Donderdag 13/05/2021

Klimaatopwarming

Klimaatpaus Franciscus bestrijdt opwarming

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Klimaatconferenties zijn er volop, maar die van vandaag vindt plaats op een wel heel bijzondere plek: het Vaticaan. Politici, religieuze leiders en wetenschappers praten er op uitnodiging van Franciscus over de opwarming van de aarde. Die is volgens de paus ook een geloofskwestie.

De bijeenkomst is de opmaat van een pauselijke campagne om het wereldwijde milieubewustzijn, in het bijzonder het klimaatbewustzijn, te bevorderen. Zo zal er in juni-juli een heuse encycliek, een pauselijk schrijven, verschijnen over de verhouding van mens en natuur. Franciscus hoopt dat die een rol gaat spelen in de aanloop naar de grote klimaatconferentie eind dit jaar in Parijs, waar een nieuw wereldwijd klimaatverdrag moet worden getekend.

De conferentie in Vaticaanstad, onder het thema 'Bescherm de aarde, eer de mensheid', moet het debat over milieu en klimaat naar een hoger moreel plan tillen. Onder meer door respect voor de natuur te verbinden met respect voor mensen, "met name de armen, de uitgeslotenen, slachtoffers van mensenhandel en moderne slavernij, kinderen en toekomstige generaties".

Een van de deelnemers is VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, die de bijeenkomst zal openen. Een andere gast is de befaamde Amerikaanse milieueconoom Jeffrey Sachs van Columbia University, New York. Een hoofdrol heeft kardinaal Peter Turkson van de pauselijke raad voor rechtvaardigheid en vrede, verantwoordelijk voor het opstellen van de klimaatencycliek.

Moderne zonde

Franciscus heeft al een groen imago sinds zijn eerste optreden als paus, toen hij de naam aannam van de patroonheilige van de ecologie, Franciscus van Assisi. Hij heeft verklaard dat een christen die de schepping niet beschermt, niets geeft om het werk van God, en noemde de verwoesting van de natuur een moderne zonde. Ook is hij al eens in een anti fracking-T-shirt gesignaleerd.

Het klimaatbewustzijn van Franciscus wordt bejubeld door de milieubeweging, die het moreel gezag van een geestelijk leider met 1,2 miljard volgelingen goed kan gebruiken in de strijd. Ook de regering-Obama is blij met de steun van de paus voor een internationaal klimaatverdrag. Maar conservatieve katholieken maken zich zorgen. Omdat ze niet geloven in de menselijke rol bij klimaatverandering of omdat ze vinden dat de paus zijn vingers niet moet branden aan een politiek-gevoelig thema waar hij geen expert in is.

Vooral in de VS weerklinkt kritiek. Maureen Mullarkey, een conservatief-katholieke publicist, maakte Franciscus onlangs uit voor 'ideoloog' en 'bemoeizieke egoïst'. De paus komt in september naar de VS om de VN toe te spreken over de nieuwe duurzaamheidsdoelen, en zal dan op initiatief van de Republikeinse Huisvoorzitter John Boehner, een behoudend katholiek, ook het Congres toespreken. Gezien de vele klimaatsceptici in het publiek een nu al beladen bezoek.

Het activisme van Franciscus wil overigens niet zeggen dat het Vaticaan helemaal om is. Kardinaal Turkson heeft gewaarschuwd dat de encycliek geen klimaatpamflet wordt. "De paus is niet bezig met een agenda voor het vergroenen van de wereldkerk", laat Turkson weten.

De milieuactivisten van 350.org, die het Vaticaan oproepen zijn niet onaanzienlijke beleggingen in fossiele brandstoffen af te stoten, hebben tot nu toe dan ook bot gevangen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234