Donderdag 26/05/2022

Kleinkunst over grote liefde

De literaire avonden zijn niet meer wat ze geweest zijn. Waar is de tijd dat de dichters hooguit een stemmig riedeltje van een tweederangsmuzikant naast zich duldden? De schrijvers van tegenwoordig komen hun huis niet meer uit zonder het gezelschap van professionele acteurs en/of muzikanten. Afgelopen zaterdag ging Grote Liefde in première, de tour d'amour van schrijver Bart Plouvier, liedjessmeden Wigbert Van Lierde en Kris De Bruyne, en acteur-zanger-regisseur-kleinkunstdocent Ernst Löw.

De namen De Bruyne, Van Lierde en Löw staan voor kleinkunst. Kris De Bruyne is beslist een van de rotsen in de branding van het betere Nederlandstalige lied. Zijn nasale, krachtige stem klinkt, zeker als je ze live hoort, even vertrouwd als het ruisen van de zee. Was dit een recensie voor de Guide Michelin, dan zou deze voorstelling alleen al daarom de aanduiding *, ofwel intéressant verdienen. Voor de beoordeling van Grote Liefde als geheel zou ik zelfs durven twijfelen tussen *** (vaut le voyage) en ** (mérite un détour).

Een show als deze had ik nooit eerder gezien. Grote Liefde is een live bloemlezing uit de internationale literatuur en liederenkrans. Gedichten van Catullus, Andreus en Plouvier, liedjes van Piaf, Dylan en De Bruyne, teksten uit de fax, het Hooglied en De Morgen..., ze staan hier broederlijk naast elkaar. Het overkoepelende thema - de liefde, natuurlijk -, knap regisseurswerk van Erik Wouters, en de voelbare vriendschap tussen deze vier minnezangers, maken er een vloeiend, onderhoudend geheel van. Zelden voltrok de kruisbestuiving tussen woord en muziek zich zo organisch.

Initiatiefnemer Wigbert Van Lierde, een beroepsmuzikant die grote bekendheid verwierf met zijn hit 'Ebbenhout Blues', toont in Grote Liefde dat hij over veel goede smaak beschikt. Van Lierde speelt onder meer liedjes van Dylan, Cohen, De Bruyne en zichzelf. Zijn samenzang met De Bruyne, begeleid door een geprevelde parlando van Plouvier, is een van de mooiste momenten van deze voorstelling. Af en toe leest Van Lierde - een beetje bedeesd en wellicht daarom zo ontwapenend - een gedicht of een prozafragment en nooit gaat hij uit de bocht.

Ook dichter en prozaïst Bart Plouvier doet het uitstekend op het podium. Hij las voornamelijk voor uit eigen werk, onder meer uit de net verschenen roman De biechtspiegel, en waagde zich occasioneel ook aan een zangpartij. Het ging hem verbazend goed af. Plouvier zingt zoals hij leest, dat wil zeggen, zoals Walter Zinzen interviewt: brommend, onorthodox, en op het scherp van de snee. Plouvier begrijpt welke teksten theatraal interessant zijn, zonder zich aan theatraliteit te vergrijpen.

Ernst Löw verstaat die kunst naar mijn gevoel niet. Al te vaak bezondigt hij zich aan overacting. Zelfs als de twijfels omtrent de grote liefde aan de orde zijn, blijft hij met te veel overtuiging acteren. Löw is, in tegenstelling tot de anderen, een professional. Hij speelde onder meer in de film De Bal en een aantal stukken van wijlen de Blauwe Maandag Cie, en hij leidt de kleinkunstafdeling van Studio Herman Teirlinck. De natuurlijke, op het eerste gezicht onbestudeerde podiumprésence van De Bruyne, Van Lierde en Plouvier gaat al te vaak vloeken met Löws nadrukkelijke acteerstijl. Soms lijkt het wel of de medespelers dat voelen, en het contrast proberen te verkleinen door er zelf een lap te veel op te geven. Alleen op die ogenblikken wordt het geheel wat belegen, en dreigt Grote Liefde de clichés over kleinkunst te bevestigen. Jeroen De Preter

Op 14/01 in CC De Bosuil in Overijse (02/657.31.79), op 4/02 in CC Lokeren (09/340.50.51), 5/02 in De Herbakker, Eeklo (09/340.50.51). Daarna nog in de culturele centra van Aarschot, Ternat, Bornem, Menen, Bilzen, Heist op den Berg, Leuven, Bonheiden, Waregem, Dendermonde, Leopoldsburg, Alsemberg, Roeselare, Evergem, Zwijndrecht (11 maart). Alle informatie bij Garifuna op tel. 014/85.37.03.

(Foto Gerrit Op de Beeck)

De Bruyne, Van Lierde, Plouvier en Löw in vloeiende 'tour d'amour'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234