Maandag 06/12/2021

Klein is niet altijd fijn

De hoofdrolspeelster van The Hunger Games is groter dan haar tegenspeler. Uitzonderlijk, maar dat is het in het echte leven ook. Voor je het weet, sta je als kleine man namelijk beteuterd te kijken naar een pretparkattractie waar je niet op mag. En dat is niet waar veel vrouwen van dromen.

In The Hunger Games: Catching Fire lijkt heldin Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) nochtans niet te merken dat ze ietwat boven coheld Peeta Mellark (Josh Hutcherson) uittorent. Toch is het niet zo alledaags dat vrouwen een kleinere partner hebben. Niet in films, want zowel Uma Thurman als Cameron Diaz leken met behulp van wat behendig camerawerk op het witte doek al kleiner dan tegenspeler Tom Cruise. Terwijl die eigenlijk naar hen moet opkijken.

Niet in boeken, want zelfs in de trilogie The Hunger Games wordt aangegeven dat Peeta groter is dan Katniss. Niet op foto's van beroemdheden, want de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy droeg niet alleen verborgen hakken. Hij stond ook vaak handig op een drempel of vliegtuigtrap als hij met zijn grotere echtgenote, Carla Bruni, moest poseren. En niet in het echte leven, waar amper vrouwen kiezen voor een man die kleiner is dan zijzelf.

Amerikaans onderzoek toonde in 1980 al dat in amper een van de 720 ondervraagde koppels de man kleiner was dan zijn echtgenote. Dat lijkt misschien logisch, aangezien mannen gemiddeld vijftien centimeter groter zijn dan vrouwen. Maar dan nog zou niet een op 720, maar een op 29 koppels moeten bestaan uit een kleinere man en grotere vrouw. Omdat die combinatie toch zo weinig voorkomt, kreeg het beest zelfs een naam: het Short Male Taller Woman-syndroom.

Slim en gezond

Maar misschien is er beterschap op komst. Nu vrouwen almaar belangrijkere rollen opnemen in de maatschappij zouden ze mogelijk ook wat vaker de grotere partner in een liefdesrelatie kunnen worden. Het belang van iemands lengte wordt namelijk ook bepaald door de cultuur waarin je opgroeit. In Tanzania hebben kleinere mannen bijvoorbeeld evenveel kans op een relatie als grotere mannen, zo blijkt uit onderzoek van de London School of Economics.

"Ik geloof toch niet dat vrouwen ook hier binnenkort sneller voor kleinere mannen zullen vallen", reageert de Nederlandse socioloog Gert Stulp (Universiteit Groningen), die al enkele jaren onderzoek doet naar de lengte van mensen. "Dat mannen in een relatie groter moeten zijn dan vrouwen wordt echt niet opgelegd door onze patriarchale maatschappij. Het zijn net de vrouwen zelf die willen dat hun partner groter is. Het zou dus best kunnen dat zij nog vaker op zoek gaan naar een grote man nu ze zelf meer invloed krijgen."

Grotere mannen zouden namelijk gemiddeld een hoger opleidingsniveau, een betere achtergrond en hogere sociale status hebben, en een beetje gezonder zijn. Hoe ongeloofwaardig dat misschien ook klinkt. "Je kunt er gewoon niet omheen. Deze criteria zijn zo gemakkelijk vast te stellen en ze blijken te kloppen", verzekert Stulp. "Al moet je wel voorzichtig zijn met het interpreteren van onderzoeken over lengte, want de verschillen tussen grote en kleine mannen zijn nu ook niet zo groot."

Rijk of beroemd

Toch blijft Jan Modaal geneigd om grote mannen positievere kenmerken toe te schrijven dan hun kleinere seksegenoten. Tijdens een experiment voor de tv-serie The Human Zoo gokten proefpersonen bijvoorbeeld dat grote mannen werkten als bankier of advocaat en omschreven ze hen als succesvol. Kleine mannen werden door de proefpersonen in de vakjes 'arbeider' en 'gefaald in het leven' geplaatst.

"Een man die groot is, straalt nu eenmaal meer gezag en vertrouwen uit", vertelt Piethein Burmanje, auteur van het boek Kleine mannetjes. "Er zijn zelfs autoverkopers die daarom alleen grote mannen aanwerven." Toeval of niet, ook bijna alle Amerikaanse presidenten bleken groter dan hun tegenstrevers, die verloren. Burmanje: "Kleinere mannen komen vaker terecht in de kunst- en cultuursector, omdat daar wat je presteert nog belangrijker is dan hoe je eruit ziet. Denk aan Elton John of Pablo Picasso."

Zodra ze in die sector vlot aan de bak komen, worden de heren die iets korter afgesneden zijn trouwens wel gemakkelijker goedgekeurd door vrouwen. Hun roem blijkt het hoogteverschil wel te compenseren. Denk aan Tom Cruise en Nicole Kidman, of Mick Jagger en Jerry Hall. En de kleinere heren die niet op het podium klimmen? Die moeten diep in de buidel tasten. Sommige datingbureaus rekenen hen namelijk meer aan dan andere klanten, omdat ze moeilijker in de datingmarkt te zetten zijn. Volgens de site datedaily.com moeten mannen die kleiner zijn dan 1 meter 73 zelfs minstens 24.000 euro meer verdienen dan hun grotere collega's om iemand aan de haak te slaan.

Grappig of pijnlijk

Terwijl kleine mannen volgens verschillende onderzoeken net zorgzamere en meer attente partners zouden zijn, net omdat ze beseffen dat ze harder hun best moeten doen om hun relatie gaande te houden. "Maar ook op andere gebieden moeten kleinere mannen op de toppen van hun tenen lopen om er te geraken", merkt Burmanje op. Een Napoleoncomplex wil hij het niet noemen, want de generaal was eigenlijk net zo groot als de gemiddelde Fransman toentertijd. Hij kreeg alleen het etiket van kleine man opgeplakt omdat hij - afhankelijk van de bron - zich liet omringen door grotere lijfwachten of omdat de Britse propaganda hem graag als een klein mannetje afschilderde.

"Je moet daarom geen medelijden hebben met mannen die klein zijn. Zij bereiken soms net meer door hun lengte. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld vaak een goed gevoel voor humor", aldus Burmanje. Al is het natuurlijk wel jammer als de mannen ook letterlijk op hun tenen moeten staan. "Een man vertelde me bijvoorbeeld ook dat hij in een pretpark niet op een attractie mocht omdat hij te klein was. Zoiets is pijnlijk."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234