Donderdag 04/03/2021

Klimaattop in Bonn moet Parijs-beloftes uitwerken

In Bonn start vandaag de jaarlijkse VN-klimaattop. Twee jaar na de conferentie in Parijs onderhandelen 195 landen over een manier om de opwarming van de aarde onder controle te houden, want de huidige plannen volstaan niet.

Op de klimaattop van Parijs is in 2015 afgesproken dat de opwarming van de aarde ruim beneden de twee graden moet blijven. Door de klimaatwetenschap wordt zo'n temperatuurstijging aanzien als de kritische grens - eens die overschreden wordt, zal het klimaat onherstelbare schade oplopen. Het streven is om de klimaatopwarming te beperken tot anderhalve graad.

Maar nu al is duidelijk dat de plannen die de landen voorlopig hebben afgesproken, niet volstaan. In het nieuwe Emissions Gap Report van de VN staat dat alle beloftes samen nog maar een derde uitmaken van wat nodig is om het afgesproken doel te behalen. "Het is momenteel erg waarschijnlijk dat de temperatuur in 2100 met drie graden zal gestegen zijn", luidt de conclusie van het rapport.

Het goede nieuws is dat de Parijs-doelen nog haalbaar zijn. Maar dan moet er een versnelling hoger worden geschakeld. De kans dat dit al in Bonn gebeurt, is volgens insiders miniem. Op deze 'kleine' klimaattop komt het er vooral op aan om de maatregelen die in Parijs zijn afgesproken, concreet uit te werken. Op hogere ambities is het - minstens - wachten tot de top in het Poolse Katowice in 2019.

Vlaams klimaatminister Joke Schauvliege (CD&V) zakt volgende week af naar Bonn, voor de laatste dagen van de top. Dan worden de belangrijkste knopen doorgehakt. Ook haar federale collega Marie Christine Marghem (MR) zal dan van de partij zijn. Marghem leidt de Belgische delegatie. De verschillende bestuursniveaus in ons land hebben hierover een beurtrol afgesproken.

"Ik zal in Bonn benadrukken dat de Vlaamse regering voldoende engagement neemt en nog zal nemen in de strijd tegen de opwarming van de aarde", reageert Schauvliege. "Deze klimaattop mag geen vrijblijvend rondje worden, want dan slaat de klimaatmoedeloosheid toe. En daar schuilt het grootste gevaar. We kunnen met z'n allen iets aan het klimaat doen, en moeten dat onderstrepen."

Groene winst

Dat staat ook in het Emissions Gap Report. Op veel terreinen valt er nog groene winst te boeken: de landbouw, bebouwing, industrie, transport en elektriciteit. Niet alleen door overheidsmaatregelen, ook door de private sector: de bedrijven, steden, gezinnen. Zelfs als die zich beperken tot wat financieel aantrekkelijk is, zoals zonnepanelen, kan nog 22 miljard ton schadelijke uitstoot worden bespaard.

Nog dit: de voorzitter van de klimaattop is niet gastland Duitsland, maar Fiji. De kleine eilandstaat in de Stille Oceaan is een van de plekken waar de klimaatopwarming het duidelijkst voelbaar is. Fiji dreigt onder de zeespiegel te verdwijnen bij een temperatuurstijging van twee graden. Omdat het land zo moeilijk bereikbaar is en geen grote congreszalen heeft, is voor Bonn gekozen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234