Zondag 13/06/2021

Koningshuis

“Kletterende ruzie in het paleis” door Libië-brief van Laurent: “De rode lijn is overschreden”

Filip en Laurent zouden niet meer door één deur kunnen. Beeld Photo News
Filip en Laurent zouden niet meer door één deur kunnen.Beeld Photo News

Het geduld van de koning met zijn broer is op. De brief van Laurent over Libië aan de regering is zwaar gevallen in het paleis. “De rode lijn is overschreden”, zo zeggen insiders. “Filip heeft zijn broer altijd verdedigd. Begrijpt Laurent niet dat hij de tegenstanders van de monarchie in de kaart speelt?”

“Rififi au Palais”, zo staat het op de voorpagina van het Franstalige weekblad Paris Match boven een foto van koning Filip en prins Laurent. Vrij vertaald: kletterende ruzie tussen Laurent en Filip. Dat zou geen verrassing mogen zijn, want het heeft nooit geklikt tussen de twee zonen van Albert. Filip heeft zich altijd gestoord aan het wangedrag van zijn broer. De koning vindt dat het negatief afstraalt op de monarchie. De relatie daalde de voorbije jaren naar het vriespunt, maar Filip gunde Laurent het voordeel van de twijfel: “Mijn broer is mijn broer en zal altijd mijn broer blijven”, zei hij eens.

Nieuwe kans verbrod

Maar toen zijn jongere broer naar een receptie van het Chinese leger ging, verzette de koning zich niét tegen de sanctie die premier Michel aankondigde. Filip was de schandaalsfeer rond Laurent zo beu dat hij hem niet langer in bescherming wilde nemen. Het gevolg was dat de balorige prins vorig jaar een deel van zijn dotatie kwijt was.

De koning was bereid zijn broer een nieuwe kans te geven. Vorig jaar stuurde hij hem naar de 11 november-herdenking in Bergen. Het wees op een hernieuwd vertrouwen van het staatshoofd in zijn rebelse broer. Maar de brief die Laurent aan de premier schreef, heeft kwaad bloed gezet. Laurent verwijt de regering niets te doen voor de 50 miljoen euro die zijn vzw nog van Libië moet krijgen. Hij stelde de regering daarvoor in gebreke. De premier heeft vorige week op dat verwijt geantwoord met de melding dat hij enkel het advies van Financiën en Buitenlandse Zaken heeft gevolgd en verder niets kan doen.

De brief was getypt op briefpapier van het paleis, maar daar distantieert men zich van de inhoud. “Hij heeft volledig ten persoonlijke titel gehandeld. Dat hij briefpapier van het paleis gebruikte, geeft geen meerwaarde aan zijn initiatief”, luidt de officiële commentaar. Verder wil de woordvoerder niet ingaan op de zaak omdat die tussen Laurent en de regering gaat.

Niet in goede aarde gevallen

Het Franstalige weekblad Paris Match meent echter dat de brief bij koning Filip niet in goede aarde is gevallen. “De koning kan het gedrag van Laurent niet aanvaarden. Men stelt de eerste minister niet in gebreke als men de broer van de koning is. Filip heeft zijn broer altijd verdedigd. Begrijpt Laurent niet dat hij de tegenstanders van de monarchie in de kaart speelt?”

Ook professor en monarchiekenner Mark Van den Wijngaert zei al dat de brief van Laurent zeer ongelegen komt voor de koning. “Elke strubbeling die Laurent veroorzaakt, is een smet op de monarchie. Filip kan nog zo hard zijn best doen om een goede koning te zijn, Laurent doet al die inspanningen telkens weer teniet. Voor de partijen die de monarchie weg willen, is zo’n brief koren op de molen”, zei professor Van den Wijngaert in Dag Allemaal.

Het paleis houdt zich officieel op de vlakte, maar een andere paleisbron zegt in Paris-Match dat het weerbericht er op onweer staat en dat een rode lijn overschreden is door Laurent. “Wat er gebeurd is, is du jamais vu (nooit gezien). Ik weet niet of Laurent ontboden is op het paleis maar ik kan verzekeren dat de relaties zeer gespannen zijn geworden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234