Woensdag 11/12/2019

Klimaatakkoord

Klimaatakkoord is er, maar is het af?

De Vlaamse, Waalse, Brusselse en federale ministers van Milieu: Joke Schauvliege, Paul Furlan, Celine Fremault en Marie-Christine Marghem. Beeld BELGA

België heeft eindelijk een intern klimaatakkoord. Na zes jaar gepoker, gebluf en geflater zijn de verschillende regeringen het eens over de verdeling van de klimaatdoelstellingen. Al blijft één vraag open: wat met het Waalse stroomoverschot?

"Het werd tijd." Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) is opgelucht. Samen met Paul Furlan (PS, Wallonië), Marie Christine Marghem (MR, federaal) en Céline Fremault (cdH, Brussel) heeft ze dan toch een deal gesloten.

Europa heeft sinds 2009 klimaatdoelstellingen voor lidstaten rond de uitstoot van broeikasgassen, de ontwikkeling van hernieuwbare energie en de storting van internationale klimaathulp. In ruil krijgen ze geld uit de Europese uitstootbelasting. De Europese Commissie kijkt voor de doelen alleen naar de totaalcijfers van een land. Het is aan de regeringen in ons land om onderling af te spreken wie wat doet.

Imagoschade

Vooral de verdeling van de energiedoelstelling - België moet naar 13 procent groene energie tegen 2020 - was een lastige klus, omdat daar de grootste inspanningen nodig zijn. Uiteindelijk is er een verdeling afgeklopt waarbij Vlaanderen en Wallonië allebei hun inspanningen een beetje verhogen. Als je de doelstellingen in zijn geheel bekijkt, waarbij alles tegen elkaar wordt afgewogen, dan staat Vlaanderen in voor 50 procent en Wallonië voor 30 procent. Dat is de verdeling die al zowat zes jaar logisch lijkt.

Er blijft nog wel een vraagteken: het is onduidelijk wat er met het Waalse stroomoverschot gebeurt. Wallonië heeft een surplus aan groene energie, maar weigert dat gratis af te staan. Daarover moet nu nog worden onderhandeld.

Dat de klimaatdoelstellingen alsnog zijn verdeeld, is ontegensprekelijk een goede zaak. Maar het valt te vrezen dat de imagoschade wel geleden is. Schuld toewijzen voor de zes jaar stilstand is moeilijk. De laatste weken heeft de Vlaamse regering zich hard opgesteld, maar uiteindelijk is de vaststelling dat elke betrokken regering de afgelopen jaren in de loopgraven van haar eigen gelijk is blijven zitten. De klimaattop in Parijs heeft voor de nodige druk gezorgd om een compromis te sluiten.

Nu er een akkoord klaarligt, is de volgende vraag of het haalbaar is. Vooral het doel voor groene energie wordt een uitdaging. In Vlaanderen moet daarvoor jaarlijks 200 miljoen euro worden geïnvesteerd. Het aantal windmolens moet van 380 richting 500.

Als België zijn doelen niet haalt, dan kan Europa ons land vervolgen en boetes opleggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234