Donderdag 08/12/2022

Kleine bonden bij spoor mogen niet meer staken

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

De twee kleine spoorbonden ASTB en OVS kunnen het spoor niet langer ongestraft lamleggen, schrijft De Tijd vandaag. De regering maakt het voor beide bonden, die naar eigen zeggen samen ruim een derde van de 3.800 trein- bestuurders vertegenwoordigen, onmogelijk nog een stakingsaanzegging in te dienen.

Het stakingsrecht wordt exclusief voorbehouden aan vakbonden die vertegenwoordigd zijn op nationaal niveau en een minimumaantal leden hebben. Door de invoering van die criteria kunnen alleen de grote drie vakbonden nog legaal staken. "Treinbestuurders die het nog wagen te staken onder de paraplu van OVS of ASTB bezondigen zich aan een wilde, illegale staking", klinkt het in regeringskringen. Op wilde stakingen staan boetes en in sommige gevallen zelfs ontslag.

OVS en ASTB behouden wel hun status van vakbond. Ze mogen acties voeren en mobiliseren onder hun militanten. De regering wil zich zo indekken tegen juridische acties van de vakbonden wegens inbreuken op het stakingsrecht. "Deze regeling raakt niet aan de syndicale vrijheid", maken regeringsbronnen zich sterk.

Hervormingen bij het spoor
Het stakingsverbod voor de machinistenbonden is een onderdeel van een ruimere hervorming van het sociaal overleg bij het spoor. Daar was in de meerderheid al lang sprake van, maar er was twijfel om door te drukken uit vrees voor harde tegenreacties van de vakbonden. De regering heeft de begeerde hervorming van de sociale dialoog - die de macht van de bonden moet inperken - nu toch via een wetswijziging geruisloos doorgedrukt.

"We zetten alle middelen in om deze wet ongedaan te maken"
"We hebben het dossier overgemaakt aan onze advocaten en vragen dat zij alle mogelijke middelen aanwenden om deze wet van minister François Bellot ongedaan te maken." Dat zegt Luc Pauwels, de nationaal voorzitter van de Onafhankelijke Vakbond van het Spoorwegpersoneel (OVS) aan Belga.

"Het toont nog maar eens hoe de politiek in ons land werkt en dat deze regering er zelfs niet voor terugschrikt om het stakingsrecht tot dode letter te verklaren als het om onafhankelijke vakbonden als AST (Autonoom Syndicaat van TreinBestuurders) en OVS gaat", aldus OVS-voorzitter Luc Pauwels, "terwijl de kleine, maar bevriende liberale vakbond VSOA blijkbaar niet onder die maatregel valt."

ACOD Spoor kant zich tegen muilkorven van kleine spoorbonden
In een persbericht verzet de socialistische vakbond ACOD zich tegen het inperken van het stakingsrecht voor de kleine, onafhankelijke bonden. Tegelijk haalt de socialistische spoorvakbond in het persbericht uit naar de kleine liberale vakbond VSOA, die niet onder de maatregel valt.

"De federale regering heeft een wetswijziging doorgedrukt waardoor OVS en ASTB niet meer het recht mogen uitoefenen van het aanbrengen van een stakingsaanzegging. Voor de duidelijkheid: ze mogen wel mee staken. Tegelijkertijd rolt deze regering de rode loper uit voor een andere kleine spoorbond: de liberale vakbond VSOA", stelt ACOD Spoor.

"Al zijn we geen voorstander van corporatieve vakbonden die het uitsluitend opnemen voor een bepaalde beroepscategorie", vervolgt de socialistische vakbond in zijn communiqué. "We begrijpen de misnoegdheid van OVS en ASTB volkomen. De liberale vakbond heeft immers nooit voet aan grond kunnen krijgen binnen de spoorwegen. Dat ze nu dankzij de steun van deze regering in alle paritaire overlegorganen kan plaatsnemen - zonder voorafgaande telling van leden - is bijzonder merkwaardig."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234