Maandag 21/06/2021

Klara in alle staten: "Ik besefte pas dat ik zwanger was toen dat hoofdje eruit floepte"

Krampen tijdens de eerste dag op het nieuwe werk? Een tegenvaller, dacht Klara Dollan. Wist zij veel dat ze acht uur later zou bevallen van een flinke baby...

Geen ochtendmisselijkheid, pijn in de rug of zichtbaar buikje. Niets wees er op dat Klara Dollan zwanger was. De maandstonden bleven wel al een hele tijd achterwege, maar dat was geen verrassing vermits ze de pil was blijven doorslikken. De scherpe pijn die ze voelde, betekende volgens haar enkel dat haar regels nu toch doorgebroken waren.

En dus pendelde de 22-jarige jongedame uit Londen vol goede moed naar het marketingbedrijf. Een trip van veertig minuten, die meteen gevolgd werd door een vergadering van twee uur. De krampen, die in golven kwamen, waren intussen zo hevig geworden dat ze toch naar huis moest terugkeren.

"Geprobeerd de voordeur in te trappen"
Daar stelde Klara tot haar grote frustratie vast dat ze de sleutels van haar appartement op de keukentafel laten liggen had. "Ik was zo wanhopig dat ik zelfs de voordeur heb proberen intrappen. Tevergeefs, want er zitten twee veiligheidssloten op."

De slotenmaker zou er pas twee uur later zijn. "Soms kwamen de pijnscheuten zo hard aan dat ik de trapleuning moest vastgrijpen, soms voelde ik helemaal niets. Maar stilstaan kon ik niet, ik bleef de trap op en af lopen." Toen ze uiteindelijk toch in haar appartement kon, trok ze meteen haar pyjama aan.

"Oh god, het is een baby"
Stilzitten lukte echter nog steeds niet. "Ik ben anderhalf uur lang van de wc naar mijn kamer en terug blijven lopen. Het enige plekje waar ik me een beetje op mijn gemak voelde, was op het toilet. Plots kwam de pijn echter weer zo hevig opzetten dat ik moest schreeuwen. Iemand klopte aan en ik sleepte mezelf naar de deur, op dat moment was ik erg aan het bloeden. Het bleek mijn buurvrouw te zijn, ik vroeg haar een ambulance te bellen. Plots had ik de onweerstaanbare neiging om te persen, toen is het hoofdje eruit gefloept. 'Oh god, het is een baby!', riep ik."

"Compleet in shock"
Enkele minuten later was Klara haar dochter al aan het wiegen. "Instinctief heb ik haar in een handdoek gewikkeld. Ik kon niet geloven dat ik een baby in mijn handen had. Ik was compleet in shock." Een snelle test in het ziekenhuis wees uit dat moeder en dochter in blakende gezondheid verkeerden.

Klara diende vervolgens het 'heuglijke' nieuws aan haar moeder te vertellen. "Ik ben in tranen uitgebarsten tijdens het telefoontje. Ik zei dat ik bevallen was en dan hoorde ik een hele tijd niets meer. 'Hoe kan dat?', volgde er dan toch. 'Ik heb je deze ochtend nog gezien en je was niet zwanger'."

Snoep na de breuk
Hoe is zoiets mogelijk inderdaad? Een gemiddelde vrouw komt tijdens een zwangerschap tien à twaalf kilo bij. Een derde daarvan komt van het kind zelf, de rest is te wijten aan externe factoren zoals de spieren in de baarmoeder, het bloedvolume, de waterretentie en de vetreserves. Zelfs vrouwen wier zwangere buikje amper zichtbaar is, zullen met andere woorden extra kilo's kweken.

Klara -67 kilo voor een lengte van 1m82- is tijdens het hele proces twaalf kilogram bijgekomen, maar ook dat deed geen alarmbel rinkelen. "Vijf maanden voor de geboorte zijn Kris en ik uit elkaar gegaan. Om troost te zoeken, ben ik beginnen snoepen. Natuurlijk komt er dan wat bij. En zeg nu zelf: de onderstaande foto is genomen toen ik zeven maanden zwanger was. Wie zou toen durven zeggen hebben dat ik in verwachting ben?"

1 op 2.500 vrouwen
"Een maand voor de bevalling merkte ik wel dat de bovenste helft van mijn buik hard begon aan te voelen. Bij de meeste vrouwen kan je er trouwens toch echt niet naast kijken? Mijn mama is zelfs bijna 38 kilo bijgekomen toen ze mij kreeg. De vroedvrouw zei dat zoiets wel vaker voorkomt, maar dan vooral bij vrouwen die van nature wat dikker zijn."

Zwangerschapsontkenning komt vaker voor dan gedacht. Uit een Brits onderzoek blijkt dat 1 op 450 vrouwen na de twintigste week nog niet beseft dat er een kindje op komst is. 1 op 2.500 dames realiseert het zich pas als ze daadwerkelijk begint te bevallen.

Druk leven
"Elke week zal het wel ergens gebeuren in het Verenigd Koninkrijk", stelt Helen Stokes-Lampard. Zelf is ze twintig jaar dokter geweest. "En in mijn hele carrière heb ik het zo'n zes keer meegemaakt. Meestal gaat het om vrouwen die een heel druk leven leiden en zo de signalen missen." Denk dan vooral aan jonge meisjes die nog nooit een zwangerschap meegemaakt hebben, vrouwen die geen voorbehoedsmiddelen meer gebruiken omdat ze denken dat ze in hun menopauze zitten of dames met een een onregelmatige menstruatie.

"Eén keer in mijn eigen familie"
"Eén keer is het in mijn eigen familie gebeurd", aldus Stokes-Lampard. "Met iemand die zelf al drie kinderen op de wereld gezet had nota bene, daarnaast had ze het ook professioneel druk. Ze dacht dat ze haar regels kreeg, maar in feite waren het bloedingen. Op een dag had ze last van haar maag. Drie uur later belde ze haar echtgenoot met de boodschap dat ze in het ziekenhuis bevallen was van een baby. Ze was wat bijgekomen, maar voor de rest waren er geen signalen."

Op vakantie in Letland
Klara bleef de pil slikken omdat ze graag wilde gaan zwemmen, maar ook dat is uiteraard geen garantie. "Acht procent kan zwanger worden omdat ze overgeven, diarree hebben of het kleinood wel eens durven vergeten", stelt gynaecoloog Nitu Bajekal.

Klara denkt dat de conceptie gebeurd moet zijn toen ze met Kris op vakantie was in Letland. Ze heeft in die periode antibiotica geslikt en inderdaad enkele keren moeten kotsen.

Posttraumatische stressstoornis
Bevallen zonder vooraf het besef dat er een kind op komst is, brengt ook de nodige risico's met zich mee. "Die negen maanden zwangerschap dienen ook om je mentaal voor te bereiden op wat komen gaat", aldus de directeur van het nationaal centrum voor mentale gezondheid in Cardiff. "Zij lopen meer kans op postnatale depressie, angstbuien en zelfs een posttraumatische stressstoornis. Die vrouwen mogen dan ontsnapt zijn aan ochtendmisselijkheid en andere kwaaltjes, ze hebben geen prenataal onderzoek kunnen uitvoeren. En dat verhoogt het risico op complicaties."

"Eén persbeurt heeft mijn leven overhoop gehaald"
Klara lijkt echter gespaard te blijven van zulke doemberichten, zij geniet nu al twee maanden van dochter Amelia. Mét de steun van haar familie en Kris, die haar eerst niet wilde geloven. "Ik had schrik dat veel mensen dachten dat ik die zwangerschap bewust voor hen verzwegen had. Mijn moeder heeft enkele miskramen gehad, dus ik dacht altijd dat mij dat ook te wachten zou staan. Ik keek uit naar een normale job, maar één stevige persbeurt heeft mijn leven helemaal overhoop gegooid."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234