Woensdag 21/10/2020

Klimaatakkoord

Beeld UNKNOWN

Er zijn genoeg argumenten om meewarig te doen over het slechts op het nippertje bereikte akkoord op de klimaattop in Durban. Wat het meest moet verontrusten, is het algemene schouderophalen als het over klimaat gaat. Het momentum van het milieu lijkt alweer voorbij, vijf jaar na An Inconvenient Truth. Hoewel de klimaatverandering vandaag al slachtoffers maakt, blijven we dit fundamentele probleem als een soort luxekwestie beschouwen.

Het klimaat is iets waar we ons druk over willen maken in tijden van economische voorspoed. Nu het minder gaat, lijkt het erg diep gezakt te zijn op onze prioriteitenlijst. Die attitude is een ernstige vergissing, de klok tikt genadeloos in ons nadeel. Nu al is duidelijk dat het hoogst haalbare een inperking van de temperatuurstijging wordt, waaraan we ons dan maar moeten proberen aan te passen.

Ook over de inhoud van het klimaatakkoord zelf moet niet overdreven gejubeld worden. Eigenlijk kun je amper over 'inhoud' spreken. Het Kyoto-akkoord wordt verlengd, en niet nu, maar in 2015 zal een wereldwijde deal afgesloten worden die dan tegen 2020 in voege moet treden. Ook komt er een klimaatfonds om de armste landen te ondersteunen, maar we weten nog niet hoe we dat gaan vullen.

Dat ziet er wel heel erg als een lege doos uit. Het Durbanakkoord heeft bij momenten enkele onfrisse kenmerken van een slecht Belgisch compromis: we doen voort zoals we bezig zijn en steken alle heikele problemen in de frigo voor de volgende regering.

En toch is cynisme ongepast over het bereikte resultaat. Het klimaatakkoord heeft de niet geringe verdienste dat het er is. Na de hele en halve mislukkingen van Kopenhagen en Cancun kon de wereld zich geen nieuwe flop meer permitteren. Voor het eerst hebben alle machtsblokken ermee ingestemd om in de nabije toekomst een wereldwijd vergelijk te sluiten. Mentaal is daarmee een gigantische stap genomen. Afwachten wat er van de daden komt, maar in woorden klinkt het akkoord nog zo nutteloos niet. Voor het eerst lijken ook de VS en ambitieuze groeiers als India en China het erover eens dat je het klimaatprobleem alleen ernstig kunt nemen met internationale afspraken en niet met wat lokaal gerommel.

Veel is er niet nodig om deze prille vooruitgang weer uit de baan te krijgen. De gedachte dat er straks bijvoorbeeld een door de chemie gesponsorde extreemrechtse klimaatnegationist in het Witte Huis kan zitten, is al genoeg om te vrezen dat er van dat toekomstige akkoord nooit iets in huis komt. Toch moeten we deze prille consensus begroeten als het hoogst haalbare resultaat. Meer dan hopen dat dit keer wel woord gehouden zal worden, zit er voorlopig niet in.

Bart Eeckhout

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234