Woensdag 08/12/2021

Kloof tussen arm en rijk wordt nog breder in België

Gezamenlijk vermogen van Belgische gezinnen met 6 procent gestegen tot 1.300 miljard euro

Onroerend vermogen geklommen tot 674,5 miljard

30 procent rijksten bezitten 70 procent van totale vermogen

15,2 procent van de Vlamingen onder armoedegrens

7 procent is structureel arm 1 op de 3 werklozen leeft in armoede

Brussel

Eigen berichtgeving

Vijftien procent van de Vlamingen leeft onder de armoedegrens en 7 procent verkeert in langdurige armoede. Die cijfers, die Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte (CD&V) gisteren op een rijtje zette bij de presentatie van haar nieuwe actieplan voor armoedebestrijding, staan in schril contrast met ander nieuws dat gisteren werd bekendgemaakt: dat de Belg tot de rijkste der Europeanen behoort, met een gemiddeld vermogen van 130.000 euro.

Het gezamenlijk vermogen van de Belgische gezinnen is vorig jaar met maar liefst 6 procent gestegen, tot een recordbedrag van afgerond 1.300 miljard euro. Gemiddeld komt dat neer op een vermogen van zowat 130.000 euro aan vastgoed en spaargeld per Belg. Dat blijkt uit een studie van KBC Asset Management. De stijging van het gezinsvermogen is vooral toe te schrijven aan de gestegen vastgoedprijzen. Het totale onroerende vermogen is in 2004 gestegen tot 674,5 miljard euro, wat maar liefst 35 procent meer is dan in 2000. Het netto financiële vermogen van de gemiddelde Belg is goed voor 588,2 miljard euro, waaruit blijkt dat het zich nog niet helemaal heeft hersteld van de dotcom-beurscrash.

Hoe de rijkdom verdeeld is over de Belgische bevolking werd in de studie niet onderzocht, maar uit onderzoek uit 1998 was al duidelijk geworden dat 30 procent van de Belgen 70 procent van het vermogen bezit.

Aan de onderkant van de maatschappij worstelt intussen 15,2 procent van de Vlamingen met armoede. Het gaat om mensen die volgens een Europees aanvaarde armoedegrens moeten rondkomen met 772 euro per maand voor een alleenstaande of 1.622 euro voor een modaal gezin van vader, moeder en twee kinderen. In 2001 ging het nog om 13 procent. Terwijl de rijkdom is gestegen is dus ook de armoede toegenomen.

Voor een grote groep gaat het om tijdelijke armoede, bijvoorbeeld na jobverlies. Zeven procent van de Vlamingen leeft echter in blijvende armoede. Het gaat om mensen die driemaal in vier jaar tijd onder de armoedegrens terechtkomen. Vlaanderen bekleedt daarmee de vijfde plaats in de Europese Unie van voor de uitbreiding tot 25 lidstaten. De werklozen vormen de grootste groep armen: 32 procent van hen leeft in armoede.

De cijfers zijn niet nieuw maar Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte (CD&V) zette ze gisteren nog eens op een rijtje naar aanleiding van de presentatie van haar actieplan voor armoedebestrijding voor de periode 2005-2009. Dat kwam tot stand na dialoog met organisaties die zich voor de armen inzetten.

Vervotte wil de armen beter informeren over manieren om uit de armoede te geraken. Zij moeten kunnen rekenen op de steun van ervaringsdeskundigen, mensen die het zelf hebben meegemaakt. Er gaat ook veel aandacht naar onderwijs en opvoeding om tegemoet te komen aan het verlangen van de armen dat hun kinderen het beter zouden hebben. Het is de bedoeling vorming goedkoper en toegankelijker te maken en begeleiding te voorzien bij de opvoeding van de kinderen. De minister heeft ook oog voor de geestelijke gezondheid van de mensen in armoede. "Wie door het verlies van werk in een negatieve spiraal terechtkomt voelt zich gekwetst en minderwaardig. Door er vroeg bij te zijn met concrete bijstand en hulp op het vlak van geestelijke gezondheid kan armoede vermeden worden", zegt ze. (SD / EV)

Standpunt, pagina 2

Algemeen, pagina 5

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234