Vrijdag 30/10/2020

Kleuteronderwijs

Armoede

Morgen is het de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede. Overal in de wereld vinden activiteiten plaats. De eerste beelden die zo’n dag oproepen zijn de beelden die je dagelijks via de tv voorgeschoteld krijgt, van Haïti tot Burkina Faso. Maar er is ook armoede dichter bij huis. In ons land alleen leven 1,6 miljoen mensen onder de armoedegrens. Dat is 15 procent van de bevolking. Daarnaast zijn er meer dan 17.000 mensen dakloos en doen meer dan 100.000 personen jaarlijks een beroep op één van de negen voedselbanken. En armoede leidt tot sociale uitsluiting en achterstelling. Ook blijkt nog eens uit cijfers dat mensen met een lagere sociale status vaak in slechtere gezondheid verkeren.

In Europa zijn de statistieken nog wat schrijnender: bijna 84 miljoen Europeanen (17 procent) leven op de rand van de armoedegrens. Dit jaar staat Europa stil bij deze verborgen en soms ook minder verborgen armoede en sociale uitsluiting. Allerlei initiatieven door heel Europa dienen om bewustwording te creëren, maar ook om de politiek te mobiliseren en concreet mensen die in armoede leven te helpen.

Als nationaal ambassadrice van dit Europees Jaar maak ik het van dichtbij mee: vorige maand bakte ik brood met en voor de bewoners van de Marollen als statement voor ‘broodnodige’ verandering. Deze maand deed ik mee aan een workshopdag voor 400 vrouwen die tegen de armoedegrens leven. Wat me opviel, was de wil van de vrouwen om te vechten voor een beter leven. Het is aan de politiek, maar ook aan ons Belgen als individu, om zulke sterke mensen de handvatten aan te reiken die ze nodig hebben om hierin te slagen.

Iedereen kan zelf actie ondernemen. Meld je bij een sociale buurtvereniging aan, word vrijwilliger, of knoop gewoon eens een gesprek aan met de dakloze waar je elke dag langsloopt. Als iedereen iemand in zijn omgeving structureel probeert te helpen, dan zijn we al een paar stappen verder en dan komt de zorg en de hulp van binnenuit. En kunnen we geen nationale ‘garage sale’ houden van spullen die we toch niet nodig hebben, om zo geld op te brengen voor mensen voor wie het al moeilijk is om basisproducten aan te schaffen?

De Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen laat in deze krant optekenen dat de maximumfactuur voor de kleuterschool moet worden afgeschaft omdat schoolrekeningen nooit een probleem stellen in de kleuterschool. De werkgroep verliest de realiteit waarin veel jonge kinderen opgroeien echter uit het oog. 8,3 procent van de kinderen in Vlaanderen wordt geboren in een kansarm gezin, 15 procent van de kinderen groeit op in een gezin dat geen antwoord heeft op onverwachte kosten en in Antwerpen groeit 22 procent van de kinderen in een kansarme situatie op (databank K&G). Maar kansarmoede beperkt zich niet tot de steden: een op de zes Vlaamse gemeenten scoort boven het gemiddelde Vlaamse kansarmoedepercentage. Het sociaal fonds van de stad Antwerpen komt jaarlijks tussen in schoolrekeningen van leerlingen in het kleuter-, lager en secundair onderwijs ten bedrage van 140.000 euro. Hoezo, geen problemen met de (kleuter-)schoolrekening?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234