Dinsdag 18/06/2019

Trump president VS

Klimaatverandering Chinese hoax? Peking geeft Trump lesje geschiedenis

De Chinese viceminister Liu Zhenmin heeft klimaatscepticus Donald Trump een lesje geschiedenis gegeven: China kan de klimaatverandering niet hebben uitgevonden om de Amerikaanse economie te schaden, want het waren de Republikeinen die de onderhandelingen in de jaren 80 mee hebben opgestart.  Dat schrijft persagentschap Bloomberg.

Amerikanen demonstreren nog steeds tegen hun nieuwe president Donald Trump en zijn visie op de klimaatverandering. Beeld AFP

Donald Trump is wel vaker van leer getrokken tegen de klimaatverandering. "Erg dure... bullshit." In 2012 tweette hij dat "het concept van de opwarming van de aarde uitgevonden was door de Chinezen om de competitiviteit van de Amerikaanse industrie te schaden".

China heeft de beschuldigingen steeds stellig ontkend. Liu Zhenmin, de Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken, wijst de pas verkozen Amerikaanse president er nu fijntjes op dat niet China, maar onder meer de VS aan de wieg stonden van de klimaatonderhandelingen. "Als je naar de geschiedenis van die onderhandelingen kijkt, zie je dat ze opgestart zijn door het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), met de steun van de Republikeinen onder president Reagan en Bush Senior, bijna drie decennia geleden", aldus Zhenmin tijdens de VN-klimaatonderhandelingen in Marrakech.

Deze week zitten ministers en regeringsleden van bijna 200 landen samen in Marokko. Ze kijken met argusogen naar de Verenigde Staten nu Trump er verkozen is tot president. Gevreesd wordt dat de Republikein zich zal terugtrekken uit het Klimaatakkoord van Parijs.

De inspanning van de VS om zijn CO2-uitstoot te reduceren en te investeren in groene energie heeft de Amerikaanse competitiviteit net een boost gegeven, meent Zhenmin. "Daarom hoop ik dat de Republikeinse administratie dit proces zal blijven steunen."

Partijdige kwestie

John Kerry, uittredend Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, probeert de onrust te sussen in Marrakech. Volgens hem steunen de meeste Amerikanen maatregelen tegen de klimaatverandering. "Niemand heeft het recht om keuzes te maken voor miljarden mensen, louter op basis van ideologie", aldus Kerry. "De klimaatverandering zou geen partijdige kwestie mogen zijn."

John Kerry in Marrakech. Beeld AFP

Zhenmin zei nog dat de Chinese president Xi Jinping in een telefoongesprek met Trump het belang van een goede samenwerking tussen de twee mogendheden heeft benadrukt. China zal tegen de klimaatverandering blijven vechten, "in welke omstandigheden dan ook".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden