Woensdag 28/07/2021

Klimaatconferentie

Klimaatministers: "Europa wordt klimaatneutraal in 2100"

Klimaatactivisten voeren actie voor de Europese Raad in Brussel. Beeld REUTERS
Klimaatactivisten voeren actie voor de Europese Raad in Brussel.Beeld REUTERS

Europa vertrekt naar de Klimaatconferentie in Parijs met een voorstel voor klimaatneutraliteit in 2100. Dat heeft de Europese Raad van Milieuministers beslist in aanloop naar de Klimaatconferentie in Parijs. Europa roept ook op een wettelijk bindende overeenkomst te sluiten in Parijs.

De Europese ministers zijn het eens geraakt over een reductie van de broeikasgassen in de Unie met 50 procent tussen 1990 en 2050. Nog eens vijftig jaar later moet de Unie 'klimaatneutraal' worden. Aanvankelijk was sprake van een volledige 'decarbonisering', het uitroeien van broeikasgassen, maar die formulering werd op vraag van Polen uit de conclusies gehaald. De Oost-Europese landen vertonen binnen de EU de grootste terughoudendheid tegenover klimaatakkoorden.

Europa zal bij de Klimaatconferentie in Parijs, eind november, ook ijveren voor een vijfjaarlijkse herziening van de maatregelen tegen de opwarming van de aarde.

"Dit is een sterk uitgangspunt voor de Klimaattop", vindt Europees commissaris voor Klimaatactie Miguel Arias Cañete. "Zoals Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker al duidelijk heeft gemaakt, zullen we niet zomaar eender welke deal tekenen in Parijs."

Marghem wil akkoord tussen deelstaten

Federaal minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem wil nog voor de start van de Klimaatconferentie in Parijs een akkoord binnen België over de verdeling van de inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Vlaams minister Joke Schauvliege deelt die hoop.

De federale regering en de deelstaten ruziën al jaren over de verdeling van de lasten en de lusten over de vermindering van de CO2-uitstoot en het aandeel hernieuwbare energie tegen 2020. België heeft met Europa afgesproken om de uitstoot van CO2 tegen 2020 met 15 procent te verminderen en het aandeel hernieuwbare energie te laten stijgen tot 13 procent. Een interne verdeling van de lusten en de lasten tussen de federale regering en de regio's laat echter al sinds 2009 op zich wachten. De gesprekken verlopen in een Nationale Klimaatcommissie, die wordt voorgezeten door Brussels minister Céline Fremault.

Marghem doet nu een oproep tot de gemeenschappen om voor de conferentie in Parijs tot een verdeling te komen. "Als we willen voorkomen dat we terechtkomen in een scenario van opwarming van de aarde van 3 graden of 4 graden, zullen alle Belgische overheden extra inspanningen moeten leveren op het vlak van CO2-uitstoot", waarschuwt Marghem. "Daarnaast zullen ze ook de ontwikkelingslanden moeten steunen in hun strijd tegen de klimaatopwarming."

De bevoegde ministers zitten daarom nog deze maand samen.

3 graden

De 195 deelnemende landen zullen op de Klimaatconferentie geen wereldwijde reductie van broeikasgassen overeenkomen. Daarvoor bestaat er te weinig eensgezindheid. De landen zullen daarentegen voorstellen doen over wat ze zichzelf opleggen om de opwarming van de aarde te beperken.

Christiana Figueres, topvrouw van het VN-Klimaatpanel (UNFCCC), verklaarde eerder deze week dat de Verenigde Naties niet langer op een beperking van de opwarming tot 2 graden rekenen in Parijs. Dat is volgens wetenschappers nochtans de kritische drempel, maar volgens Figueres is een dergelijk doel niet haalbaar met wat de verschillende werelddelen momenteel op tafel leggen.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege zegt echter niet bereid te zijn zich neer te leggen bij een opwarming van de aarde met 3 graden. "België en de Europese Unie blijven voor 2 graden gaan."

Klimaatmars

Meer dan tachtig Belgische organisaties mobiliseren al hun achterban om op 29 november deel te nemen aan de geplande 'klimaatmars' op Parijs, daags voor de start van de VN-Klimaatconferentie. Doel van de 'Climate Express' is 10.000 Belgen met de trein, bus en fiets naar Parijs te brengen voor de grootste klimaatmars ooit. De initiatiefnemers willen zo "een sterk signaal geven aan de Belgische politici", dat het tijd is voor een daadkrachtig en solidair klimaatakkoord.

Naast grote ngo's als Greenpeace, WWF, Oxfam, 11.11.11 en Broederlijk Delen, stappen bijvoorbeeld ook vakbondslui, politieke (jongeren)partijen, jeugdbewegingen en de Vlaamse Jeugdraad mee op de trein. En ook cultuurhuizen als de Ancienne Belgique, de Vooruit en het Kaaitheater mobiliseren mee.

WWF vindt Europees voorstel te vaag

Milieu-organisatie WWF vindt ondertussen dat Europa te vaag blijft over de manier waarop het de broeikasgassen wil terugdringen. Ook Greenpeace reageerde al teleurgesteld.

WWF verwijt de Europese Unie dat ze te vaag blijft over de manier waarop een mogelijk surplus bovenop de 40 procent zou worden bereikt. Ook over de wijze waarop de Unie wil bijdragen aan de klimaatfinanciering van de ontwikkelingslanden blijft ze op de vlakte, vindt de organisatie. "De Klimaatconferentie in Parijs moet de plaats zijn waar de wereld het tijdperk van fossiele brandstoffen beëindigt, waar verantwoordelijke overheden beslissen hoe ze de energieverschuiving zullen versnellen."

Parijs zal worden beoordeeld op de praktijk en niet op de afgelegde verklaringen, waarschuwt WWF.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234