dacht het niet."

"We moeten niet beschaamd zijn over onze angst. We moeten goed nagaan hoe we ons het beste kunnen beschermen tegen dit voor ons land in deze omvang relatief nieuwe gevaar. Misschien kan 'angst' ons daar juist bij van dienst zijn. (…) De grens die we streng moeten bewaken is die met de verlamming. Als we het normale bang zijn verbieden, omdat het niet hoort of omdat 'ze' dan gewonnen hebben, krijgt de abnormale psychose juist een kans om zich te wortelen."

Bart Eeckhout. Beeld
Bart Eeckhout.

De aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek hebben talrijke verontwaardigde reacties uit het buitenland losgeweekt. Velen drukken ook hun steun uit aan de Belgische regering en bevolking. U leest de reacties hier.

Alle gewonden worden momenteel geëvacueerd vanuit station Maalbeek, met een 20-tal ambulances en bussen van de MIVB. Dat meldt VRT-journaliste Veerle De Vos via Twitter.

De Lokale Integrale Veiligheidscel (LIVC) van Vilvoorde heeft naar aanleiding van de aanslagen beslist dat woensdag alle scholen in de stad de deuren sluiten. De centra voor volwassenen- en deeltijds onderwijs sluiten al vanavond tot en met woensdag de deuren. De scholen blijven ook gesloten voor verenigingen die gebruikmaken van de infrastructuur voor extra activiteiten.

Er worden de komende dagen ook enkele evenementen geannuleerd. Zo is de woensdagmarkt van 23 maart geschrapt. Hetzelfde is het geval voor alle evenementen in het Cultureel Centrum Het Bolwerk tot en met vrijdag 25 maart en voor de afterworkparty van De Kruitfabriek op donderdag 24 maart.

De LIVC vraagt ook aan alle organisatoren en verenigingen om alle grotere evenementen tot en met vrijdag te annuleren. Er wordt voor het station van Vilvoorde versterkt toezicht voorzien.

Het Rode Kruis heeft aan het gebouwencomplex Résidence Palace in de Wetstraat in Brussel een opvangcentrum geopend voor mensen die gewond zijn geraakt. Dat heeft woordvoerster Nancy Ferroni van de Franstalige tak van het Rode Kruis gemeld. In de Trierstraat en de Koloniënstraat heeft het Rode Kruis tenten opgezet om slachtoffers van de aanslag in de metro onder te brengen.

Vanuit het bloedtransfusiecentrum in Suarlée, deelgemeente van Namen, zijn bovendien drie wagens onderweg met extra bloedzakken voor de Brusselse ziekenhuizen Sint-Pieter en Brugmann. Daarnaast zijn verspreid over heel Wallonië een dertigtal ambulances op standby gezet, terwijl er ongeveer evenveel nu al gemobiliseerd werden.

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur en minister-president Rudi Vervoort geven op het stadhuis een persconferentie. "Brussel is vanochtend getroffen door nooit geziene moorddadig geweld. We betreuren doden en gewonden. Het is te vroeg een balans op te maken, maar die zal zwaar zijn", zegt Mayeur.

In Maalbeek zijn er volgens Mayeur waarschijnlijk een twintigtal doden en 106 gewonden, waarvan 17 zeer ernstig, 23 zwaargewond en 66 lichtgewond. Het aantal is nog niet definitief, de situatie is nog altijd bijzonder chaotisch en de identificatie van de slachtoffers is nog altijd aan de gang. "Dat zal een moeilijk en lang werk zijn", aldus Mayeur.

"Haat en fanatisme hebben toegeslaan in Brussel. Het gaat om een aanval tegen onze waarden van vrijheid en democratie, tegen het humanisme dat we in Brussel zo hoog in het vaandel dragen. We zijn vastbedraden ons leven te verdedigen", zei Mayeur nog, die het hele land opriep solidair te zijn met elkaar, "Vlamingen, Walen en Brusselaars".

Rudi Vervoort (links) en Yves Mayeur. Beeld BELGA
Rudi Vervoort (links) en Yves Mayeur.Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De Zweedse contraterreur- en deradicaliseringsexpert Magnus Ranstorp maant aan tot spoedoverleg tussen overheden en de moslimgemeenschap. Hij roept op het hoofd koel te houden. "Terroristen hopen op overreactie", stelt hij in een interview met De Morgen.

De kerncentrale van Tihange is geëvacueerd. Dat meldt de politie van Huy. Volgens De Tijd gaat het echter om een standaardprocedure bij dreigingsniveau 4. In de kerncentrales van Doel en Tihange is al het personeel dat niet nodig is voor de veiligheid van de uitbating van de centrales naar huis gestuurd.

De kerncentrales in ons land draaien op bevel van de nucleaire waakhond FANC op minimumbezetting. "Enkel wie er echt moet zijn, blijft. De rest werd naar huis gestuurd", legt FANC-woordvoerster Nele Scheerlinck uit. De maatregel geldt "tot nader order". De centrales blijven gewoon draaien en stroom leveren, maar de personeelsbezetting is zoals in het weekend. Daarmee wil het Fanc vermijden dat personen met verkeerde bedoelingen toegang krijgen tot de centrales. "Er werken ongeveer 1.000 mensen op zo'n site. Die zijn allemaal grondig gecheckt, maar we nemen het zekere voor het onzeker", luidt het.

Er is nog geen zekerheid over wie de aanslag pleegde, al wordt er volgens verschillende bronnen vanuit gegaan dat de aanslagplegers uit Wit-Rusland komen. De aanslag werd nog niet opgeëist.

"De explosies deden zich niet voor ter hoogte van de incheckbalie 8" waar American Airlines in de vertrekhal werkt, aldus de maatschappij in een persbericht. De groep spreekt zo tegen wat eerder op sociale media de ronde deed.

American Airlines zei ook nog dat geen enkele werknemer als gewond is gemeld en verzekerde voor de werknemers en klanten in Brussel te zorgen. De American Airlines-vlucht 751, die zou vertrekken vanuit Brussel naar Philadelphia dinsdag, is geannuleerd.

Een still uit een video van RTL Belgium toont de ravage in de inkomhal in de luchthaven. Beeld
Een still uit een video van RTL Belgium toont de ravage in de inkomhal in de luchthaven.

In Zaventem heeft de politie een niet-ontplofte bommengordel gevonden van een derde terrorist. Dat meldt VTM. De ontmijningsdienst DOVO gaat de gordel nu gecontroleerd laten ontploffen.

Een van de bommen die afging op de luchthaven van Zaventem zou bovendien spijkers hebben bevat om meer slachtoffers te maken. Dat is vernomen bij een ziekenhuis.

Het crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken roept via Twitter op om het internet vrij te houden voor communicatie. "Vermijd voorlopig streaming van video en muziek", klinkt het. Eerder werd al gevraagd om niet te telefoneren, omdat het telefonienetwerk overbelast is. Het is beter om te sms'en of de sociale media te gebruiken.

Veel mensen zitten met de vraag: hoe moet ik met mijn kinderen over deze aanslagen spreken? "Bied een veilige omarming maar stop het niet weg", raden experten aan.

Op de sociaalnetwerksite Twitter zijn enkele initiatieven ontstaan om mensen die gestrand zijn in Brussel te helpen. Wie vastzit in de hoofdstad en een onderkomen of vervoer zoekt, kan via Twitter terecht via #OpenHouse, #ikwilhelpen en #brusselsathome. Brusselaars stellen via die hashtags namelijk hun woning open, maar bieden bijvoorbeeld ook gratis een lift aan.

Onder meer zanger Tom Helsen biedt aan gestrande reizigers een lift aan. "Ik wil gerust vanavond een paar uur rond rijden om mensen thuis te krijgen, heb al mijn plannen dees week toch gecancelled #ikwilhelpen", tweette hij.

Ook radiopresentator Wim Oosterlinck springt te hulp. "3 plaatsen in mijn auto van buurt @Medialaan Vilvoorde richting Gent straks tussen 16 en 18u. DM als je meewil. #ikwilhelpen". Inge Paemen van Brussel Mobiliteit stelt haar woning dan weer open. "Ik verwelkom de gestranden. Niet veel ruimte, wel een dak #openhouse".

Eerder lanceerde het Rode Kruis al de website ikbenveilig.be, waarop mensen die in Brussel zijn, kunnen aangeven dat ze ongedeerd zijn. Ook via sociaalnetwerksite Facebook kunnen mensen met een druk op de knop aan hun vrienden melden dat ze veilig zijn.

De vertrekhal is de achilleshiel in de beveiliging van Zaventem, zegt luchtvaartspecialist Luk De Wilde aan onze redactie. "Het is onmogelijk om alle reizigers te fouilleren voor ze binnenkomen", zegt hij.

In de Brusselse gemeente Etterbeek is een opvangcentrum geopend voor de familieleden van de slachtoffers. Het centrum is in de Veldstraat 71, zegt burgemeester Vincent De Wolf. Er is bijstand door mensen van slachtofferhulp voorzien. Telefonische info is er op 02.627.23.36 (gemeente) of 1771 (federaal crisiscentrum).

Passagiers zijn in shock na de aanslagen op Brussels Airport. "Ik hoorde een knal, en werd weggeslingerd. Toen ik opstond zag ik mijn dochter niet meer." Lees de getuigenissen: "Ik probeer mijn dochter al anderhalf uur te bellen, maar krijg enkel haar voicemail te horen."

Na de aanslagen op de luchthaven Brussels Airport zijn er in het luchthavengebouw wapens aangetroffen. Dat heeft persagentschap Belga uit goede bron vernomen. Een officiële bevestiging is er evenwel nog niet.

Bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem zijn volgens de VRT 14 doden gevallen. De ontploffing in de metro van Maalbeek zou aan zeker 20 mensen het leven hebben gekost. In totaal zouden er 34 doden en 130 gewonden zijn geteld.

Volgens de brandweer zijn er bij de aanslag in het metrostation van Maalbeek een "zeventigtal gewonden" gevallen. Het aantal doden dat de MIVB meldde, kon Pierre Meys, woordvoerder van de Brusselse brandweer, niet bevestigen.

De woordvoerder beschreef de scènes die hij zag in het metrostation na de dodelijke aanslag. "Het leek net een oorlogssituatie. Het is onbeschrijfelijk. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt", zegt Meys.

Een deel van de gewonden werd in eerste instantie overgebracht naar twee Brusselse hotels in de buurt. Ook de Brusselse vervoersmaatschappij heeft lichtgewonden en mensen in shock vervoerd. Momenteel zouden alle gewonden overgebracht zijn naar de ziekenhuizen.

Meys kwam samen met een honderdtal andere brandweermannen ter plaatse in het metrostation van Maalbeek net na de aanslag.

Bijna vijf uur na de explosie op de luchthaven Brussels Airport is het gevaar op de luchthaven nog niet geweken. Dat verneemt Belga van politiebronnen ter plaatse. Politiediensten zijn nog steeds niet zeker of alle terroristen het gebouw verlaten hebben, dan wel omgekomen zijn. Momenteel worden alle bewakingsbeelden van de luchthaven geanalyseerd op zoek naar verdachte personen en pakketten en pas daarna zal het hele gebouw doorzocht worden.

De evacuatie van het gebouw loopt intussen op zijn einde. Nog steeds rijden bussen af en aan, maar die vervoeren steeds minder mensen.

De mensen die uit de luchthaven van Zaventem werden geëvacueerd en ondergebracht in de sporthal van de gemeente, wordt nu aangeraden om de trein naar Leuven te nemen, waar ze een hotel kunnen zoeken of verder kunnen reizen. Dat loopt niet altijd even gemakkelijk, want sommigen hebben geen idee waar Leuven ligt.

De hulpverlening in de sporthal raakt stilaan op kruissnelheid. Was er in het begin enkel water en koffie beschikbaar en zeer weinig informatie, dan gaat het ondertussen een stukje vlotter. Op eten is het nog even wachten, maar het Rode Kruis en de dienst slachtofferzorg van de politie zijn intussen ter plaatse.

Toch is het de bedoeling om de meeste mensen richting Leuven te krijgen, zeker de buitenlandse toeristen die op doorreis zijn en niet zomaar naar huis kunnen. Leuven doet echter niet bij iedereen een belletje rinkelen, en ze begrijpen niet altijd onmiddellijk waarom ze niet naar Brussel kunnen.

Er blijft sowieso veel onzekerheid heersen bij de mensen in de sporthal. Zij weten niet goed wat nu te doen, vragen zich af wanneer ze een vlucht zullen hebben, hebben vragen over hun bagage die is achtergebleven op de luchthaven, enz. Ook de familie in het buitenland geruststellen, blijkt niet altijd even eenvoudig.

Beelden uit de luchthaven, kort na de aanslagen. Beeld AP
Beelden uit de luchthaven, kort na de aanslagen.Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld
null Beeld ap
Beeld ap

In Brussel zouden verscheidene huiszoekingen aan de gang zijn. Dat meldt de RTBF.

De Zuidertoren in Brussel is ontruimd nadat in de ondergrondse parking twee verdachte pakketten waren aangetroffen. Ontmijningsdienst DOVO is ter plekke, zo melden ooggetuigen. In de Zuidertoren is de Rijksdienst voor Pensioenen ondergebracht.

Ook verscheidene openbare gebouwen hebben de deuren gesloten. Zo blijven de justitiegebouwen rond het Poelaertplein vandaag dicht. Ook de musea blijven dicht.

Een aantal winkels heeft beslist niet te openen. Zo blijven de IKEA-warenhuizen van Zaventem en Anderlecht vandaag gesloten. "Wij volgen van nabij de veiligheidsinstructies van de bevoegde instanties en we blijven de evolutie van de toestand volgen in de andere warenhuizen", meldde de keten in een persbericht.

Alle musea in de hoofdstad blijven dinsdag gesloten, net als Autoworld en het Atomium. De leeszalen van het Rijksarchief in Brussel blijven dicht voor het publiek. Het Paleis voor Schone Kunsten, het Jubelparkmuseum, het Stripmuseum en alle andere Brusselse musea houden dinsdag hun deuren gesloten.

Landskampioen voetbal AA Gent, die in het Flageygebouw de opname van een strijdlied had voorzien met het Brussels Philharmonic orkest, het Vlaams Radiokoor en Miguel Wiels, blies dat plan af tot een latere datum.

Alle markten in de stad Brussel zijn tot nader order gesloten, meldde schepen van Economische Zaken Marion Lemesre.

Ook de bioscopen van Kinepolis en UGC zijn gesloten.

De voor dinsdagavond geplande concerten van Baroness + Vitamin X en Sirius Plan in de Ancienne Belgique zullen niet plaatsvinden, uit respect voor de slachtoffers en de veiligheid van onze bezoekers. De concerten in het Koninklijk Circus gaan evenmin door.

Alle instanties wachten de raad van de Nationale Veiligheidsraad af en volgen de situatie onder terreurniveau 4 op van dag tot dag.

"Onze ziekenhuizen kunnen dit aan. Na de aanslagen van Parijs zijn er noodplannen opgesteld en is er veel geoefend." Dat is te horen bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Op Brussels Airport zijn inmiddels alle gewonden geëvacueerd, naar ziekenhuizen in onder meer de provincies Vlaams-Brabant, Limburg, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. De medische noodpost op de luchthaven is weer gesloten.

In de betrokken ziekenhuizen, onder andere het UZA, het Heilig Hart in Tienen en het UZ Brussel, zijn veel geplande operaties uitgesteld om ruimte te maken voor de slachtoffers van de aanslagen.

Voorlopig kan ons land de toestand, medisch gezien, aan zonder buitenlandse hulp. "Frankrijk heeft 10 MUG's en twee helikopters aangeboden, maar die hebben we nog niet nodig gehad", aldus het kabinet-De Block.

Maggie De Block. Beeld BELGA
Maggie De Block.Beeld BELGA

Er is een concrete dreiging in de buurt van de VUB-campus Etterbeek. Alle studenten zijn naar binnen gestuurd door militairen. Dat heeft de VUB bevestigd.

"De exacte reden kennen we zelf niet", aldus rector Paul De Knop. "Het leger heeft gevraagd de studenten zoveel mogelijk op de eigen campus te houden en het personeel en de studenten zoveel mogelijk binnen te houden." De lessen gaan gewoon door, maar de VUB vraagt studenten die nog niet op de campus aanwezig zijn niet naar daar te komen.

Het Thalys-verkeer is op het hele netwerk stilgelegd. Dat meldt Thalys in een persbericht. Ook Eurostar meldde eerder dat alle treinen tussen Londen en Brussel geannuleerd zijn. "Naar aanleiding van deze tragische gebeurtenissen, is het Thalys-verkeer momenteel helemaal onderbroken", klinkt het.

In België is het station Brussel-Zuid geëvacueerd en houdt geen enkele Thalys-trein er halt. In Frankrijk werden de Thalys-treinen die reeds vanuit Paris Nord vertrokken waren, afgeleid naar Rijsel. Uit de Nederlandse en Duitse stations vertrekt geen enkele Thalys-trein.

Thalys raadt reizigers "ten stelligste" aan om hun reis uit te stellen. Alle tickets, gereserveerd voor treinritten op 22 of 23 maart, kunnen worden omgeruild, afhankelijk van beschikbaarheid, en terugbetaald zonder bijkomende kosten bij het oorspronkelijke verkooppunt.

De klantendienst van Thalys is bereikbaar via het telefoonnummer +32 70 66 77 88 of via het Twitter-account van Thalys @Thalys_nl.

Het verdachte pakket aan de gevangenis van Brugge was loos alarm. Dat meldt de politie van Brugge.

Om 11.14 uur verwittigde de gevangenis dat er een verdacht pakket was aangekomen. Onmiddellijk werd DOVO ter plaatse gestuurd. In de buurt van de gevangenis werd een perimeter van 200 meter ingesteld. Enkele mensen die in de Legeweg wonen, moesten korte tijd hun woning verlaten.

DOVO maakte het pakket onschadelijk en stelde vast dat het om een loos alarm ging.

In metrostation Maalbeek zitten nog steeds mensen geblokkeerd. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. De zwaargewonde slachtoffers die werden weggevoerd uit de metro hebben voornamelijk brandwonden. De minister vreest dat het aantal doden nog kan oplopen.

De slachtoffers uit de Brusselse metro zijn voornamelijk naar Brusselse ziekenhuizen en naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek gebracht. Voor de slachtoffers die op Brussels Airport vielen, springen ziekenhuizen uit nagenoeg alle Vlaamse provincies bij.

"Identificatie is op dit moment geen prioriteit", is te horen bij De Block. "Eerst moeten alle slachtoffers verzorgd worden."

Premier Charles Michel heeft zijn bezoek aan China afgezegd. Dat laat de woordvoerder van de premier weten. Michel had zijn reis naar China wegens het begrotingsoverleg al ingekort.

Er is een verdacht pakket gevonden aan de gevangenis van Brugge. Dat zegt de politie op Twitter. De ontmijningsdienst is ter plaatse, en er is een perimeter ingesteld. Enkele woningen werden ontruimd. Terreurverdachte Salah Abdeslam zit gevangen in Brugge.

De Eiffeltoren in Parijs zal vanavond verlicht worden in de Belgische driekleur. Dat heeft de Parijse burgemeester Anne Hidalgo gemeld via Twitter.

Aan het Berlaymontgebouw, het hoofdkwartier van de Europese Commissie, hangen de vlangen inmiddels halfstok.

Premier Charles Michel heeft tijdens een persconferentie een emotionele verklaring afgelegd. "Wat we vreesden, is gebeurd: bij twee aanslagen in Zaventem en in Maalbeek hebben terroristen moorden gepleegd", zei Michel. "Onze eerste gedachte gaat uit naar de slachtoffers en hun families, en ook naar de mensen die nog op nieuws wachten over hun naasten."

Michel sprak van een "tragedie" en een "zwarte dag" voor ons land. Hij roept op tot kalmte en solidariteit. "We worden op de proef gesteld, we moeten die samen het hoofd bieden."

De premier bevestigt ook dat het OCAD heeft beslist om het dreigingsniveau voor het hele land op te trekken naar het hoogste niveau. Dat betekent dat er extra maatregelen worden genomen, extra militairen kunnen worden ingezet en een versterking van de grenscontroles.

Een aangeslagen premier Michel tijdens de persconferentie. Beeld BELGA
Een aangeslagen premier Michel tijdens de persconferentie.Beeld BELGA

Er worden 225 extra militairen naar Brussel gebracht. Dat brengt het totaal op 1.000 soldaten.

Er is een verhoogde waakzaamheid en extra veiligheidsmaatregelen bij kerncentrales. Voertuigen worden gecontroleerd. Politie en militairen zijn ter plaatse, zo meldt Belga.

Christian De Coninck, woordvoerder Brusselse politie, heeft tijdens een persconferentie de bevolking nogmaals opgeroepen om binnen te blijven. Hij bevestigde dat er dodelijke slachtoffers zijn gevallen bij de ontploffing in metrostation Maalbeek, maar kon geen aantal geven. De hulpdiensten zijn massaal aanwezig, klinkt het. "Er wordt nog altijd ter plaatse gewerkt."

"We vragen de bevolking om binnen te blijven. Er is geen openbaar vervoer in Brussel, geen trams, metro's of bussen."

De Coninck liet ook weten dat de dienst slachtofferhulp op het terrein is.

Iedereen die van nu tot maandag 28 maart een vlucht heeft geboekt bij Brussels Airlines, kan een terugbetaling of herboeking aanvragen. Dat meldt de vliegtuigmaatschappij op Twitter.

Het noodnummer 1771 dat naar aanleiding van de aanslagen in Brussel door het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken werd geopend, is opnieuw bereikbaar. Dat meldt het crisiscentrum via Twitter. Het nummer mag enkel worden gebruikt indien echt noodzakelijk en is voorbehouden voor slachtoffers en naasten.

Nog een ontploffing in de buurt van de Brusselse Wetstraat. Dat stelde Belga ter plaatse vast. De explosie zou afkomstig zijn geweest van de ontmijningsdienst DOVO.

Het centraal station van Antwerpen is niet langer ontruimd, dat meldt de VRT. "Het station is heel even ontruimd geweest, maar is intussen weer geopend", klinkt het ook bij NMBS. "Het station is wel enkel via de zij-ingang aan de Pelikaanstraat toegankelijk."

"Er is treinverkeer mogelijk in Antwerpen-Centraal", zegt ook Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. "Er gelden wel controles en verscherpte veiligheidsmaatregelen."

Na de Brusselse stations, is op vraag van de politie nu ook het station van Schaarbeek gesloten. Dat meldt spoorbeheerder Infrabel.

Volgens de brandweer zijn er 10 doden gevallen bij de explosie in een metrostel in station Maalbeek. Volgens de politie zijn er doden en gewonden gevallen, maar ze kan nog geen exacte balans bevestigen.

Op de luchthaven van Oostende gelden verscherpte maatregelen na de aanslagen in Brussel. Er staan inmiddels al een achttal toestellen van SN Brussels Airlines in Oostende. De passagiers worden ter plaatse zo goed mogelijk opgevangen. Er is ook politie aanwezig en niemand mag nog de parkings op.

Er is een perimeter ingesteld voor niet-passagiers aan de inkomhal. De normale activiteiten worden op dit moment nog niet gestaakt.

Het noodnummer 1771 dat naar aanleiding van de aanslagen in Brussel door het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken werd geopend, is momenteel verzadigd. Dat meldt het crisiscentrum via Twitter. Het probleem zou vlug opgelost worden. In tussentijd roept het centrum op om zijn Twitteraccount (@CrisiscenterBE) te raadplegen voor meer informatie.

De verschillende gerechtsgebouwen in de buurt van het Poelaertplein in Brussel hebben kort na 9 uur de deuren gesloten. De deuren blijven ook nog voor minstens de rest van de dag toe. Het Brusselse justitiepaleis en het Portalisgebouw, waar onder andere het parket zit, zijn gesloten, bevestigt Ine Van Wymeersch, woordvoerster van het parket van Brussel.

Het Centraal station van Antwerpen is ontruimd. Dat is bevestigd aan VRT Nieuws.

In het hele land is het treinverkeer zwaar verstoord. De NMBS raadt reizigers af om naar Brussel te komen. Er is geen treinverkeer op de noord-zuidas. Alle grote Brusselse stations zijn dicht, net als Brussel-Schuman en -Luxemburg

Alle Brusselse tunnels worden afgesloten uit veiligheidsoverwegingen, meldt Mobiris.

De Waalse directie van het openbaar vervoer heeft beslist om het metroverkeer in Charleroi geleidelijk aan stil te leggen. "De premetrostations in Charleroi worden geleidelijk aan gesloten", aldus marketingdirecteur Stéphane Thiery. "Alle toestellen worden teruggestuurd naar de stelplaats."

Er zijn momenteel geen gevolgen voor de buslijnen in Charleroi, buiten voor de lijn Conforto bis. "Gezien de situatie zal deze lijn tot nader order niet bediend worden."

Premier Charles Michel roept de volledige bevolking op om binnen te blijven. Eerder had ook de Brusselse procureur des konings dat al gevraagd.

De schade aan de inkomhal van de luchthaven van Zaventem is aanzienlijk, zo blijkt uit foto's op Twitter.

An Van Hamme, woordvoerster van de MIVB, bevestigt dat er vanochtend een explosie is geweest in het metrostation Maalbeek. "De explosie vond plaats in een metrostel dat stilstond in het station. Daarbij zijn met zekerheid gewonden gevallen, die op dit ogenblik geholpen worden door de hulpdiensten", zegt ze aan Radio 1.

De MIVB heeft beslist het hele metronet stil te leggen, net als het bus- en tramnet. "Onze aandacht gaat in eerste instantie naar het helpen van alle slachtoffers", aldus Van Hamme.

Alle openbaar vervoer in Brussel is stilgelegd, zowel trein, tram, metro als bus. Alle stations worden gesloten. Dat is vernomen van bij het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

Het Crisiscentrum roept mensen in het centrum van Brussel ook op om te blijven waar ze zijn. Ook scholen worden opgeroepen hun leerlingen binnen te houden.

Telefoneren in Brussel gaat momenteel moeilijk wegens overbelasting. Proximus-woordvoerder Jan Margot geeft het advies om te sms'en, want dat gaat meestal wel. Ook via mobiel internet kan nog gecommuniceerd worden.

"Bij andere piekmomenten, zoals concerten, kunnen we vooraf maatregelen nemen. Hier gaat het natuurlijk om een onverwachte gebeurtenis", aldus Margot.

Inmiddels heeft Telenet zijn hotspots voor iedereen opengesteld om de communicatie vlotter te laten verlopen.

Na de ontploffingen in Brussel worden in de buurlanden veiligheidsmaatregelen getroffen. De luchthaven van Frankfurt bereidt zich ook voor om uit Brussel omgeleide vluchten te ontvangen.

In Nederland worden "veiligheidsmaatregelen genomen die nodig zijn", zo liet de Nederlandse terrorismecoördinator Dick Schoof weten. Hij volgt de situatie in België op de voet. Volgens Schoof is er in Nederland geen reden om het dreigingsniveau aan te passen. De Nederlandse Ministeriële Commissie Crisisbeheersing komt om 10.15 uur bijeen, zei de Nederlandse minister-president Mark Rutte.

De veiligheidsmaatregelen worden ook opgeschroefd op de luchthaven Roissy-Charles-de-Gaulle in Parijs, zo vernam het Franse persagentschap ANP uit een luchthavenbron. "Het preventie- en beveiligingsdispositief wordt ontplooid in elk van de acht terminals van de luchthaven en in de twee stations, met controles van treinen uit Brussel en de mobilisatie van hondenteams", aldus die bron.

Ook de Duitse politie voerde controles op de grootste luchthaven van het land, in Frankfurt, op, aldus woordvoerder Christian Altenhofen. De luchthaven bereidt zich ook voor om uit Brussel omgeleide vluchten te ontvangen.

De omgeving rond de Wetstraat 16 en het parlement wordt ontruimd. Dat stelt Belga ter plaatse vast.

Premier Charles Michel, minister Koen Geens en minister Jan Jambon komen samen met de veiligheidsdiensten. Ze komen snel met communicatie, er wordt een korte en empathische boodschap verwacht, zegt De Morgen-journalist Jeroen Van Horenbeek.

"Op dit moment is er nog veel onduidelijkheid", zegt een regeringsbron aan De Morgen. "We willen eerste een overzicht van de situatie krijgen, op basis van de correcte informatie. Dan komt er communicatie van de premier. We kiezen voor een empathische boodschap. Dat is het allerbelangrijkste momenteel."

Een van de twee ontploffingen in de luchthaven van Zaventem was het gevolg van een zelfmoordaanslag. De andere explosie ging om een bompakket, dat meldt de VRT.

Het Crisiscentrum vraagt iedereen in het centrum van Brussel om te blijven waar hij of zij is. Dat meldt de RTBF.

Honderden mensen worden op dit moment geëvacueerd uit de luchthaven van Zaventem. De meesten worden te voet doorgestuurd naar het centrum van Zaventem. Er worden ook bussen van de gemeente ingelegd om geëvacueerde reizigers naar de lokale sporthal te brengen, die is ingericht als opvangcentrum. Dat vernam Belga ter plaatse van de politie. De omliggende scholen worden niet geëvacueerd.

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB bevestigt dat er zich om 9.11 uur een explosie heeft voorgedaan in metrostation Maalbeek. Het metrostation wordt geëvacueerd.

Er zouden verscheidene gewonden zijn gevallen, dat is te horen bij het Crisiscentrum.

De Jubelparktunnel en de Wettunnel richting Brussel-centrum zijn afgesloten op poiltiebevel. Dat meldt Mobiris.

Naar aanleiding van de explosies op Brussels Airport komt de Nationale Veiligheidsraad vandaag bijeen. Dat meldt het kabinet van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Premier Charles Michel en minister van Justitie Koen Geens hebben Jambon intussen vervoegd in het Crisiscentrum, waar ze samen met de politie- en veiligheidsdiensten de situatie op de voet volgen, zegt ook de woordvoerder van de premier. Het is nog niet duidelijk wanneer de vergadering dinsdag van start gaat.

Michel, Geens en Jambon volgen de situatie op de voet van in het Crisiscentrum, in de aanwezigheid van de politie- en veiligheidsdiensten. Later op de dag volgt een persconferentie, maar ook over dat aanvangsuur bestaat nog geen duidelijkheid.

De Brusselse universiteit ULB wordt ontruimd, dat meldt de VRT.

Bij de aanslagen in de inkomhal van de luchthaven van Zaventem zouden minstens 13 doden en 35 zwaargewonden zijn gevallen. Dat meldt de VRT en werd inmiddels bevestigd door Binnenlandse Zaken.

Het ziekenhuis Saint-Luc in Brussel bevestigt dat er slachtoffers naar het ziekenhuis zijn gebracht. In het hele Brusselse gewest is het alarmeringsplan voor de ziekenhuizen geactiveerd om de verdeling van de gewonden te optimaliseren in functie van de gebeurtenissen. Saint-Luc en het UZ Leuven zijn de dichtstbijzijnde ziekenhuizen. "Zij vangen de meeste getroffen personen op. Het Erasmus Ziekenhuis is tweede in lijn om de patiënten in shock op te vangen", zegt Sophie Coppens, directrice communicatie van het Erasmus Ziekenhuis.

Het alarmeringsplan bestaat erin dat de opvang- en behandelingscapaciteit wordt geëvalueerd. "Het gaat erom om de verdeling van de gewonden te optimaliseren in functie van het zwaartepunt van de gebeurtenissen", legt Sophie Coppens, directrice communicatie van het Erasmus Ziekenhuis. "In dit geval zijn Saint-Luc en de KUL de dichtstbijgelegen en meest betrokken ziekenhuizen. Zij vangen de meest getroffen personen op. Het Erasmus Ziekenhuis is tweede in lijn om de patiënten in shock op te vangen".

Bij het Sint-Pietersziekenhuis is te horen dat er momenteel vergaderd wordt over de interne organisatie.

Volgens de VRT zou er mogelijk ook een aanslag zijn geweest in metrostation Kunst-Wet.

Het Rode Kruis heeft een website geopend waarop mensen terecht kunnen die op zoek zijn naar familieleden in Brussel: ikbenveilig.rodekruis.nl/Brussel

U kunt ook terecht op het noodnummer 02/506.47.11 of op 1771.

De Brusselse metro wordt volledig afgesloten. Dat meldt de MIVB. Volgens een woordvoerder van CD&V zijn er verscheidene gewonden gevallen bij een explosie tussen metrostations Maalbeek en Shuman.

Het CD&V-hoofdkwartier in de Wetstraat, aan de ingang van metrostation Maalbeek wordt ook geëvacueerd. Volgens getuigen zou er een ontploffing hebben plaatsgevonden in het metrostation. Ook aan metrostation Shuman is er rookontwikkeling.

Het centraal station in Brussel wordt geëvacueerd. Ook de Brusselse metro wordt afgesloten.

Federale regering volgt de situatie op de voet. Absolute prioriteit gaat naar de slachtoffers en naar de hulpverlening op de luchthaven, dat heeft premier Charles Michel getweet.

Het dreigingsniveau wordt opgetrokken naar niveau 4 voor het hele land. Dat meldt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Ook worden alle toegangswegen naar de regionale luchthavens gesloten.

De echtgenote van Georges Dallemagne, kamerlid voor cdH, stond vanmorgen in de vertrekhal van Brussels Airport toen de explosies plaatsvonden. "Veel mensen raakten gewond door gebroken glas. Een deel van het vals plafond van de vertrekhal is ingestort. Ik ben zelf vertrokken om 7.40 uur, mijn vrouw heeft me gebeld om te zeggen dat er explosies waren om 7.58 uur. Ze is onmiddellijk beginnen lopen richting het Sheratonhotel, en is daarna teruggegaan voor haar bagage. Daar zag ze slachtoffers en gewonden liggen die de eerste hulp kregen. Een ontploffing was in de vertrekhal, de andere dicht bij de Starbucks."

Bij de explosies op de luchthaven van Zaventem zijn dinsdagochtend drie bompakketten gebruikt. Dat meldt VRT Nieuws. Twee bompakketten zouden afgegaan zijn in de vertrekhal: één nabij de balie van SN Brussels Airlines en één aan de rechterkant, nabij de balie van American Airlines. Volgens de VRT is ook een derde bompakket aangetroffen.

In de vertrekhal werd eerst geschoten, dan iets in het Arabisch geroepen. Pas daarna waren er twee ontploffingen. Dat melden verschillende getuigen volgens persbureau Belga.

Mensen die zich zorgen maken kunnen contact opnemen met het crisiscentrum op het nummer 02/506.47.11.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft bij monde van zijn woordvoerder laten weten dat zijn eerste aandacht uitgaat naar de veiligheid en de slachtoffers.

Regeringsbronnen willen nog niet spreken van een aanslag.

Het veiligheidsniveau op de Vlaams regionale luchthavens is na de explosies in Zaventem naar niveau 4 gegaan. Dat meldt minister Ben Weyts (N-VA).

Volgens de brandweer zouden er 11 doden en 25 gewonden zijn. De federale politie heeft het over zeker één dode. "We hopen tegen 9.30 uur meer info te hebben", aldus een woordvoerster. Op de luchthaven is intussen geen activiteit meer. Alle vluchten worden afgeleid.

Op foto's die op Twitter gepost worden is te zien hoe de gevel van de luchthaven vernield is en hoe dakpanelen naar beneden zijn gekomen. Er zijn ook beelden van gewonden onder het bloed.

De bommen zouden zo zwaar zijn geweest dat de volledige vertrekhal verwoest zou zijn, zo vertelt Miguel Deliaert van de lost and found op Radio 1. "Op het ogenblik dat we aan het werken waren, hoorden we eerst een heel zware knal, gevolgd door een tweede. Ik kon opmaken dat het op het niveau van de vertrekhal was. Mensen gingen zich verschuilen onder stoelen en banken, want het plafond kwam naar beneden. We wisten meteen dat er iets zwaar aan de hand was. Ik ben even in de vertrekhal gaan kijken, die is volledig verwoest. Ik vermoed dat het zware bommen waren en heb ook slachtoffers zien liggen."

Leo De Rycke, sportief manager van basketbalploeg Antwerp Giants: "Wij zijn net op de tarmac geleid, aan de andere kant van het gebouw. Het is hier vrij goed georganiseerd. Bij deze mensen is er geen paniek en chaos, maar hier zijn dan ook geen gewonden. We horen hier wel veel sirenes, maar hebben zelf niets gezien."

Het Crisiscentrum vraagt uitdrukkelijk om niet naar de luchthaven te komen. Alle wegen van en naar de luchthaven zijn afgezet.

Alle vluchten naar Zaventem worden afgeleid naar andere luchthavens, meldt Belgocontrol. In de luchthaven van Charleroi wordt er crisisberaad gehouden.

Een regeringsbron heeft aan de VRT bevestigd dat het gaat om een aanslag.

Volgens Anke Fransen, woordvoerster van Brussels Airport, zijn er meerdere gewonden. "We kunnen bevestigen dat er twee explosies hebben plaatsgevonden in de vertrekhal. We hebben de hulpdiensten ter plaatse geroepen, zij verlenen nu de eerste zorgen aan de gewonden."

Een beeld uit de vertrekhal op Zaventem. Beeld
Een beeld uit de vertrekhal op Zaventem.

Het provinciaal rampenplan is afgekondigd. Het treinverkeer in de richting van de luchthaven is onderbroken.

Niels Caignau, flightwatcher bij Swissport, vertelde op Radio 1 dat hij een explosie hoorde rond 8 uur vanmorgen. "De ruiten buiten aan de vertrekhal zijn volledig verbrijzeld. Veel mensen zijn naar buiten gelopen met tranen in de ogen. We kregen de raad om binnen te blijven."

"Politie en brandweer komen hier massaal aan. Het ziet er niet goed uit. Ik werk vooral op de tarmac, maar ik vrees voor slachtoffers bij mijn collega's aan de check-in."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234