Dinsdag 26/10/2021

Kleeft er bloed aan De Diamanten Kogel?@5 INFO Opinie:Stan Lauryssens is misdaadauteur en schreef ook Dalí en ik, dat verfilmd wordt.

Stan Lauryssens schiet met scherp op jury en sponsor literatuurprijs

Er was de jongste tijd veel te doen over de Gouden Uil-literatuurprijs, maar volgens Stan Lauryssens is de Diamanten Kogel, die de beste thriller van het jaar bekroont, evenzeer een controverse waard. Niet alleen omdat er op de shortlist van zes geen enkele Vlaming staat, maar ook omdat het omstreden Antwerpse diamantbedrijf Rex Mining De Diamanten Kogel sponsort.

@4 DROP 4 OPINIE:Aspe? Nooit gelezen. Deflo? Ken ik enkel van ziens. Patrick De Bruyn: wij lachen wat af, ieder jaar op de Boekenbeurs, maar zijn boeken lees ik niet. Aspe, Deflo en Patrick De Bruyn zijn veelgelezen Vlaamse misdaadauteurs volgens de Boeken Top-10 van Standaard Boekhandel en CoLibro. Ik heb helaas geen tijd om Vlaamse misdaadboeken te lezen, ik schrijf ze zelf en kom tijd en geld te kort. Wat niet belet dat ik mij serieus kan opwinden als weer eens wordt gegoocheld en gemarchandeerd met Vlaamse misdaadauteurs en hun pennenvruchten.

Eerst de feiten. Op donderdag 18 september wordt in de raadzaal van het Provinciehuis De Diamanten Kogel uitgereikt, die 'de beste Nederlandstalige misdaadroman' bekroont. Vorige winnaars waren onder anderen Jef Geeraerts en Bob Mendes. In hun tijd bekroonde De Diamanten Kogel volgens het juryreglement 'het beste Vlaamse misdaadboek' in plaats van 'de beste Nederlandstalige misdaadroman'. Gevolg van de aanpassing van het juryreglement: alle zes de misdaadauteurs die op 18 september voor de prijs in aanmerking komen, hebben de Nederlandse nationaliteit en geven hun misdaadboeken uit bij gevestigde uitgeverijen in Nederland.

Een Vlaamse literatuurprijs. Geen enkele Vlaming is genomineerd. Geen enkele Vlaamse uitgeverij gaat met de eer lopen. Dan zou je als simpele Vlaming denken: 't kot is te klein, bloed en tranen, molotov-cocktails, granaten en schietgeweren en oorlog in misdaadland.

Niets, nada, noppes. Soit, indien de zes Nederlandse auteurs die voor De Diamanten Kogel zijn genomineerd inderdaad de beste Nederlandstalige misdaadromans van het afgelopen jaar schreven, dan is er toch niets aan de hand? Dat de beste mag winnen. Maar is dat zo? Of is er wél iets aan de hand?

Danny De Laet is kenner van het misdaadgenre, in Vlaanderen en ver daarbuiten. Toegegeven: hij is niet de makkelijkste mens op aarde. De Laet zat in de jury van De Diamanten Kogel tot hij door voorzitter Henri-Floris Jespers "zonder pardon uit de jury werd gebonjourd. Die jury is nattevingerwerk" om de woorden van De Laet te gebruiken. Uit de jury gebonjourd? Nattevingerwerk? Waarom? "De voorzitter denkt dat hij God-de-vader is en zoals God-de-Vader beslist hij op zijn eentje wie wordt genomineerd en zelfs wie uiteindelijk wint. De jury leest de boeken niet die door uitgevers worden ingediend. Kris Kenis zit in de jury. Waarom? Geen mens die het weet. Sympathieke jongen, maar een boek uitlezen heeft hij nooit gedaan. Frank van de Auwelant was de buurman van juryvoorzitter Jespers aan de Marialei. Jespers had een jurylid te kort en deed halsoverkop een beroep op zijn buurman. Vandaag zit Frank van de Auwelant nog steeds in de jury van De Diamanten Kogel. Ieder jurylid krijgt een vaste jaarlijkse vergoeding van 450 euro. Misschien kunnen Frank van de Auwelant en Kris Kenis het geld beter gebruiken dan ik..."

Tja... Gedonder in een jury is van alle tijden. Maar waarom wordt in de duistere krochten van de misdaad(literatuur) gefluisterd dat het in Vlaanderen te heet wordt onder de voeten van De Diamanten Kogel en de prijs gewoon wil uitwijken naar Nederland? Zegt Danny De Laet: "Twee jaar geleden al wilden wij naar Maastricht. Wij gingen op verkenning, maar het eten in dat Hollandse restaurant was zo verschrikkelijk dat we maar in Vlaanderen zijn gebleven."

Of is er meer aan de hand? Geef toe, geen enkele Vlaamse thriller genomineerd voor een Vlaamse prijs, dat is op zijn minst bizar.

Feit is dat De Diamanten Kogel wordt gesponsord ('in het leven gehouden' ligt een stuk dichter bij de waarheid) dank zij het mecenaat van Serge Muller, de CEO van Rex Mining, met kantoren in de Diamond Exchange Building in de Hoveniersstraat in Antwerpen, in het kloppende hart van het diamantkwartier. Wat schreef Humo enkele weken geleden in een stuk van enkele pagina's over Serge Muller en Rex Mining? Ik citeer: "Nu blijkt dat de Antwerpse diamantair Serge Muller ervan verdacht wordt geld te hebben witgewassen voor Richardo Franchini, de Antwerpse drugskoning die volgens het gerecht weleens een van 's werelds rijkste en machtigste criminelen zou kunnen zijn." In eerdere artikels in Humo (ook op het internet, op honderden websites trouwens) worden én Serge Muller én Rex Mining in een adem genoemd met de illegale uitvoer en verkoop van bloeddiamanten uit Sierra Leone.

Eerlijk gezegd vraag ik mij af waarom De Diamanten Kogel na de statige raadszaal van het Provinciehuis zou uitwijken naar Nederland. Om in het genre van misdaad en misdaadboeken te blijven, lijkt de Antwerpse gevangenis in de Begijnenstraat mij logischer en meer voor de hand te liggen - en de Begijnenstraat ligt vlak om de hoek van het Provinciehuis.

De sponsor van de boekenprijs, Serge Muller, wordt in een adem genoemd met bloeddiamanten uit Sierra Leone

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234