Zondag 17/10/2021

Jazz Middelheim

Klara voedert jazzcats

Op Jazz Middelheim zal de kersverse presentatrice Lies Steppe artiesten aankondigen en interviews afnemen, terwijl Bart Vanhoudt gasten ontvangt in zijn mobiele studio. Beeld Stefaan Temmerman
Op Jazz Middelheim zal de kersverse presentatrice Lies Steppe artiesten aankondigen en interviews afnemen, terwijl Bart Vanhoudt gasten ontvangt in zijn mobiele studio.Beeld Stefaan Temmerman

Na Marc Van den Hoof en Rob Leurentop maakt Klara in september plaats voor een eerste Jazz Lady. Die vonden ze in presentatrice Lies Steppe (36). Maar eerst trekt ze met collega Bart Vanhoudt (39) voor vier dagen naar Jazz Middelheim.

Het jazzaanbod op Klara wordt dit najaar fors uitgebreid. De klassiek radio pakt uit met drie nieuwe jazzprogramma's, waarin presentatrice Lies Steppe als Jazz Lady naar voren wordt geschoven. Steppe maakte vier jaar het programma Neve met Jef Neve en presenteerde tot voor kort het experimentele Laika, dat ze maakte samen met Mauro Pawlowski en Philippe Cortens.

"Ik heb absoluut niet de pretentie om de grote jazzkenner te zijn", zegt Steppe. "Maar ik wil mezelf ook niet neerhalen. Ik ben wel heel geïnteresseerd in jazz. Al op mijn veertiende, toen ik nog niet bezoedeld was met wat hip zou moeten zijn, kocht ik jazzplaten van Billie Holiday, Charlie Parker of John Coltrane. Ik heb ook een paar jaar jazz gestudeerd."

In deze nieuwe rol treedt Steppe in de voetsporen van voormalig presentator Marc Van den Hoof en afscheidnemend Klara-jazzkenner Rob Leurentop. "Ik ga het op mijn manier doen", zegt ze. "Marc en Rob hebben hun hele carrière jazz geademd. Ik zal proberen om hetzelfde te doen, en hoop dat ik elke dag iets kan bijleren."

Verjonging

De keuze voor een jonge jazzvrouw past in de verbredings- en verjongingsstrategie van Klara. Zeker omdat jazz nog al te vaak een stoffig imago heeft, denkt Klara-collega Bart Vanhoudt, presentator van Late Night en Valckenaers & Vanhoudt. "Mensen denken misschien nog altijd aan de iets oudere man die een sigaar rookt terwijl hij luistert naar zijn oude jazzplaten", zegt Vanhoudt. "Natuurlijk gaan we op Klara platen blijven draaien uit 1958 en 1972, omdat ze gewoon fantastisch zijn. Maar jazz is ook een levendig medium. TaxiWars van Tom Barman en Robin Verheyen bijvoorbeeld: dat is ongelofelijke muziek van nu, maar geënt op jazz."

Die nieuwe en experimentele muziek krijgt dus een prominentere plaats in de programmatie. "De drie programma's gaan elk anders zijn, zodat er een brede waaier aan bod kan komen", zegt Steppe. "Op maandagavond is er 'Late Night Jazz', een programma in het slot waar Laika zat. Een muzikaal avontuur waarin je dingen kunt ontdekken. We gaan niet moeilijk doen om moeilijk te doen, maar we willen ook geen schrik hebben om iets speciaals te draaien."

Daarnaast presenteert ze ook 'Take 7' op vrijdagavond, met ontspannende jazzplaten voor het ultieme weekendgevoel. Op zondagavond is er nog 'Round Midnight', een soort best of van de jazzklassiekers. "Dat is het mooie van radio. Elk moment van de dag heeft zijn eigen sfeer."

Maar voor het zover is, trekt Steppe samen met collega Bart Vanhoudt vier dagen lang naar Jazz Middelheim. Want wat Rock Werchter of Pukkelpop zijn voor Studio Brussel, is Jazz Middelheim voor Klara. Dit festival is hun All Areas. Met als grote verschil dat de zender in dezen mee organiseert, de openbare omroep zelfs mee aan de wieg van het festival stond. En Klara daarom ook al de hele zomer op zondagavond naar Middelheim vooruitblikt.

"Een uitzonderlijke, maar unieke situatie", zegt Steppe. "Het festival is vanuit de radiozender gegroeid. Dan is het niet ver gezocht om een programma te puren uit het archief van die opnames. Fantastisch voor de liefhebbers, het zijn dingen die nergens anders te horen zijn."

Een unieke situatie, maar in tijden van besparingen ook een moeilijke. In april klonken er stemmen dat de toekomst van Jazz Middelheim na 2016 onzeker is. Iets waar de Klara-presentatoren liever niet over nadenken. Steppe: "Volgend jaar staat al helemaal vast. Maar twee jaar vooruitkijken, is in medialand heel erg lang."

Backstage

De nieuwe Jazz Lady zal dit weekend naast aankondigen, ook interviewen vanuit de backstage. Vanhoudt ontvangt de artiesten dan weer in zijn mobiele studio, een open tent waar de gasten kunnen aanschuiven voor de microfoon. "Het publiek kan er gewoon bij komen staan", zegt hij. "Maar het is ook thuis te bekijken op klara.be. We gaan zelfs experimenteren met Periscope (app waarmee je live kunt streamen, RB) en af en toe previewen naar interviews en concerten. Dat is natuurlijk niet onze corebusiness, maar wel leuk als extra. Alleen al voor de mensen ter plekke met een smartphone in de hand. Die kunnen zo een rechtstreekse blik werpen in de backstage."

Tijd om elke noot te horen, hebben ze niet. "Ik heb nog nooit een concert integraal kunnen zien", zegt Vanhoudt. "Vaak starten ze op het moment dat ik nog aan het presenteren ben. Maar we zijn er natuurlijk in de eerste plaats om te werken."

Steppe: "Toch proberen we zo veel mogelijk mee te pikken. Ik vind dat een kwestie van respect naar de muzikanten die je net hebt aangekondigd. Zeker wanneer je ze achteraf nog eens interviewt over hun concert."

Vanhoudt: "Tegelijk missen we het meeste van wat er op de Club Stage gebeurt. Superjammer, maar we nemen alles op. Die opnames worden dan in onze jazzprogramma's uitgezonden. Want voor ons stopt Jazz Middelheim niet na het festival, het loopt het hele jaar door. Zeker nu er drie specifieke programma's zijn."

En die starten op 31 augustus. Dan wordt Lies Steppe de Madam Jazz van Klara. "Al hoor ik het liever omgekeerd", zegt ze zelf. "Duke Ellington heeft ooit een nummer gemaakt met als titel 'Madam Zajj'. Daar voel ik meer voor."

Jazz Middelheim, vanaf 16 uur te volgen op Klara

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234