Vrijdag 03/04/2020

Vijf vragen

‘Klimaatdoelstellingen te laag? België hoopte dat ándere landen meer gingen doen’

Beeld Stefaan Temmerman

België krijgt van de Europese Commissie slechte punten voor zijn plan met klimaatdoelstellingen. Bij de Bond Beter Leefmilieu is men niet verbaasd. Laurien Spruyt: ‘België had te weinig ambitie.’

Een lange lijst met opmerkingen en vragen om verduidelijking, en cijfers waaruit blijkt dat België een slechte leerling is: helemaal onderin, samen met Cyprus, Malta en Ierland. Hoe verbaasd zijn jullie?

We zijn totaal niet verbaasd. Toen we dat plan enkele maanden geleden hebben ingekeken, zijn we tot de conclusie gekomen dat er veel te weinig concrete maatregelen in stonden én dat de doelstellingen te laag waren. De conclusies van de Europese Commissie liggen volledig in lijn met onze analyse.”

Hoe komt dat?

“Simpel: wat in dat plan staat, is een gebrek aan ambitie geweest. België wist dat die doelstellingen te laag waren, maar men heeft gehoopt dat de andere landen nóg meer zouden doen, zodat alles bijeen Europa z’n gezamenlijke doelstelling zou halen.”

Wat nu? We hebben geen regeringen. Is de situatie hopeloos?

“Qua timing is dit zeker niet ideaal, maar het finale plan moet klaar zijn tegen eind 2019. We moeten nú in actie schieten. De administratie kan aan de slag met de feedback van Europa en een nieuw voorstel tot plan voorbereiden, inclusief de doorrekening ervan, zodat de regering dat plan dan kan goedkeuren. En er zijn toch heel wat lidstaten met een gelijkaardige economie die wél goed bezig zijn, dus daaruit zou je voorbeelden kunnen plukken. Bovendien: de regio’s zijn voor heel veel zaken bevoegd, dus als die regionale regeringen er sneller komen dan de federale, biedt dat nog mogelijkheden.”

Wat zijn de belangrijkste pijnpunten?

“De lijst is lang. Daarom geef ik enkele voorbeelden. Ons aandeel in hernieuwbare energie moet omhoog. Er is een ruimtelijk kader nodig voor windmolens – waar we die gaan zetten – maar we moeten de bevolking ook laten delen in de baten ervan, zodat het draagvlak stijgt. Mensen moeten kunnen investeren in zonnepanelen op gemeenschappelijke daken, of op het dak van een buur – het zonnedelen. De verwarming van gebouwen moet vergroenen, met vanaf 2021 een plaatsingsverbod voor stookolieketels.

Op het vlak van energiebesparing: de renovatiegraad van ons gebouwenpark – veel te slecht geïsoleerd – moet omhoog. Vorm de woonbonus om tot klimaatbonus. Steun mensen die het financieel moeilijk hebben bij het renoveren van hun huis.

Voor de reductie van de CO2-uitstoot kunnen we beginnen met het elektrificeren van bedrijfswagens – die op termijn moeten verdwijnen. We zetten te veel in op biobrandstoffen, die op termijn nog schadelijker zijn dan fossiele brandstoffen, net als CNG (compressed natural gas). En te weinig op kwalitatief openbaar vervoer en fietsinfrastructuur. Ook de landbouw moet worden aangepakt, want dat is een van de drie sectoren die het meest uitstoten in België: we moeten naar een afbouw van de veestapel.”

Is er geld voor?

“België spendeert per jaar drie miljard euro aan subsidiëring van fossiele brandstoffen. Daarmee stoppen zou al een grote stap zijn. Subsidies aan luchthavens, idem dito. En er zijn aan een klimaatbeleid ook financiële voordelen, op termijn, en voordelen op het vlak van jobcreatie. Ja, het gaat middelen vergen, maar als we slim zijn, beginnen we nú. Dan plukken we de voordelen ook sneller.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234