Zaterdag 06/03/2021

Klimaat

Klimaatdoelen 2030: vandaag moet blijken hoe ambitieus Vlaanderen is

Windmolens op de Noordzee. Beeld BELGA
Windmolens op de Noordzee.Beeld BELGA

Gaat Vlaanderen akkoord met een verhoging van de Europese klimaatdoelen 2030? Dat moet vandaag blijken. N-VA, de grootste partij in de Vlaamse regering, verzet zich al langer tegen ‘al te ambitieuze’ doelen.

De Europese Commissie presenteerde in september haar voorstel om de CO2-uitstoot tegen 2030 met minstens 55 procent te verlagen in vergelijking met het niveau in 1990. De huidige doelstelling ligt op 40 procent. Dit is volgens de Commissie niet genoeg om tegen 2050 klimaatneutraliteit te halen (een netto nuluitstoot). In het VN-akkoord van Parijs belooft Europa om de klimaatopwarming voluit te bestrijden.

De Europese Raad komt donderdag en vrijdag bijeen voor topoverleg over het toekomstig klimaatbeleid. Premier Alexander De Croo (Open Vld) zal daar het Belgische standpunt vertolken in de discussie over de klimaatdoelen 2030. De overgrote meerderheid van de lidstaten heeft zich al uitgesproken voor de verhoging. Momenteel lijkt alleen Bulgarije zich te verzetten tegen deze ambitie. België is nog onbeslist.

Het Belgisch standpunt over de Europese klimaatdoelen 2030 wordt vanmiddag bepaald door vertegenwoordigers van de federale regering en de deelstaten. Tijdens die DGE-vergadering kijkt iedereen naar Vlaanderen. De andere beleidsniveaus – de federale, Brusselse en Waalse regeringen – gaan akkoord met de hogere klimaatdoelen. Zal Vlaanderen, voor wie onder meer medewerkers van ‘MP’ Jan Jambon en klimaatminister Zuhal Demir (beide N-VA) aanschuiven, volgen of niet? Als dat niet het geval is, moet De Croo zich later deze week onthouden bij gebrek aan consensus.

N-VA, de grootste coalitiepartner in de Vlaamse regering, is tegen de verhoging. De partij vindt -55 procent tegen 2030 niet realistisch voor een klein land als België. En al zeker niet voor een dichtbevolkte en geïndustrialiseerde regio als Vlaanderen. Voor Vlaanderen zal dit wellicht neerkomen op -40 à -45 procent tegen 2030. “We hebben vorig jaar al een Vlaams klimaatplan gemaakt. Daarin komen we uit op 32,6 procent in plaats van de nu gevraagde 35 procent. Dat zegt genoeg over de haalbaarheid van dit plan”, luidt het.

Ja, maar

Open Vld en CD&V, de kleinere partners, zijn voor de verhoging. Beide partijen herinneren eraan dat Vlaanderen zich wil meten met de Noord-Europese lidstaten. Die landen zien economische kansen in een ambitieus klimaatbeleid. Een nieuwe studie van consultant McKinsey leert dat klimaatneutraliteit halen Europa netto geen geld moet kosten. 

In bepaalde economische sectoren zullen jobs verloren gaan en de kosten omhooggaan, maar dit zal gecompenseerd worden door winsten elders. “Het leven zal gemiddeld niet duurder worden tegen 2050. Integendeel, huishoudens met een lager inkomen zullen iets minder betalen”, stelt McKinsey.

Binnen CD&V wordt gepleit voor een ‘ja, maar’ vanuit Vlaanderen. De Europese klimaatdoelen gaan zo goed als zeker naar -55 procent. De Vlaamse houding zal daar niets aan veranderen. Maar als Vlaanderen een Belgische onthouding doordrukt, dan zal De Croo niet kunnen wegen op de concrete uitwerking. Met een ‘ja, maar’ kan hij drukken op een kostenefficiënte aanpak, “waarbij de landen die het goedkoopst hun uitstoot kunnen verlagen – vooral de Oost-Europese lidstaten – de meeste inspanningen leveren”.

Na dagenlang intensief overleg achter de schermen wil de Vlaamse regering de knoop vanochtend doorhakken tijdens een kernkabinet. Volgens meerdere bronnen is een compromis in de maak. 

Vanuit de andere regeringen kijkt men het argwanend aan. De grootste vrees daar: dat Vlaanderen ‘ja’ zegt tegen de verhoging tot -55 procent maar daarbij zware eisen stelt voor de verdeling van die inspanning binnen België zelf, de zogenaamde burden sharing. Die verdeling moet de komende jaren gemaakt worden. Bij de klimaatdoelen 2020 werd hier oeverloos over gediscussieerd tussen de verschillende beleidsniveaus.

“Natuurlijk willen we graag een gezamenlijk, ambitieus standpunt over de klimaatdoelen 2030. Zo wordt premier De Croo een afgang bespaard”, klinkt het in de federale regering. “Maar niet ten koste van alles.” 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234