Zaterdag 02/07/2022

ReportageFridays for Future

Klimaatjongeren hervatten protest: ‘Youth for Climate is zeker niet doodgebloed’

Met 'Fridays for Future' weerklinkt opnieuw klimaatprotest in de Wetstraat. Beeld Wouter Van Vooren
Met 'Fridays for Future' weerklinkt opnieuw klimaatprotest in de Wetstraat.Beeld Wouter Van Vooren

Opnieuw hebben zich in Brussel klimaatjongeren verzameld, dit keer voor een ‘global strike’. Over enkele maanden willen ze dat opnieuw doen. Komen de gloriedagen van de klimaatbetogingen nog terug?

Yannick Verberckmoes

“Misschien zouden mensen denken dat Youth for Climate was doodgebloed”, zegt Ellen Van de Weghe (19). “Maar dat is zeker niet het geval. We hebben ons het voorbije jaar meer toegelegd op organisatie en nagedacht over welke doelen we precies wilden nastreven.

“Maar we hebben ook acties gevoerd. In oktober en november zijn er wekelijks samenkomsten geweest aan de Europese Commissie tegen het Europese landbouwbeleid en in december voerden we nog actie aan het Atomium. Maar voor die initiatieven was er weinig persbelangstelling.”

Ook de klimaatbetogers hebben last van corona. Door de wereldwijde pandemie is de klimaatcrisis wat naar de achtergrond verdreven. Vanwege corona moest de betoging in de Wetstraat in Brussel ook klein blijven.

Fridays for Climate

Er konden maar honderd mensen komen naar het kleine stukje van de Wetstraat dat door de politie werd afgezet. Dat is een groot verschil met de tienduizenden jongeren die begin 2019 door Brussel trokken. Maar deze actie staat niet alleen, ze maakt zelfs deel uit van een ‘global strike’ voor het klimaat. Onder de koepel van ‘Fridays for Future’ hebben klimaatactivisten over heel de wereld acties georganiseerd.

“In meer dan 700 steden zijn er mensen op straat gekomen”, zegt Anuna De Wever, nog steeds een van de Belgische klimaatboegbeelden. “Normaal gezien zouden we dit natuurlijk niet doen, omdat we ons aan de coronamaatregelen willen houden. Maar omdat er de laatste tijd zo weinig aandacht is geweest voor het klimaat, wilden we toch een actie opzetten.”

De actievoerders vinden dat er politiek nog veel te weinig beweegt rond klimaat, terwijl de klok ondertussen voorttikt. België neemt volgens De Wever nog steeds zijn verantwoordelijkheid niet. “We hebben nog altijd geen klimaatwet. We hebben nog geen raad van wetenschappers die het beleid rond klimaat opvolgt. En als we kijken naar de doelstellingen van het akkoord van Parijs, dan gaat België die nooit halen.”

Deze actie dient volgens De Wever ook om de media-aandacht weer op te eisen, zodat klimaat weer bovenaan op de agenda komt te staan. Zodra corona voorbij is, is het volgens haar ook de bedoeling om weer volop te mobiliseren. “We hopen dat duizenden mensen opnieuw met ons de straat opgaan.”

In de Wetstraat lijkt iedereen er weer klaar voor. De oude slagzin ‘What do we want? Climate Justice! When do we want it? Now!’ klinkt even strijdvaardig als vroeger. Maar of de massabetogingen van 2019 nog terugkomen, lijkt niet zo zeker. De nieuwigheid is er wat van af. En dat is voor jongeren – en journalisten – toch wel belangrijk.

Grootouders

Vroeger vielen er grappige, ietwat pikante woordspelingen te lezen op de bordjes die de betogers meedroegen. ‘Ik val op mannen met een kleine... ecologische voetafdruk’, vonden we terug in het archief. Die pikante bordjes waren er nu alleszins niet meer bij.

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Wel van de partij zijn de Grootouders voor het Klimaat, die klaar staan om de jongeren te steunen. Voor Marianne Maes (58), een van de grootouders, zijn de klimaatbetogingen alvast een eyeopener geweest. “Onze generatie zat vast in het kapitalistisch systeem, omdat het voor ons comfortabel was”, zegt ze. “Maar toen besefte ik: dit klopt niet meer. We staan hier nu ook met boter op het hoofd, maar wel met de overtuiging om mee te werken aan iets wat echt moet gebeuren. Deze week is ook de klimaatzaak gestart, en dit sluit er toch mooi bij aan.”

Die klimaatzaak – die via de rechtbank een ambitieus klimaatbeleid wil afdwingen – toont dat er niet enkel op straat actie wordt gevoerd. In het groepje van Ellen Van de Weghe klinkt het dat het thema ook onder jongeren nog steeds leeft. “En het is ook fijn,” zegt de jongedame, “om nog eens journalisten op onze acties te zien.”

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234