Vrijdag 27/01/2023

Kleinzoon Indira Gandhi verdeelt Indiase dynastie met rabiaat antimoslimstandpunt

Oorlog onder de Gandhi's

Er zit een serieuze barst in de stamboom van een van de grootste politieke dynastieën van Azië. Varun Gandhi, een kleinzoon van de vermoorde Indira Gandhi, zorgt voor controverse in de aanloop naar de verkiezingen omdat hij in een speech beloofde moslims 'de keel af te snijden'.

door Kris Jacobs

New Delhi l De omstreden toespraak zorgt voor een stevige smet op de dynastie Nehru-Gandhi. Verschillende commentatoren opperen zelfs dat om het even welk parlementslid met een minder beroemde stamboom allang gearresteerd was op beschuldiging van het aanzetten tot geweld. Mogelijk vliegt de jonge Gandhi echter alsnog in de cel.

De tweespalt bij de Nehru-Gandhi's, die nu voor heel India zichtbaar is, kwam er niet van de ene dag op de andere. Varun is de zoon van Sanjay Gandhi, die in 1980 stierf in een vliegtuigcrash. Zijn moeder Maneka raakt daarop in onmin met Indira en verliet de familiedomeinen. Ze raakte niet alleen vervreemd van haar familie maar ook van de regerende Congrespartij, die mee aan de wieg stond van het onafhankelijke India. De Nehru-Gandhi's leverden via die partij maar liefst drie eerste ministers: Indira en Rajiv Gandhi, en overgrootvader Jawaharhal Nehru, de eerste en langst zetelende premier van het enorme Aziatische land.

Maneka, een vooraanstaand vegetariër en dierenrechtenactivist, vond een nieuw politiek thuis bij de rechtse hindoeïstische Bharatiya Janata Party (BJP). Varun wordt daar nu al, nog voor zijn dertigste, gezien als het boegbeeld van haar nieuwe politieke generatie. Toen hij de partij vijf jaar geleden vervoegde, brak hij in ferme bewoordingen met een familietraditie. "Historisch is mijn familie altijd deel geweest van de Congrespartij en ze heeft die door haar meest glorieuze periode geleid. Ik geloof echter dat mijn familie niet trouw was aan een partij maar aan een waardensysteem, aan een traditie van zelfopoffering, nationale trots en onafhankelijkheid van geest."

Lotushand

Begin deze maand werd duidelijk dat Varun die traditie anders interpreteert dan zijn roemruchte naamgenoten. In de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh zei hij tijdens een verkiezingsmeeting: "Alle hindoes blijven aan deze kant en stuur de anderen naar Pakistan", een niet mis te verstane verwijzing naar moslims. Hij stak de handpalm op: de lotushand, zo noemde hij die, een verwijzing naar het logo van de BJP en die zou na de verkiezingen "kelen afsnijden". Het staat behoorlijk ver van het voorname liberalisme van zijn overgrootvader.

De opnames haalden de tv-journaals, het verkiezingscomité legde de organisatie van de stembusgang even terzijde om Varun aan te klagen. Meer nog, bevreesd dat de haatcampagne andere aspirant-parlementsleden op ideeën zou brengen, nam ze de nooit geziene stap om oppositiepartij BJP te adviseren de jonge Gandhi van de kieslijsten te schrappen. Wat dan weer voor een nieuwe rel zorgde: waar moeit het kiescomité zich mee? Varun beschuldigt dat orgaan ervan dat het hier waterdrager van de Congrespartij speelt. Bovendien houdt hij bij hoog en laag vol dat er met de opnames geknoeid is. Zelfs als dat het geval zou zijn is de boodschap van hindoenationalisme, niet gespeend van hatelijke insinuaties, overduidelijk.

Dat is zelfs geen nieuwe loot aan zijn tak van de stamboom. "Bij hem krijg je de indruk dat Sanjay Gandhi is herboren", reageerde Bal Thackeray op de omstreden uitlatingen. Thackeray is de stichter van de extreem rechtse partij Shiv Sena. Het lijkt er sterk op dat Varun bewust stukken uit een omstreden toespraak van zijn vader, ten tijde van de noodtoestand in de jaren zeventig, heeft geplukt. Sanjay werd toen berucht voor een programma van familieplanning, dat resulteerde in gedwongen sterilisaties, waarbij ook politieke tegenstanders zoals moslims geviseerd zouden zijn.

Priyanka Vadra, dochter van Rajiv Gandhi, noemde haar neef ondertussen al een smet op het familieblazoen. En iets subtieler sprak zij daarbij ook de sentimenten van hindoes aan: niet toevallig veegde ze Varun de mantel uit voor een tempel, getooid met een rode hibiscuskrans, zoals die gebruikt wordt in de gebeden aan de godin Kali. Ze adviseerde haar neef om de Bhagavad Gita eens goed te lezen in plaats van het filosofische traktaat te misbruiken om haat te zaaien.

Misschien krijgt hij daar binnenkort voldoende tijd voor: er is een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Varun, wegens het "promoten van haat" en daden die "het handhaven van de harmonie schaden". Zijn advocaten hebben een anticiperend verzoek om borg gestaakt.

n Varun Gandhi, achterkleinzoon van de eerste Indiase premier, komt aan bij het gerechtshof van Pilibhit, waar hij terechtstaat voor het 'promoten van haat'.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234