Vrijdag 14/08/2020

Klasje om te koesteren

Gevlucht uit hun thuisland en gedropt in een Nederlands dorpje proberen kinderen beetje bij beetje hun weg en levensvreugde terug te vinden. Met dank aan juf Kiet, die hen met engelengeduld door hun eerste jaar begeleidt. De kinderen van juf Kiet is een documentaire om even stil van te worden.

"Moge Allah mijn brein helpen." De Syrische Jorj ligt wat lui op zijn stoel, zuchtend omdat juf Kiet hem net oplegde om binnen vijf minuten de wiskundesommen te maken. Nederlands spreken lukt hem nauwelijks, maar in het Arabisch zoekt hij gezwind steun bij Allah en verwenst hij in één moeite door de juf. "Wie verlost me van deze juf?"

Jorj is een van de kinderen in De kinderen van juf Kiet, een documentaire over een klasje met vluchtelingen in het Noord-Brabantse Hapert, vlak over de Belgisch-Nederlandse grens. Samen met onder meer Leanne, Haya en Branche probeert Kiet Engels hem Nederlands te leren en een houvast te bieden in hun nieuwe land.

Tristesse

De documentairemakers Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster mochten hun camera een jaar lang in het klasje opstellen, met een prachtig resultaat als gevolg. Soms grappig en af en toe ontroerend zie je hoe de kinderen beetje bij beetje openbloeien. De documentaire is meteen ook een eresaluuut aan juf Kiet en de vele andere mensen in het onderwijs die de kinderen bij de hand nemen en laten groeien.

Nochtans reageerde ze eerst wat afwachtend op de vraag om een documentaire in haar klas te draaien, geeft Kiet Engels toe. "Maar toen ik eraan dacht hoe ik op deze manier aandacht zou kunnen geven aan het onderwijs en hoe je deze kinderen kunt helpen, heb ik ja gezegd. Je hoort vaak dat er geen tijd en geld voor is, maar je moet het gewoon doen."

De documentaire toont hoe juf Kiet haar heterogeen klasje - er zitten kinderen van alle leeftijden en verschillende achtergronden in - met duidelijke regels en veel geduld wegwijs maakt. Geen makkelijke opdracht, door de taal- en cultuurbarrière. En dan hebben de meeste kinderen ook nog traumatische ervaringen achter de rug. Dat zie je bijvoorbeeld als ze voor een spiegel moeten staan. De tristesse druipt van het scherm.

"Bij al die kinderen zie je een negatief zelfbeeld. Ze vinden het moeilijk om naar zichzelf te kijken. Ze hebben ook geen referentiekader van wie ze zijn. Bovendien zien ook hun ouders het vaak even niet meer zitten. Zij zitten ook in een help-fase."

Maar het werk loont uiteindelijk. De kinderen kunnen zich uitdrukken in het Nederlands en vinden geleidelijk aan hun plaatsje op school.

De warmte van De kinderen van juf Kietstaat in schril contrast met het harde maatschappelijke debat dat over vluchtelingen gevoerd wordt, een debat waarbij tegenstanders al te vaak vergeten dat het om mensen gaat. En dat kinderen uit Syrië en andere oorlogslanden kinderen zijn zoals alle andere kinderen.

"Ze halen grapjes uit, houden de juf voor de gek, verdraaien zaken..., net als elk ander kind. Je moet door het gedrag van het kind heen kijken. Bij Jorj zag ik bijvoorbeeld dat er veel meer in hem zat dan hij liet zien. Dus stelde ik hem op een gegeven moment eisen. Je moet hem nog af en toe aanporren, maar als je hem nu ziet... Hij zit rechtop, hij fietst naar school, hij voetbalt."

Complimenten

Dankzij de documentaire kreeg juf Kiet de voorbije maanden flink wat lof en complimenten voor haar inspanningen. Ze wuift het allemaal wat weg, want ze doet maar haar werk, vindt ze, net zoals de vele andere mensen die hun steentje bijdragen.

"Je kunt overal tegen aan trappen, maar daar los je het probleem niet mee op", werpt ze op. "En als je niets doet, krijg je een groep mensen die overal buiten valt. Daar heeft niemand wat aan. Het is eigenlijk zelfs geen keuze: je moet die mensen helpen en er het beste van proberen te maken. Als je je even goed inzet en die mensen intensief begeleidt, kun je wat aan elkaar hebben."

De kinderen van Juf Kiet is op 25 en 30 maart te zien op het documentairefestival Docville in Leuven. Vanaf 5 april in de zalen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234