Vrijdag 18/10/2019

Youth for Climate

Klimaatprotest neemt toe: ongeziene opkomst van 35.000 spijbelaars in Brussel

De enorme stoet strekt zich kilometers ver uit. Beeld BELGA

Het klimaatprotest blijft toenemen: voor de derde donderdag op rij daagden vooral jongeren massaal op om in Brussel hun stem te laten horen. De politie telde liefst 35.000 aanwezigen. Dat zijn er bijna drie keer zoveel als vorige week, toen er 12.500 deelnemers waren.

Eerder vandaag hadden de ordediensten het nog over 32.000 mensen, maar daar moesten nog een aantal laatkomers worden bijgeteld. Net als op school, zeg maar. 

Het succes van de actie, die rond 13u op haar einde liep, verbaast zelfs de deelnemers. “Wie weet eindigt dit in de grootste klimaatmars ooit”, droomt initiatiefneemster Anuna De Wever luidop. 

Het enthousiasme bij de klimaatspijbelaars lijkt hoe dan ook nog helemaal niet af te nemen. En al zeker niet nu ze voor het eerst de steun krijgen van de hogeschool- en universiteitsstudenten. Zij willen net zoals de scholieren actievoeren tot ze gehoord worden. 

Meer lezen

Politiek signaal na klimaatmars? Niet meer voor de verkiezingen
   

“Ook wij willen doorgaan tot aan de verkiezingen, totdat er een bindende klimaatwet is”, zegt Laura Cools, initiatiefneemster van Students for Climate en vandaag gezicht van de studenten binnen Youth for Climate.

35.000 deelnemers: de derde grote actiedag in Brussel lokt een recordaantal deelnemers. Beeld REUTERS

Hoewel veel studenten aan de universiteit of hogeschool nog examens hebben, lopen al delegaties mee van de ULB, de VUB, de KU Leuven en Antwerpen. “De aanhang is nu al zo groot dat we er vandaag al wilden staan”, zegt Cools.

In de stoet waren naast jongeren ook opnieuw senioren te zien, want voor de derde week op rij kregen de klimaatspijbelaars de steun van “Grootouders voor het klimaat”.

Ook deze donderdag dagen studenten massaal op in Brussel. Beeld REUTERS

“Zien tot wat jeugd in staat is”

Het succes van vandaag doet Anuna De Wever, bezielster van de acties met de klimaatspijbelaars, luidop dromen. “Ik denk dat wij misschien ooit de grootste klimaatmars zullen houden”, zegt ze. Dan ziet iedereen wat de Belgische jeugd in staat is.”

“Ik ben altijd voorzichtig, maar de eerste keer zeiden ze ‘het is leuk voor een keer’ en bij de tweede mars zeiden ze dat ik niet meer mocht verwachten dan dat”, gaat De Wever verder.

Anuna De Wever (midden) neemt een selfie tijdens de actie van vandaag. Beeld REUTERS

Franstalige jongeren

Net zoals in de afgelopen twee weken waren de protestborden erg talrijk. ‘There is no planet B’, ‘Don’t fuck your mother earth’, ‘Liever nu buizen dan naar Mars verhuizen’, ‘Hier bestaat geen herexamen voor’ of ‘Gun onze kleinkinderen ook een sneeuwballengevecht’ zijn maar enkele van de tientallen opschriften die gespot werden. Dat laatste is bovendien erg toepasselijk aangezien er dankzij de nog aanwezige sneeuw hier en daar spontane sneeuwballengevechten ontstonden. 

Er doken veel meer Franstalige slogans op: Waalse scholieren en studenten waren vandaag sterk aanwezig. “Het succes en de weerklank werd steeds groter en dat heeft ons geïnspireerd”, zegt de 17-jarige Augustin uit Louvain-La-Neuve. “Veel Waalse scholen verbieden het nog om deel te nemen aan de Mars, maar wij hebben een petitie ingediend bij onze directeur om onze deelname af te dwingen. Het is onze taak om naar school te gaan, maar ook om ons klimaat te beschermen”, stelt Augustin.

Net zoals vorige week trekken de jongeren in mars en onder politiebegeleiding door de stad om duidelijk te maken dat zij een beter klimaat willen voor hun toekomst. 

Ook in andere steden zoals Antwerpen en Gent zetten jongeren vandaag klimaatacties op touw. In Antwerpen zijn volgens de politie 500 jongeren aanwezig. Scholieren die zijn teruggekeerd uit Brussel, vervoegen hen nu.

Beeld Photo News

“De politici hun rapport is het slechtste van allemaal”

Na afloop van de mars werd de menigte nog toegesproken door de intiatiefneemsters, die nogmaals benadrukten een duidelijk signaal te willen geven aan de Belgische politici dat hun klimaatbeleid onvoldoende is. “De politici hun rapport is het slechtste van allemaal”, klonk het duidelijk.

“Wij, de jeugd van België, keren ons vandaag tegen de mensen die onze planeet verwoesten. Wij slaan de lessen over, maar jullie hebben het verzorgen van onze planeet overgeslagen”, zegt Anuna De Wever. De jongeren eisen dat de politici hun verantwoordelijkheid opnemen en ingrijpen voor het te laat is. “Wij zijn de laatste generatie die het verschil kan maken en samen moeten wij vechten voor de toekomstige generaties”, benadrukt Karen Cools.

De actievoerders van Youth for Climate zullen de komende weken naar Brussel blijven komen met hun klimaatmars. Vanaf februari zijn er wel plannen om ook in te zetten op lokale acties. “We dachten dat vorige week het toppunt was, maar nu hopen we dat dit blijft voortgaan. In andere landen groeit het ook en nu kan het niet meer genegeerd worden”, stelt Kyra Gantois.

“We hebben gisteren nog contact opgenomen met Joke Schauvliege haar kabinet, want zij had gezegd dat er een nieuw debat zou komen met jongeren, experten en de minister. Er is ons gezegd dat ze het nog moesten bespreken. Zo krijgen we net het gevoel dat we opnieuw genegeerd worden”, besluit Gantois.

Na hun speeches hielden ze nog een minuut stilte voor de stervende planeet.

Beeld REUTERS
Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234