Woensdag 21/04/2021

Kleine zege voor Libische rebellen

De opstandelingen in Libië hebben een overwinning geboekt in het westen van het land dat grotendeels in handen is van de Kadhafigetrouwe strijders. Het gaat om een vrij kleine zege, maar hij heeft wel grote symbolische waarde. Na hevige gevechten hebben ze het stadje Wanzin ingenomen, dat aan de grens met Tunesië ligt en tot gisteren door het Kadhafiregime gecontroleerd werd.

Volgens ooggetuigen zouden tientallen soldaten van Kadhafi zijn overgelopen naar de rebellen. De grenspost Wanzin verbindt de Libische stad Nalut met het Tunesische Dehiba. Er zijn berichten dat zo’n honderd Kadhafisoldaten na drie dagen gevechten de Tunesische grens zijn over gevlucht en zich dan hebben overgegeven. Volgens de Tunesische televisiezender TAP is een hele brigade overstapt naar de rebellen, de hogere officieren inbegrepen.

Aangezien er weinig of geen buitenlandse journalisten in de regio zijn, zijn de berichten moeilijk op hun waarheidsgehalte te controleren. Wel zei een inwoner van het Tunesische Dehiba aan de telefoon tegen het persagentschap Reuters: “Wij kunnen zien dat de grenspost nu door rebellen wordt gecontroleerd.” Een van de rebellenleiders, Shaban Abu Sitta, zei dan weer tegen Associated Press dat “de grenspost nu van ons is”, nadat er drie dagen hard om gevochten is. Als dat bevestigd wordt, kan dat een nieuwe bevoorradingsroute voor de rebellen worden.

In Tunesië is men dan weer bezorgd dat er een nieuwe vluchtelingenstroom op gang komt. Toen de grenspost in handen van het Kadhafiregime was, werd oversteken naar Tunesië onmogelijk gemaakt, maar dat zal nu makkelijker worden. Sinds het begin van de gevechten in Libië zijn al tienduizenden mensen naar Tunesië gevlucht, waar zij in de grensstreek voor een humanitaire catastrofe zorgen.

De rebellen controleren vooral het oosten van het land, terwijl de gevechten in de belegerde stad Misrata ook gisteren nog voortduurden. Woensdag zijn er nog twee Amerikaanse fotojournalisten om het leven gekomen. Volgens Unicef heeft het geweld tussen regeringstroepen en rebellen in Libië al heel wat kinderlevens geëist. Alleen al in Misrata zouden minstens twintig kinderen zijn omgekomen en talloze anderen gewond zijn geraakt, zo meldt het kinderfonds van de VN.

De organisatie klaagt ook aan dat de humanitaire doorgang moeilijk blijft in Misrata en in andere regio’s die getroffen worden door het geweld. Unicef roept de strijdende partijen dan ook op om de verplichten die voortkomen uit het Verdrag inzake de Rechten van het Kind en internationale humanitaire wetgeving na te leven. “Zij moeten alles doen wat in hun vermogen ligt om kinderen te beschermen tegen de directe en indirecte gevolgen van geweld”, luidt het.

Ondertussen is een schip met hulpgoederen van Unicef aangekomen in Misrata, in het westen van Libië. De goederen - EHBO-kits, zuiver water, waterzuiveringstabletten, hygiënekits en speelgoed voor kinderen - kunnen volgens de organisatie 15.000 tot 25.000 mensen helpen. Daarnaast worden ook aan de grens met Tunesië en Egypte hulpgoederen verstrekt om mensen te helpen die het geweld in Libië ontvlucht zijn, het gaat naar schatting om 500.000 vluchtelingen.

Bij NAVO-aanvallen in de regio Khellat Al-Ferjan, ten zuidwesten van Tripoli, zijn zeven burgers gedood en achttien andere gewond geraakt. Dat berichtte het officiële Libische persagentschap Jana op basis van een militaire bron. Bij de aanval werden volgens Jana een aantal woningen vernield en “vrouwen en kinderen uit de regio geterroriseerd”.

De NAVO heeft daar op gezegd “geen enkele aanwijzing” te hebben van burgers die zouden zijn gedood bij bombardementen van de alliantie woensdagavond in de buurt van de Libische hoofdstad Tripoli, wat volgens het officiële Libische persbureau Jana wel het geval is geweest. “Er is een luchtaanval van de NAVO geweest in de regio Khellat al-Ferjan. Doelwit was een bunker met een commandocentrum en controlecentrum te midden van een militaire basis”, zei een functionaris van het bondgenootschap. “Er is geen enkele aanwijzing van burgerslachtoffers.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234