Zaterdag 16/01/2021

Kleine eend met grote zorgen

Alfred Jodocus Kwak, het eigenwijze eendje dat ruim 35 jaar geleden ontsproot aan het brein van Herman van Veen, is volwassen geworden. Het is de basis van de muziektheater-voorstelling Alfred J. Kwak - Vader.

Bij het horen van de liedjes 'Ik ben vandaag zo vrolijk' en 'Spetter Pieter Pater' zien we allemaal een snaterend geel eendje voor ons, bekend van de animatiefilmserie. Maar Alfred Jodocus Kwak ontstond al in de jaren 70 als muziektheatervoorstelling, waarna het figuurtje een indrukwekkende internationale carrière uitbouwde.

Vorig jaar kwam Van Veen op de proppen met een vervolgvoorstelling, getiteld Alfred J. Kwak - Vader. "Ik was nog niet klaar met Alfred", aldus Herman van Veen. "Geïnspireerd door de recente ontwikkelingen in de Nederlandse - en trouwens ook de Vlaamse - samenleving heb ik Alfred een volgende fase in zijn leven laten ingaan.

"In dit verhaal maakt hij zich grote zorgen, omdat een nieuwe politieke beweging Groot Waterland steeds meer in haar greep krijgt. Aanhangers van deze beweging vinden dat trekvogels niet meer welkom zijn in Groot Waterland. Dit raakt Alfred persoonlijk, omdat hij getrouwd is met een trekvogel, Winnie, die bovendien zwanger is. Hij besluit samen met Winnie en zijn vrienden naar het 'thuisland' te trekken om daar te bevallen en is vastbesloten om met méér trekvogels naar Groot Waterland terug te keren."

En dat is nog maar het begin. Van Veen plant immers een serie Alfred J. Kwak Junior, die verder borduurt op het verhaal van Vader. Van Veen: "De verhalen over Alfred las ik voor aan mijn kinderen, maar nu hebben mijn kleinkinderen een voorlezende opa en nieuwe verhalen nodig. (lacht). Het verhaal gaat dus verder: in Vader komen de eieren van Winnie niet uit, in Junior wel maar dan in het verkeerde nest. Ik verheug me al op het schrijven van dit vervolg."

Maar zover is het nog niet. Eerst is Vader nog enkele maanden lang te zien in de Nederlandse theaters, in een regie van Van Veen zelf en met enkele jonge vertolkers op het podium. Kleinkunstenaar Max Douw kruipt in de gele huid van Alfred en de jonge Marokkaans-Nederlandse Senna Gourdou speelt Alfreds vrouw Winnie.

Eind mei staat Van Veen opnieuw op het podium van de Arenbergschouwburg met zijn verzoekprogramma Kunt u nog eens...? Deze voorstelling ontstond naar aanleiding van de 125ste verjaardag van Theater Carré in Amsterdam. "Carré wilde dit jubileum vieren door een jaar lang alleen maar aparte dingen te doen", vertelt Van Veen. "Omdat ik zelden oud werk zing, maar daar wel veel vragen over krijg in de trant van 'Kunt u niet nog een keer... zingen?', bedachten we een verzoekprogramma met precies die titel. We kregen ook uit Vlaanderen veel reacties, waarop we zowel in Carré als in de Arenberg een adres openden om verzoekjes te posten. Mensen kunnen tot een week vóór de voorstelling verzoeken insturen, zodat we nog tijd hebben om te repeteren."

Jacques Brel

Hoewel heel wat nummers zowel boven als onder de Moerdijk gevraagd worden, heeft Vlaanderen toch speciale verzoeken voor Van Veen, zoals liedjes van Wannes Van de Velde, Willem Vermandere en Jacques Brel. Herman van Veen speelt ze allemaal met evenveel plezier, zeker nadat hij ontdekte hoeveel zijn repertoire voor de inwoners van het Nederlandse taalgebied is gaan betekenen.

"Door dit verzoekprogramma ben ik me gaan realiseren hoe mijn liedjes bij blije en minder blije gebeurtenissen in het leven van mensen een belangrijke rol hebben gespeeld en nog steeds spelen. Mensen sturen verzoekjes in en vertellen er vaak uitgebreid de reden erbij. Dat gaat soms vrij ver, bijvoorbeeld wanneer een liedje van mij gedraaid is op de begrafenis van een overleden familielid, waar de aanvrager dan veel troost uit had geput. Deze reacties hebben me heel wat keren echt ontroerd."

Alfred J. Kwak - Vader op 12/4 en Kunt u nog eens...? op 31/5 en 1/6 in Arenbergschouwburg, Antwerpen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234