Vrijdag 03/12/2021

kleine blokjes maken wereld van verschil

Waar komt het eten dat op je bord ligt precies vandaan? Het is niet gemakkelijk te achterhalen. Nochtans is er een technologie voorhanden die elke etappe in het productieproces kan verifiëren. 'Meer zelfs: de blockchain zal de hele wereld alleen maar eerlijker maken.'

De dag nadat het slachthuis in Tielt zijn vergunning ingetrokken zag worden door de schokkende beelden van dierenmishandeling die dierenrechtenorganisatie Animal Rights verspreidde, liet het weten vragende partij te zijn voor meer cameratoezicht. De directie wil in volledige transparantie werken en de klok rond livestreaming ter beschikking stellen aan een bevoegde instantie, klonk het in het persbericht.

Op zich geen kwaad idee, alleen weet je dan enkel hoe het eraan toegaat in het slachthuis. Wat met de rest van het productieproces, worden daar alle regels nageleefd? Moeten we niet verder kijken dan enkel onze vleesproductie? Niet alleen ons vlees legt soms een lange en schimmige reis af vooraleer we het opeten. Moet je als consument bijvoorbeeld kunnen achterhalen of het vlees op je bord wel op de juiste temperatuur vervoerd werd? Je zou elke tussenstap kunnen filmen natuurlijk - van bij het slachten, vangen of oogsten tot in de koelkast - maar dat is praktisch heel duur en misschien zelfs onhaalbaar. Dankzij de blockchaintechnologie zou je elk stapje in het productieproces kunnen controleren en vastleggen. Frauderen is haast niet te doen.

In de kern is de blockchain een digitaal grootboek dat blokjes informatie aan elkaar koppelt - een ketting aan informatie of blockchain, dus. De wiskundige koppeling zorgt ervoor dat die verschillende blokken, zodra ze geregistreerd zijn in de ketting, heel moeilijk te wijzigen zijn. Er is bovendien geen centrale server die je kunt hacken of platleggen om informatie te doen verdwijnen of te wijzigen. Het grootboek wordt beheerd door het netwerk, iedereen heeft een kopie op zijn computer of smartphone staan.

Transparantie

Provenance is bijvoorbeeld een platform dat de blockchain gebruikt om de transparantie in de moderne voedselketen te vergroten. Zo publiceerde het vorige zomer een rapport over tonijnvangst. Het eerste blokje informatie is een sms van een tonijnvisser in de Filipijnen. Ngo's verifiëren of die visser milieu- en werkomstandigheden naleeft. Telkens de vis een nieuw stadium passeert wordt een versleuteld blokje aan de ketting toegevoegd. Dat kan bijvoorbeeld een gps-signaal zijn dat elke 10 minuten registreert waar de vis zich bevindt bij transport. Een chip met thermometer kan nagaan of de tonijn nooit te warm wordt opgeslagen. Wanneer je tonijn koopt in de winkel, kun je via een eenvoudige QR-code controleren welke weg die heeft afgelegd en wie verantwoordelijk is voor welk stukje in de keten. Zo zoekt een containerbedrijf zoals Maersk naar gelijkaardige toepassingen van de blockchain om meer controle te krijgen over de inhoud van containers die het over de hele wereld rondvaren.

Ook in België denken verschillende overheden al een aantal jaar na over wat de technologie voor hen kan betekenen. Eind deze maand staat 'Blockchain in de overheid' gepland. "Hoewel de techniek nog volop in ontwikkeling is en er nog niet zoveel toepassingen zijn uitgewerkt, zitten onze lokale, Vlaamse en federale overheden niet stil met experimenteren", weet Eddy Van der Stock, voorzitter van de Vlaamse ICT-organisatie V-ICT-OR.

"Zo zou de blockchain perfect gebruikt kunnen worden om de rol van de wijkagent bij een verhuis overbodig te maken", zegt Stefaan Ponnet, blockchainexpert die voor de stad Antwerpen al kleine blockchainexperimenten opzette. De verhuis is een ideaal voorbeeld om het op het eerste gezicht moeilijke principe van het versleutelde grootboek tot in de kleinste details uit te leggen. "Eigenlijk zijn onze buren veel beter geplaatst om te verifiëren of je wel woont waar je beweert te wonen. Ze hebben je tenslotte zien verhuizen en komen je waarschijnlijk ook weleens tegen op straat. Dat kan bijvoorbeeld via een app waarin ze elk op hun smartphone in een aantal swipes aangeven dat u hun nieuwe buur bent."

De gedistribueerde database met alle domiciliegegevens staat niet op een bestofte server in de gemeente, elke inwoner heeft een kopie van de database. "In zo'n systeem is het heel moeilijk om te frauderen", vertelt Karel Dekyvere, blockchainexpert en chief security bij softwarereus Microsoft. "Wanneer ik om een of andere reden bepaalde data wil wijzigen, moet ik dat op al die verschillende computers of smartphones doen."

Sudoku

Bovendien wordt elke verhuis gekoppeld aan de vorige, waardoor je die ketting aan informatie krijgt. De blokjes informatie worden aan elkaar gelinkt met een wiskundige formule. Dekyvere gebruikt graag de vergelijking met een sudoku om die wiskundige versleuteling uit te leggen. Wanneer de drie buren bevestigen dat jij hun nieuwe buurman bent, maakt het systeem op basis van die gegevens een sudoku. Zodra de buren de sudoku hebben opgelost, wordt het blokje met jouw domicilie-informatie aan het vorige blokje gehangen. Je lost natuurlijk niet letterlijk een sudoku op, computers doen dat voor ons. Dat kost dus enkel pure computerkracht. Een agent moet zijn tijd er niet meer aan verspillen, ook de papiermolen wordt op die manier overbodig.

"Indien je de gegevens in dat blokje zonder toestemming van het netwerk wilt wijzigen, zal de uitkomst van de sudoku niet meer kloppen, waardoor de ketting breekt", legt Dekyever verder uit. Met andere woorden: het is voor iedereen duidelijk dat er iets niet klopt. Het mooie aan het systeem is dat de data - de inhoud van het blokje - zelf ook kunnen worden versleuteld: niet iedereen die toegang heeft tot de ketting van informatie, kan per definitie direct je persoonlijke gegevens zien. Iedereen kan je wel om de sleutel vragen om die gegevens te bekijken. Bij een verhuis zou je bijvoorbeeld perfect een tijdelijke sleutel kunnen geven aan Telenet om het nodige te doen zodat jij op je nieuwe adres zo snel mogelijk digitale tv en internet hebt.

Waarom?

Om het geheel volledig te begrijpen, rest nog een vraag: waarom zou u sudoku's oplossen of buren lastigvallen? Waarom zouden zij rekenkracht aan jouw verhuis verspillen? "De buren die de sudoku oplossen, krijgen daar bijvoorbeeld een beloning voor. Dat zouden digitale jetons kunnen zijn om gratis te zwemmen in het gemeentelijk zwembad", weet Ponnet. De jetons voor het zwembad kunnen evengoed reputatiepunten zijn die je met de jaren opbouwt waardoor je steeds grotere voordelen in de stad kunt verkrijgen. "Met dergelijke reputatiepunten zorg je er bijvoorbeeld voor dat mensen belang hebben om hun rol als wijkagent goed te spelen. Ze zetten hun eigen reputatie op het spel", legt Ponnet uit. In meer gesloten toepassingen van de blockchain, zoals hierboven in het voorbeeld van de voedselketen, kunnen partijen onderling afspreken wie computers ter beschikking stelt voor de wiskundige versleuteling.

Hoewel verschillende experts geloven in de kracht en efficiëntiewinst van de bovenstaande voorbeelden, zien ze vooral veel potentieel in open toepassingen, waarin groepen van mensen de boel draaiende houden in plaats van bedrijven of overheden. Swarm City, het project waar Ponnet en zijn team fulltime mee bezig zijn, spreekt tot de verbeelding. Wat als je een taxidienst kunt organiseren die even comfortabel is als die van Uber, maar waarvoor je niet meer afhankelijk bent van datzelfde Uber?

Die vraag werd eind vorig jaar heel reëel toen de taxideelplatformen Uber en Lyft na een dispuut besloten om weg te trekken uit de Texaanse stad Austin. Daardoor raakten 10.000 chauffeurs hun inkomen kwijt, klanten moesten alternatieven zoeken in een stad die berucht is om haar verkeersproblemen.

Verschillende bedrijven probeerden het gat in de markt op te vullen, maar heel wat mensen sloten zich aan bij een Facebook-groep waar chauffeurs en klanten elkaar kunnen ontmoeten om ritten met elkaar te regelen. Echt legaal is dat niet, maar daar lijken de meer dan 30.000 groepsleden zich weinig van aan te trekken. "In Austin zat er dus een community die op zoek was naar een manier om haar eigen taxidienst beter te regelen, terwijl wij net naar een community van die grootte op zoek waren om onze technologie uit te testen." Een Facebook-groep leent zich qua gebruiksgemak en overzichtelijkheid niet echt om een coöperatieve taxidienst te runnen.

Virtuele munt

Ponnet en co. creëerden het blockchainplatform Swarm City. Het grote voordeel is dat elke rit met bijbehorende betaling geregistreerd wordt in die gedistribueerde database. Een machtige tussenpartij zoals Uber, die het nodige vertrouwen wekt waardoor u bereid bent om in de auto te kruipen bij een vreemde en in ruil de transactiekosten de hoogte in trekt, wordt dus overbodig. De enige kost is het vastleggen van de informatie over de rit in de blockchain. Waar bent u opgehaald? Waar werd u afgezet? Hoeveel hebt u betaald?

De uitdager voor de Uber-app is er nog niet, de mini-economie om alles te organiseren wel. Bij het platform hoort namelijk ook een nieuwe virtuele munt: de Swarm City-token. Om een beroep te kunnen doen op de alternatieve ride sharing-app zul je zulke tokens nodig hebben. "Je moet het vergelijken met Rock Werchter, daar heb je ook jetons nodig", verduidelijkt Ponnet.

De cryptomunt is noodzakelijk om de waarde van het project te kunnen meten. "Wij hebben bij de start van ons project een vast aantal tokens aangeboden in de community in Austin. Daarvan zijn er 8,5 miljoen verkocht. De overschot hebben we weggegooid, dat staat geregistreerd in de blockchain." Hoe meer mensen zich willen inkopen in de mini-economie, hoe hoger de waarde van de token, hoe hoger de waarde van het project. Voor vroege vogels geldt het opkopen van Swarm City-tokens dus als een investering.

Fundamentele verandering

Die manier van ondernemen kan een fundamentele verandering brengen in heel onze beursgerichte economie. Op dit moment bedenkt een ondernemer een idee, gaat op zoek naar investeerders die in het idee geloven en begint dan pas naar gebruikers te zoeken. Als dat allemaal lijkt te vlotten, maakt de ondernemer met zijn bedrijf de stap naar de beurs.

Dankzij het blockchainprincipe draait dat principe helemaal om. Wie een straf businessidee heeft, zoekt eerst gebruikers die baat hebben bij dat idee en creëert op basis van de blockchaintechnologie een mini-economie. Om deel te nemen aan het concept vraag je mensen om wat cryptomunten aan te kopen in je project. "Let op, ze kopen geen aandeel, ze kopen een digitale jeton die in waarde kan stijgen als het project aan populariteit wint", vertelt Ponnet. Hij ziet een toekomst met verschillende kleine economieën die draaien rond goede ideeën, waarbij je als gebruiker zonder problemen van het ene naar het andere hopt.

Het grote verschil is dat de community er alle belang bij heeft om het idee ook te doen slagen. "Zij gaan misschien helpen om stukjes code te schrijven of ze helpen in de marketing."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234