Zondag 17/10/2021

Kleine OCMW's hebben grote bezwaren tegen asielbeleid

'Racisme is dit niet, maar wij kunnen niet het leed van de hele wereld dragen.' De kleinere OCMW's van de provincie Oost-Vlaanderen kunnen de toevloed asielzoekers niet langer aan en voelen zich gedupeerd door het spreidingsplan. 'Als de federale overheid dat wil volhouden moet ze ons meer middelen geven. Want wij lopen financieel op de toppen van onze tenen. We kunnen niet eens de bevolking helpen.'

Gavere.

Van onze medewerker

Gavers OCMW-voorzitter Yves Declercq nam het initiatief voor het overleg tussen de OCMW's van Oost-Vlaamse gemeenten met minder dan vijfentwintigduizend inwoners. Maandagavond zakte er daarvan een veertigtal af naar de bijeenkomst in Gavere. Met één klacht: "Financieel wordt het ons te veel, in die mate dat wij onze sociale rol nog amper kunnen vervullen. Op het risico af dat de eigen bevolking in de kou blijft staan." Dat die klacht door racistische motieven wordt ingegeven - een verwijt waarvoor de OCMW's als de dood zijn - wijst Declercq krachtig van de hand. "Nee, wij willen die mensen helpen. Maar terwijl er in het begin van het jaar twintig vluchtelingen bij het Gaverse OCMW waren ingeschreven, zijn het er nu vijfenveertig. Is het normaal dat wij een derde van ons personeel moeten inzetten voor de administratie van de opvang van die asielzoekers alleen al? Nee, wij hebben die mensen niets te bieden en het is ook in hun belang dat dat duidelijk gemaakt wordt. Maar ik heb de indruk dat na de zaak-Sémira Adamu niemand nog wat durft te zeggen. Maar wij kunnen niet het leed van de hele wereld dragen."

Kop van Jut is de federale overheid, en dan vooral de Dienst Vreemdelingenzaken. Declercq: "Het is niet onze bedoeling het asielbeleid te veroordelen maar ik heb het gevoel dat wij uitgebuit worden. De overheid schuift haar verantwoordelijkheid af op ons. De Dienst Vreemdelingenzaken stuurt zomaar mensen door, met de boodschap: 'Trek er uw plan mee'. Onlangs klopten er bij mij thuis nog rijkswachters aan in het gezelschap van vijf Kosovaren. Of we die even konden opvangen? Zo simpel is dat niet, als diezelfde federale overheid ons niet de nodige centen en middelen geeft voor een degelijke opvang en een degelijke huisvesting."

Uiteindelijk willen Declercq en zijn collega's met een nog op te stellen manifest een aanpassing van het spreidingsplan voor vluchtelingen afdwingen. "Mij is het alvast niet duidelijk waarop dat plan gebaseerd is. Het ene OCMW wordt overstelpt met vluchtelingen, terwijl het andere er amper één te zien krijgt. Veel logica zit er niet in het systeem. Wij krijgen dan wel een aantal mensen toegewezen, maar die willen hier helemaal niet wonen. Zij trekken naar de stad, waar ze vrienden of familie hebben. In dat opzicht moeten ook de OCMW's van grotere steden meer inspanningen leveren."

Tegelijkertijd voelen de kleinere Oost-Vlaamse OCMW's zich ook de dupe van mensenhandelaars. "Nu zakken zo'n drieduizend vluchtelingen per maand naar België af, vroeger waren dat er twee- tot vierhonderd per maand. Mij maak je niet wijs dat hier geen mensensmokkelaars aan het werk zijn, die bovendien de OCMW's misbruiken. Onder hun impuls schrijven de asielzoekers zich onder een valse naam bij meerdere OCMW's in. In één gemeente werden onlangs bij een controle nog vijf mensen in één huis gevonden, die allemaal onder dezelfde naam waren ingeschreven bij verscheidene OCMW's. Iemand moet hiertegen optreden." (FL)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234