Dinsdag 06/12/2022

Update

"Kleine Brogel krijgt nieuwe en moderne kernwapens"

Beeld van een protestactie van Greenpeace aan de omheining van Kleine Brogel. Beeld PHOTO_NEWS
Beeld van een protestactie van Greenpeace aan de omheining van Kleine Brogel.Beeld PHOTO_NEWS

België is in het geheim met de VS akkoord gegaan over de modernisering van de kernwapens op zijn grondgebied. Dit zegt de gezaghebbende, Amerikaanse kernwapenexpert Hans Kristensen. De nieuwe bom is bedoeld als de opvolger van de huidige B61- atoombommen op Kleine-Brogel, zo melden Het Belang van Limburg en De Gazet van Antwerpen.

Stig Geukens en Toon Mast

Hans Kristensen van de Federation of American Scientists is een van de meest gezaghebbende waarnemers van het Amerikaanse kernwapenprogramma. Hij bevestigt dat de Europese NAVO-partners die nu Amerikaanse kernwapens op hun grondgebied hebben, in 2010 akkoord zijn gegaan met de vernieuwing. Het gaat om de belangrijkste eigenschappen - en dus ook de stationering - van de gemoderniseerde versie van de B61-bom, een nog krachtiger type dat elke bodem kan penetreren.

"Dat geldt ook voor België", aldus Kristensen vanuit Washington. De - nooit bevestigde - aanwezigheid van de kernwapens op Kleine Brogel kan zo met tientallen jaren verlengd worden. Defensie bleef bij het standaard-NAVO-antwoord op alle vragen in verband met dit onderwerp: geen bevestiging, geen ontkenning.

Stuitend
"Het is bijzonder stuitend dat zo'n belangrijk ethisch en militair-technisch dossier in de achterkamertjes wordt bedisseld, zonder parlementair debat." Dat zegt N-VA-Kamerlid Theo Francken. De mogelijke vernieuwing van de kernwapens was volgens hem een unieke kans om het debat te voeren over de kernwapens. Het parlement zou dan unisono kunnen zeggen deze wapens weg te halen, aldus nog de N-VA'er.

Francken wijst erop dat Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) in het geheim aan het onderhandelen was over de vervanging van de verouderde kernwapens in Kleine-Brogel toen een aantal partijgenoten in een opiniestuk pleitten voor de verwijdering van de kernwapens uit ons land. Ook oud-premiers Jean-Luc Dehaene (CD&V) als Guy Verhofstadt (Open Vld) hebben zich in het verleden uitgesproken voor het weghalen van de kernwapens.

"Als het waar is dat ook de Belgische regering al ingestemd heeft met de gemoderniseerde kernwapens, staat dat haaks op alle afspraken over het verwijderen van deze tactische kernwapens", zegt sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Ondenkbaar
"Nieuwe kernwapens in België is voor Groen ondenkbaar. De drie regeringspartijen sp.a, Open Vld en CD&V beweren geen voorstander te zijn van kernwapens. Wat zijn deze woorden nog waard als blijkt dat zij toelating hebben gegeven voor de vernieuwing van de Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel? De hypocrisie moet stoppen. De regering moet snel duidelijkheid brengen", stelt Kamerlid Wouter De Vriendt.

Als de informatie klopt, zit België volgens Groen nog tientallen jaren opgezadeld met nieuwe, dure en militair volstrekt nutteloze kernwapens. Volgens de partij kan minister van Defensie Pieter De Crem zich niet langer verschuilen achter de geheimhoudingsplicht. "Tenzij de Minister en de NAVO echt nog leven in de Koude Oorlog moeten ook zij inzien dat hun 'geheimen' op de straatstenen liggen dankzij Wikileaks en de vele pleidooien van CD&V coryfeeën zoals Jean-Luc Dehaene, Luc Van den Brande en Mark Eyskens om de kernwapens te verwijderen. De tijd van de geheimen is voorbij, alles moet op tafel", luidt het in een mededeling.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234