Kleinzoon ontkent dat Jung seks met patiënten zou hebben gehad
De Duitse vertaling van een biografie over wijlen Carl Gustav Jung, de Zwitserse psychoanalyticus en stichter van de Internationale Vereniging voor Psychoanalyse, verloopt niet van een leien dakje. Jung: a Biography van Deirdre Blair verscheen twee jaar geleden in de Verenigde Staten. Maar nu uitgeverij Knaus Verlag de Duitstalige versie klaarstoomt voor oktober komt er tegenwind van Jungs nabestaanden. Hun kritiek slaat op triviale zaken als de kleur van het zeil van zijn plezierbootje tot meer ernstige aantijgingen. Zo ontkent het nageslacht dat opa Jung, ondanks de citaten uit 's mans dagboeken, seksuele verhoudingen zou hebben gehad met patiënten. Ook de omschrijving van grootmoeder Emma, als ware ze een afstandelijke vrouw, is volgens hen uit de lucht gegrepen.
Kleinzoon Ulrich Hoerni beweert dat Blair te weinig gesprekken heeft gevoerd om een juist beeld te krijgen. Gevolg: de familie eist dat de Duitse uitgeverij een twee bladzijden lange bijlage met correcties toevoegt. "Deden we niks, dan werden we vervolgd door de erfgenamen. Grepen we in, dan kregen we problemen met de auteur", aldus Rainer Dresen, woordvoerder van Knaus Verlag. "De vraag was alleen uit welke hoek de aanval zou komen."
Engelstalige uitgeverijen zijn wat ontdaan en spreken van "een nooit eerder geziene situatie": "Het ondermijnt de geloofwaardigheid van een auteur. Het is net alsof je negatieve kritiek op de kaft van een boek zou zetten", meent Paul Aiken van het New Yorkse Authors Guild. De schrijfster Deirdre Blair overwoog even om afstand te nemen van het boek: "Het voelt net alsof iemand in mijn huis heeft ingebroken en mijn meubels heeft verzet. Iedereen kan beweren dat een schrijver de bal misslaat en eisen dat zijn versie van de feiten toegevoegd wordt." Jung-specialist professor Andrew Samuels stelt hoopvol vast dat "de correcties van de erfgenamen de conclusies van het boek niet aantasten". (ED)