Zaterdag 03/12/2022

Kleinkunst is springlevend

Aan de verkoop van de Komplete Kleinkunstkollektie-cd's te meten, is dit genre nog altijd springlevend. Van de vier volumes (met telkens 3 cd's) zijn er sinds 1993 al meer dan driekwart miljoen verkocht. Als sluitstuk van dit ambitieuze project van Radio 1 en PolyGram wordt nu Het allerbeste uit de Komplete KleinKunstKollektie gelanceerd. Tegelijkertijd verschijnt ook het boek De komplete kleinkunstgeschiedenis van Manu Adriaens. Op vrijdag 18 september start er onder dezelfde noemer ook een theatertournee met Johan Verminnen, Philippe Robrecht, Bart Herman en het vocaal kwartet Luna.

In '93 vatte de platenfirma Polygram het idee op om "iets" met kleinkunst te gaan doen. De rijke PolyGram-collectie, vooral het werk van Paul Moens in de jaren zeventig, werd als het ware herontdekt. Vele ondertussen onvindbaar geworden pareltjes werden voor het eerst op cd uitgebracht. Daarbij kon PolyGram ook rekenen op de diensten van enkele kleinkunstkenners van Radio 1, zoals Frans Ieven, intussen VRT-programmadirecteur, en later muziekproducer Jos Vandervelden. Radio 1 is dan ook veel meer dan een dankbare mediapartner.

"Ik ben natuurlijk afhankelijk van de platenindustrie", zegt muziekproducer Jos Vandervelden. "Als ik volledig persoonlijk zou mogen kiezen en nergens rekening mee zou moeten houden, dan had die collectie er misschien anders uitgezien." Om het ambitieuze project af te sluiten kreeg Jos Vandervelden van Polygram de opdracht om het beste uit de vier vorige edities te halen. Dat betekent dat hij van de allergrootste namen het 'ultieme nummer' moest kiezen. Bij Tim Visterin is dat uiteraard geen enkel probleem. Er is er maar één: 'De vogel'. Maar bij iemand als Boudewijn de Groot is dat een vrij onmogelijke opdracht, want die man heeft meerdere ultieme nummers gemaakt. Zo is het uiteindelijk toch Jimmy geworden.

Naast deze selectie uit de vier vorige cd-boxen staan er toch nog een tiental nummers die nog niet gecompileerd waren. "Het zijn liedjes die we de vorige keren ook al op de cd wilden, maar waar we toen niet in geslaagd zijn omdat de platenmaatschappij, de uitgever of de artiest zelf dat weigerden", aldus Jos Vandervelden. "Zo hebben we nu toch 'Zoek jezelf' van het Simplistisch Verbond losgekregen. Ook 'Hallo hier ben ik dan' van Luc Bral is er dan toch nog op beland." Maar desondanks ontbreken er in deze collectie nog altijd grote kleinkunstnummers. Dat is onder meer het geval voor Bananen van Jean Blaute, die echt niet wil dat dit nummer ooit op cd verschijnt.

Met het 'allerbeste' wordt nu ook een punt gezet achter het hele KKK-project dat in 1993 van start ging. "Maar de wegen van de platenindustrie zijn ondoorgrondelijk", lacht Radio 1-producer Jos Vandervelden. Hij verwacht dan ook niet dat de interesse voor kleinkunst nu plots weer zal stilvallen. Zelf loopt hij nog met enkele 'leuke ideeën'. Zo zou Jos Vandervelden nog graag eens een reeks samenstellen over de pioniers van de kleinkunst. Het gaat om artiesten van wie nauwelijks of geen materiaal op cd staat. Hij denkt daarbij o.a. aan De Vaganten en de Elegasten. Een ander idee dat hij nog wel eens graag gerealiseerd zou zien is een liveversie van de Komplete Kleinkunstkollektie. "Wij hebben hier in huis een enorm rijk livearchief van uitstekende kwaliteit. Er zijn werkelijk schitterende opnames te vinden, maar voor de platenfirma betekent dit een iets grotere investering."

Behalve het vijfde cd-volume is er nu ook De komplete kleinstkunstgeschiedenis, een boek waarin auteur Manu Adriaens een actuele stand van zaken maakt. Manu Adriaens, die eerder onder meer een biografie van Johan Verminnen schreef en een tv-documentaire maakte over Ann Christy, is voor dit boek met tientallen Vlaamse en Nederlandse artiesten gaan praten en putte ook uit talloze interviews. Het resultaat is een bonte verzameling van verhalen, anekdoten en achtergrondinformatie bij liedjes die tot klassiekers uitgroeiden. Het boek eindigt met een terugblik op de jaren '90, met o.a. de opmars van Bram Vermeulen, Clouseau, Noordkaap, Gorki, De Mens, Stef Bos, Frank Boeijen e.a. Het boek, uitgegeven bij Globe, is afzonderlijk én in longbox samen het cd-volume verkrijgbaar.

Er is nu ook de Kleinkunsttournee die organisator Wim Schuer op het getouw heeft gezet. Johan Verminnen, Philippe Robrecht, Bart Herman en het vocaal kwartet Luna hebben een keuze gemaakt uit onze rijke kleinkunsttraditie. Deze nummers vertolken zij voor het eerst in het Cultureel Centrum van Lanaken op vrijdag 18 september. Later gaan ze ook nog aan de slag in Dilbeek, Wemmel, Lint, Geel, Antwerpen, Lokeren en Zoerle-Parwijs.

Ook Radio 1 doet zijn duit in het zakje. Elke werkdag tot 31 december is De Komplete Kleinkunstserie te horen in De Melkweg. Hierin gaan Chantal De Waele en Hilde Walschaerts op zoek naar de verhalen achter de grote kleinkunstnummers. Ook halen zij de hoofdrolspelers uit het boek voor de microfoon. Samensteller Jos Vandervelden beschikte voor deze serie ook over uniek muzikaal materiaal: de oude vinylplaten en onuitgegeven opnames van de jaren '60 en '70 uit de VRT-archieven. (LB)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234