Zondag 16/05/2021

Klokkenluider HaZoDi moet boek lezen op eerste werkdag

Vera Vrancken in 2011. Beeld photonews
Vera Vrancken in 2011.Beeld photonews

Vera Vrancken, een van de klokkenluiders in de HaZoDi-affaire, voelt zich onheus behandeld op haar eerste werkdag na een lange periode van inactiviteit bij het Hasseltse politiekorps. Ze stelt dat het pestgedrag gewoon aanhoudt, wat door de politieoversten ten stelligste wordt ontkend.

"Ik heb me 's ochtends om 7 uur aangemeld, maar verder dan de balie ben ik niet geraakt", zegt Vera Vrancken. "Iedereen wist nochtans perfect dat ik zou terugkomen na mijn verlof. Na enkele uren wachten ben ik dan naar het bureau van korpschef Pirard moeten komen. Daar bleken ook de officier van Intern Toezicht en juriste Inne Driesen aanwezig, die nota bene op de verkiezingslijst van Hilde Claes heeft gestaan. Ik voelde me dus totaal geïntimideerd. Ook Lou Swartele was erbij, uitgerekend de persoon die destijds weigerde om mijn klachten te noteren. Vervolgens hebben ze me naar een ander gebouw gestuurd, waar ik persoonlijk werd onthaald door ... Michel Beckers, inderdaad de voormalige korpschef die ik heb aangeklaagd wegens zijn pestgedrag."

Het is volgens Vrancken "toch wel kras dat ze me naar een kantoor sturen waar net hij de plak zwaait? Hij heeft me dan begeleid naar een zolderkamertje, waar ik destijds ook door Hilde Claes ben gezet, zogezegd om mij te beschermen. Er was niets aanwezig, laat staan dat ik wist wat van mij werd verwacht. Korpschef Pirard heeft me dan laten weten dat ik maar een boek moest lezen om mij bezig te houden. Ik vind het hallucinant wat hier allemaal gebeurt. Het is voor mij duidelijk dat het pestgedrag gewoon aanhoudt."

"Verrast"
Volgens de politiezone HaZoDi (Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek) wist men helemaal niet dat Vera Vrancken zich zou melden om het werk te hervatten. "We waren totaal verrast", zegt Dorien Baens, woordvoerster van HaZoDi. "Om 7 uur waren onze administratieve diensten nog niet op post. We hebben moeten wachten tot de korpschef en andere mensen beschikbaar waren om haar verder te helpen. Dat is toch normaal? Intussen wordt alles in gereedheid gebracht om een toegangsbadge, telefoonlijn, computer en andere benodigdheden klaar te maken, zodat mevrouw Vrancken haar normale taken kan aanvatten."

In het organogram van de korpschef staat duidelijk welke functie Vrancken zal moeten uitoefenen, voegt de woordvoerster eraan toe. "Dit is perfect in overeenstemming met haar capaciteiten. Ze heeft al een documentatiepakket ontvangen om zich in te werken. Haar werkplek is overigens dezelfde als vroeger. In dat kantoor is niemand geweest zolang mevrouw Vrancken afwezig was. Als ze daarover, of over andere zaken verzuchtingen heeft, staat de deur van de korpschef altijd open."

Politiek
Vanuit politieke hoek zegt Steven Vandeput, die als politieraadslid en fractieleider van N-VA het dossier op de voet volgt, dat deze kwestie het zoveelste bewijs is dat er niet naar een goede oplossing wordt gezocht. "Ik heb sterk de indruk dat men bij HaZoDi het conflict eerder wil laten escaleren in plaats van de verhoudingen met de klokkenluiders te normaliseren", zegt hij.

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes. Beeld BELGA
De Hasseltse burgemeester Hilde Claes.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234