Zondag 19/09/2021

Kankerbehandeling

Kleinere kans op overleven bij hoofd- en halskanker in ziekenhuizen met beperkte expertise

Hoofd- en halskankers worden het best behandeld in gespecialiseerde ziekenhuizen, stelt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Beeld Hollandse Hoogte / Koen Verheijden
Hoofd- en halskankers worden het best behandeld in gespecialiseerde ziekenhuizen, stelt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).Beeld Hollandse Hoogte / Koen Verheijden

Hoofd- en halskankers worden het best behandeld in gespecialiseerde ziekenhuizen. Dat stelt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Uit een nieuw rapport blijkt dat de kans op overleven bij patiënten daar een pak groter is.

Tussen 2009 en 2014 kregen meer dan 9.000 patiënten te horen dat ze een hoofd- of halstumor hadden. Uit het onderzoek van het KCE samen met het Kankerregister en experts blijkt dat wie in een ziekenhuis terechtkwam waar de zorgverleners ervaring hadden een grotere kans op overleven had.

“Patiënten met dit soort tumor worden nu behandeld in 99 verschillende ziekenhuizen", legt Roos Leroy, hoofdonderzoeker van het KCE-rapport, uit. “De helft van die ziekenhuizen ziet jaarlijks vier of zelfs minder patiënten met zo’n tumor. In ziekenhuizen waar ze jaarlijks meer dan 20 gevallen zien, ligt de overlevingskans van patiënten significant hoger dan in de ziekenhuizen waar dat aantal lager is. Concreet komen 23 van de 99 ziekenhuizen aan 20 patiënten per jaar.”

Referentiecentra

De boodschap van het Kenniscentrum is dan ook duidelijk: door de behandeling van hoofd- en halstumoren te concentreren in enkele ziekenhuizen, zal de zorg voor de patiënt en dus de kans op overleven verhogen.

Het is een boodschap die het KCE enkele jaren geleden ook al eens bracht voor andere tumoren, onder andere long-, borst-, slokdarm- en maagkanker. Daarnaast was er het globale KCE-rapport over complexe en zeldzame kankers, met als bottomline ook een pleidooi voor de concentratie van zorg.

Die referentiecentra zijn er nog steeds niet, ook al is er een Europese richtlijn die zegt dat de lidstaten die moeten oprichten. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) besliste net voor de kerstvakantie wel dat er vanaf 1 juli 2019 minimumnormen gelden voor slokdarm- en pancreaskankerchirurgie, waardoor enkel ziekenhuizen met voldoende expertise die chirurgie nog mogen aanbieden.

“Dat is alvast een heel belangrijke stap in de goede richting”, meent Roos Leroy van het KCE. “Maar het gaat hier enkel om chirurgie. Voor hoofd- en halskanker is het zeker niet voldoende enkel de chirurgie te centraliseren. Bij de aanpak van dit type kanker komt heel veel kijken. Een voorbeeld: als bij een patiënt met een tumor in de mond een deel van de bovenkaak verwijderd moet worden, is er een multidisciplinair team nodig. Dat gaat van voedingsspecialisten om te vermijden dat de mensen ondervoed geraken, tot logopedisten om mensen opnieuw te leren eten en praten en tandartsen om de eventueel verloren tanden te vervangen. En dan hebben we het nog niet over de verpleegkundigen die vertrouwd zijn met de problematiek en psychologen en maatschappelijk werkers om de mensen intensief te begeleiden tijdens het hele zorgtraject.”

Minister De Block laat weten dat de beslissing over slokdarm- en pancreaschirurgie een eerste stap was. “Dezelfde oefening zal nu gemaakt worden voor andere complexe kankers, zoals longkanker en hoofd- en halskanker.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234