Maandag 21/10/2019

Kleuters niet langer welkom in gsm-winkel

Handelaars mogen niet langer gsm's verkopen aan kinderen onder de zeven jaar. Praktisch onhaalbaar, reageren de winkeliers. Een goed signaal, menen stralingsexperts. Het is wellicht een van de gsm-regels die de ministers Onkelinx en Vande Lanotte vandaag presenteren.

Ook gsm's in de vorm van speelgoed horen volgens minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) en haar collega van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (sp.a) niet langer in de rekken. Reclame die jongeren onder de veertien moet overhalen zich een mobiele telefoon aan te schaffen, moet naar hun mening ook worden geschrapt. Allemaal in een poging ervoor te zorgen dat gsm-gebruikers - en dan vooral kinderen - minder worden blootgesteld aan elektromagnetische golven.

Nochtans is er nog maar weinig onweerlegbaar bewijs dat blootstelling aan gsm-straling negatieve gevolgen heeft. Er is bijvoorbeeld geen enkel verband tussen het gebruik van mobiele telefoons en het ontstaan van hersentumoren. Dat concludeerden Deense onderzoekers in 2011, nadat ze achttien jaar lang het gsm-gebruik van 350.000 mensen hadden opgevolgd. Alleen, die studie werd uitgevoerd bij mensen van dertig of ouder, niet bij kinderen.

"Bovendien durf ik me niet uitspreken over andere mogelijke effecten dan hersentumoren", reageert stralingsexpert Gilbert Decat. "Kinderen absorberen de straling van gsm's bijvoorbeeld dubbel zo hard als volwassenen. We kunnen dus maar beter voorzichtig zijn." Zo denken ook collega-stralingsonderzoekers erover.

"Op basis van mijn ervaring kan ik me niet inbeelden dat de blootstelling aan gsm-straling geen gevolgen heeft", aldus stralingsexpert Guy Vandenbosch (KU Leuven). "Aangezien kinderen zelf nog niet kunnen inschatten of die gevolgen op termijn schadelijk kunnen zijn, is het aan volwassenen om hen tegen de elektromagnetische golven te beschermen."

Daarvoor rekenen Onkelinx en Vande Lanotte op de gsm-verkopers. Zij mogen niet langer mobiele telefoons verkopen aan kinderen onder de zeven jaar oud. Begrijpelijk, reageren ze bij de federatie van de Belgische handel Comeos, maar bijna onmogelijk om te controleren. Kinderen onder de zeven jaar hebben namelijk geen identiteitskaart. Bovendien zijn het meestal hun ouders die de gsm afrekenen.

Belachelijk

"Een handelaar kan dan toch niet zeggen dat een bepaalde gsm er te belachelijk uitziet om voor een volwassene te zijn", vindt ook Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. "Ouders die kinderen op de wereld zetten, moeten maar zelf hun verantwoordelijkheid nemen. De taak van een handelaar is om handel te drijven en te verkopen."

Het zou dus handiger zijn om het kopen van een gsm te verbieden tot het twaalfde levensjaar. Iets waar ook stralingsexpert Vandenbosch zich in kan vinden. "De grens van zeven jaar is een politieke keuze", meent hij. "Mij lijkt het logischer om kinderen pas een gsm te geven als ze naar de middelbare school gaan en dus zelfstandiger worden."

Een ding verliezen we dan wel uit het oog, zo geven de stralingsexperts toe. Hoe gsm's de voorbije jaren al meer levens redden dan ze er verwoestten. "Het zou goed zijn dat kinderen niet langer wordt meegegeven dat een gsm iets noodzakelijks is", zegt kinderoncoloog Stefaan Van Gool. "Maar als ze een bus missen, kan een gsm wel een levensreddend gebruiksvoorwerp zijn." Daarom is het volgens hem belangrijk dat ouders en leerkrachten de kinderen leren dat mobiele telefoons geen speelgoed zijn.

Net meer straling

Handelaars zouden volgens de nieuwe regels hun klanten dan weer moeten wijzen op het verschil in straling bij verschillende gsm-toestellen. Dat lijkt toch een maat voor niets. Een mobiele telefoon die in optimale omstandigheden minder straling afgeeft, zal namelijk net meer straling afgeven als hij ver van een gsm-mast wordt gebruikt. Soms zelfs meer dan een toestel met een hogere stralingswaarde.

"Als producenten de straling die hun gsm's afgeven verlagen, zal dus alleen de verbinding slechter worden. Het beste stralingsniveau is nog altijd nul, maar dan kun je niet bellen, he?", stelt Vandenbosch. Volgens Van Gool is het daarom niet noodzakelijk om de stralingsnorm aan te passen, wel om de nood die mensen voelen om te bellen te verminderen. "Zodra mensen opnieuw aanvaarden dat ze bijvoorbeeld tijdens een treinrit onbereikbaar zijn, zullen producenten het stralingsniveau van hun toestellen terug naar beneden halen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234