Maandag 27/03/2023

Klimaattop Madrid

Klimaattop Madrid in het teken van oceanen

Mensen wachten bij de hallen in Madrid waar de COP25 wordt gehouden. Beeld AFP
Mensen wachten bij de hallen in Madrid waar de COP25 wordt gehouden.Beeld AFP

Vandaag gaat de klimaatconferentie COP25 in de Spaanse hoofdstad Madrid van start. Bijna 200 staten zullen er tot 13 december de 25ste jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties bijwonen. De top staat dit jaar in het teken van oceanen en wordt daarom ook wel de ‘blue COP’ genoemd.

Redactie en Belga

Dit jaar is er dan ook bijzondere aandacht voor het behoud van de oceanen en de biodiversiteit in het algemeen. De top zou oorspronkelijk in Chili gehouden worden, maar na aanhoudende protesten tegen de regering zag het Zuid-Amerikaanse land zich eind oktober genoodzaakt de conferentie te annuleren, maar Chili zal in Madrid wel nog als gastheer optreden. Door de verhuizing naar Madrid mist de prominente klimaatactivist Greta Thunberg, die per catamaran onderweg is naar Europa, de start van de top en kan de Belgische klimaatactivist Anuna De Wever de top helemaal niet bijwonen. Via Twitter liet Thunberg weten te verwachten dinsdagochtend in Lissabon aan te komen.

Op het vlak van de bescherming van de zeeën en oceanen werd ons land door de VN lang als een ‘blue leader’ beschouwd. Volgens het VN-klimaatrapport over de oceanen en de cryosfeer (de gebieden waar water voorkomt in de vorm van sneeuw, permafrost, pakijs of gletsjers, red.) dat in september verscheen, zou België echter nog ambitieuzer moeten zijn. Ons land wil dan ook van de klimaattop gebruikmaken om te pleiten voor een verdrag dat 30 procent van de oceanen wereldwijd zou beschermen.

Lees ook:

- Vijf vragen over de klimaattop in Madrid: zal het wel lukken om de Parijs-akkoorden om te zetten in daadkrachtig beleid?

- Het interview met klimaatactiviste Anuna De Wever, die de klimaattop niet zal halen: ‘Ik had Demir, met haar barslecht beleid, zo graag in de ogen gekeken

‘Europees leiderschap’

De financiering van de klimaatafspraken zal in Madrid opnieuw een rode draad zijn. In België vraagt de Klimaatcoalitie de federale regering en de gewesten om een verhoogde inspanning. In het bijzonder vraagt de Klimaatcoalitie om een verdubbeling van de Belgische bijdrage aan het Green Climate Fund van de Verenigde Naties. De regering stemde daar al mee in.

“De klimaatconferentie van Madrid is van groot belang omdat de landen regels voor het gebruik van internationale marktmechanismen moeten aannemen en tegelijkertijd de versterking van hun nationale bijdragen moeten discussiëren”, zegt Sebastian Oberthür, professor milieu- en duurzaamheidsbeleid aan het Institute for European Studies (IES) van de VUB. “Bovendien is het de eerste conferentie nadat de Verenigde Staten officieel hun afscheid van het verdrag van Parijs hebben verklaard. Europees leiderschap blijft in deze fase van de internationale strijd tegen de klimaatverandering cruciaal.”

Secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres opent de klimaattop in Madrid. Beeld AFP
Secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres opent de klimaattop in Madrid.Beeld AFP

Parijs-akkoord

Uit een recent VN-rapport blijkt dat de doelstellingen van het Parijs-akkoord dat in 2015 werd gepresenteerd, in 2018 verder achterop zijn geraakt. Die doelstellingen houden in dat de opwarming van de aarde wordt beperkt tot 2 graden en indien mogelijk tot 1,5 graden. Het akkoord betreft de periode na 2020.

De klimaatverbintenissen die tot dusver zijn aangegaan door de staten in het kader van de akkoord van Parijs leiden de planeet echter naar een stijging van de temperatuur van 3,2 graden. De aangegane engagementen zijn dus niet toereikend en zouden verdrievoudigd moeten worden om de doelstelling van 2 graden te bereiken en zouden minstens vervijfvoudigd moeten worden om de doelstelling van 1,5 graden te halen, aldus het rapport.

“In de afgelopen maanden hebben vele landen al laten weten dat zij van plan zijn om de komende jaren hun doelen bij te schroeven, met name kleine tot middelgrote landen. De ogen staan nu gericht op de grote uitstoters, zoals de EU, VS, China... volgen zij het voorbeeld?”, aldus Sebastian Sterl, fysicus en onderzoeker energie en klimaat aan de VUB en de KULeuven. De staten zullen zeker volgend jaar, op de klimaatconferentie COP26 in Glasgow, hun verhoogde engagementen op tafel moeten leggen.

Koolstofkredieten

Op de vorige klimaattop, de COP24 die vorig jaar plaatsvond in het Poolse Katowice, hebben de staten de richtlijnen voor de implementatie van het akkoord van Parijs afgerond. Er was echter een uitzondering: de kwestie van de marktmechanismen in verband met koolstofkredieten. Dat zijn in­ter­na­ti­o­naal ver­han­del­ba­re een­heden CO2 die een land min­der uit­stoot dan het vol­gens het Kyotoprotocol zou mo­gen. De koolstofkredieten zullen dit jaar opnieuw besproken worden in Madrid.

Activisten houden aan de vooravond van de COP25 in Madrid borden vast met de tekst ‘vlees is de eerste oorzaak van klimaatveranderings'. Beeld AFP
Activisten houden aan de vooravond van de COP25 in Madrid borden vast met de tekst ‘vlees is de eerste oorzaak van klimaatveranderings'.Beeld AFP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234