Woensdag 13/11/2019

Update

Kleuter (3) overleden aan difterie in Antwerpen

In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen is afgelopen nacht een 3-jarige kleuter overleden aan de gevolgen van difterie. Dat meldt het Agentschap Zorg & Gezondheid.

Difterie, ook wel kroep genoemd, is een zeldzame, maar besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die een gifstof produceert die de weefsels beschadigt. In Vlaanderen komt de ziekte nog erg zelden voor, omdat bijna alle baby's en kleuters ertegen gevaccineerd worden. Hoe het getroffen kindje besmet raakte, is nog niet duidelijk.

Volgens Het Nieuwsblad is het slachtoffertje een meisje van 3 jaar dat sinds 10 maart was opgenomen in het universitair ziekenhuis. Omdat het kind in quarantaine lag, is het gevaar voor verdere besmetting erg klein.

Het Agentschap Zorg & Gezondheid benadrukt dat goed gevaccineerde kinderen weliswaar drager kunnen worden van de bacterie, maar geen schade zullen ondervinden van de gifstof. Voor hen is er dus geen enkel gevaar, maar ze kunnen de bacterie wel verder verspreiden naar niet of onvoldoende gevaccineerde personen.

"Geen reden tot paniek"

Gezien de zeer hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen is de kans op meer ziektegevallen echter beperkt. Baby's worden gevaccineerd op 8 weken, 12 weken, 16 weken en 15 maanden en nadien nog op 6- en 14- of 15-jarige leeftijd.

Volgens Joris Moonens, woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid, bedraagt de vaccinatiegraad bij baby's meer dan 99 procent. "Dat is ook noodzakelijk", zei hij vanavond op Radio 1. "Want iemand die ziek is, is zeer besmettelijk. Gelukkig zijn zo goed als alle kinderen ingeënt." Het overleden kindje was echter niet gevaccineerd.

Moonens zegt dat er zeker geen reden tot paniek is. "De meeste kinderen zijn goed beschermd. Als je gevaccineerd bent, betekent de ziekte geen enkel gevaar."

Toch neemt Zorg & Gezondheid een aantal veiligheidsmaatregelen om de kans op verdere besmetting nog meer te verkleinen. Zo kregen de overige gezinsleden van de overleden kleuter al een preventieve behandeling met antibiotica.

Op de kleuterschool in Mechelen waar het kindje naartoe ging, krijgen de overige ouders een brief mee van de CLB-arts en het advies om de vaccinatiestatus van hun kind na te kijken. Bij een onvolledige vaccinatie zal de huisarts het kind aanvullend vaccineren. Ook de huisartsen in de regio worden verwittigd zodat ze extra attent zijn voor eventuele symptomen van difterie.

In het UZA zelf zijn voorlopig geen extra maatregelen nodig aangezien het kindje in quarantaine werd behandeld. Bij het personeel wordt nog onderzocht of ze drager zijn van de bacterie.

Wat is difterie?

Difterie is een infectieziekte die door de bacterie Corynebacterium diphtheriae veroorzaakt wordt. Er bestaan verschillende vormen van de ziekte, waarvan keeldifterie, vroeger ook wel kroep genoemd, de bekendste is.

Het verloop van de infectie is erg verschillend, gaande van milde klachten tot zeer ernstig, meldt Kind & Gezin op haar website. De aantasting van de luchtwegen is vergelijkbaar met een ernstige keelontsteking. Ook huid- en neusdifterie komen voor.

De bacterie wordt door hoesten van mens op mens overgebracht. Besmetting kan ook via speeksel veroorzaakt worden, bijvoorbeeld door kussen of drinken uit hetzelfde glas. Huiddifterie wordt via huidcontact doorgegeven.

De incubatietijd is nooit langer dan een week en bedraagt meestal twee tot vijf dagen. Difterie kan nog zeker vier weken na de besmetting doorgegeven worden. Als je drager van de bacterie bent, zelfs nog veel langer.

De eerste symptomen zijn vaak keelpijn en moeilijk kunnen slikken. Gezwollen halsklieren, lusteloosheid, koorts en kortademigheid treden ook op. Net als misselijkheid, snelle hartslag en hoofdpijn. Naarmate de ziekte vordert, nemen ook de klachten toe.

Voordat vaccinatie algemeen gebruikelijk werd, was difterie een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij kinderen. Tegenwoordig krijgen baby's een DTP-vaccinatie. Die is tien tot vijftien jaar geldig en maakt dat de infectieziekte bij ons erg zeldzaam geworden is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234