Donderdag 20/01/2022

Klein wijnbarretje werd groot

Wat zeker niet

te vergelijken is

met vroeger, is

het kader

Ze belt me de volgende dag terug. Het was wel écht heel lekker, wil mijn tafelgenote nog eens zeggen. Dat Yves Loontjens kon koken, wisten we al van in de tijd dat hij in Gent nabij het gerechtshof zijn wijnrestaurant Othello had. Sinds hij naar Hansbeke is verhuisd, zo'n twintig kilometer westwaarts, had ik er niet meer gegeten, dus was het tijd om met een goede vriendin eens te gaan kijken wat er was veranderd. Wat zeker niet te vergelijken is met vroeger, is het kader. Had Othello meer het karakter van een taverne met een open keukentje, dan is Onder de Toren uit heel ander hout gesneden. Tegenover de kerk van Hansbeke ligt het statige herenhuis, vroeger het post-cum-café (terwijl je op je postzegels wachtte, werd er een pintje getapt). Het huis met hoge plafonds werd in wat verweerde grijze tinten geschilderd, de stoelen in een witte rok gestoken en de tafels gedekt met wit linnen. Aan de kant van de keuken, waar je de chef door een glazen wand aan het werk kunt zien, staat een tafel met kleurige snoepbokalen, in de andere eetkamer een schaal met blozende appeltjes. Eenvoudig smaakvol. Je komt binnen langs de achterdeur, in de zomer is er hier een mooi terras.

Wat nog hetzelfde is gebleven is het dikke wijnboek, waarmee een liefhebber gerust een kwartiertje zoet is. Voorin staan de wijnen van de week die per glas worden geschonken. 15 euro voor een glas (weliswaar merk)champagne is niet weinig, dus openen we liever de eetlust met een mooie Duitse Grüner Veltliner (8 euro). Op het schoolbord staan nog zoals vroeger de suggesties gekrijt. Maar het zijn er meer. Er is nu een vaste, 'traditionele' menukaart met vijf voor- en vijf hoofdgerechten, en een even grote wisselende, iets avontuurlijkere fijnproeverskaart.

Op de eerste o.m. een lauwe salade van pasta met truffel en shiitake (22 euro), zes Gillardeau-oesters (18 euro), tartaar van rundvlees met ansjovis en toast (20 euro), hoevekip met olijfolie en rozemarijn (22 euro). Wie wat meer verrast wil worden, vindt Japanse bouillon met makreel, shiitake en koriander (22 euro), risotto van wilde paddenstoelen en truffel (25 euro) of tartaar van nieroogkreeftjes met hitchiki en een gepocheerd kwarteleitje (25 euro).

Als voorafje krijgen we een zalig warme en geconcentreerde bisque van nieroogkreeftjes plus een slaatje met stukjes paddenstoel en grijze garnaal.

Elke middag is er een driegangenmenu voor 40 euro, 50 euro met aangepaste wijnen. Vandaag bestaat dat uit gebakken witloof met ganzenlever, lamskroon met 'vergeten groenten' en aardappelgratin, chocolade-ijs met Turkse sinaasappelsalade. Daar kan ik me in vinden. Mijn vriendin niet, zij houdt noch van ganzenlever, noch van fruit met chocolade. Voor haar wordt het lauwe pasta met shiitake en truffel (22 euro), gevolgd door tarbot met schorseneren en truffel (35 euro). Een luxueuze keuze, alleen de aardappel met kaviaar is nog duurder (40 euro). Ook zij laat de wijnkeuze over aan de ober.

Bij mijn smakelijk gebakken witloof met lapjes smeltende rauwe ganzenlever komt een glas bloesemige Mein (Ribeira), bij de pasta wordt een Argentijnse chardonnay geschonken. De brede lintpasta is bijzonder fijn en er is niet krenterig omgesprongen met de truffel. Ik hoor tevreden geluidjes. Bij mijn roze gebakken lamskroon, vier ribbetjes dik met veel wintergroenten, komt een glas warmbloedige côte du Rhône.

Uit de dessertkaart kiest mijn vriendin gebakken minibanaan met marshmallow en kokosijs, een fraai tafereeltje op een rechthoekig bord, waarbij een glaasje Beaumes de Venise wordt geserveerd. Ik geniet van mijn zalige chocolade-ijs en sinaasappelsalade met veel kruidnagel. Mocht daar nu ook nog een drupje dessertwijn bij gekomen zijn, dan was het perfect geweest. Maar dat was in het menu niet voorzien.

Onder de Toren is een elegant en prijzig restaurant geworden, met uitstekende gerechten, een indrukwekkend wijnaanbod en een interessante lunchformule voor wie thuis geen ezeltje heeft.

Wijnrestaurant

Onder de Toren

Hansbekedorp 24, 9850 Hansbeke

(Nevele).

Tel. 09/233.00.09.

Zaterdagmiddag,

zondag en maandag gesloten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234