Zondag 28/05/2023

NEDERLAND

Klant op de markt ruikt al bloed na Russische sancties

'Het is al spotgoedkoop,' zegt marktkoopman Fred de Bruin. Beeld AD/Nico Schouten
'Het is al spotgoedkoop,' zegt marktkoopman Fred de Bruin.Beeld AD/Nico Schouten

Het is natuurlijk verschrikkelijk voor de tuinder, maar de consument rekent zich al rijk: omdat Rusland heeft besloten niks meer van Nederland te kopen, zitten ze met een overschot van eetwaren die straks voor een habbekrats te koop liggen. "Klanten vragen nu al waarom het nog zo duur is."

Victor Schildkamp

"De media moeten er gewoon niet over schrijven." De Nederlandse marktkramer Fred de Bruin uit Delft heeft het liefst dat geen hond weet dat de prijzen die telers en kwekers krijgen voor hun tomaten, paprika's of peren, sterk dalen sinds de Russische importblokkade van Europese producten.

De Bruin legt deze zaterdag uit dat hij op de veiling in Zaltbommel nog "dezelfde inkoopprijs moest betalen" als een week eerder. En dat er nog allerlei kosten zijn, voordat zijn tomaatjes, appeltjes, komkommers en paprika's netjes in zijn kraam liggen, hier op de Brabantse Turfmarkt in Delft. En dat de prijs dus niet zomaar zal dalen. "Bovendien, de markt is al spotgoedkoop", zegt Fred. Met andere woorden: niemand moet zeuren.

Het Journaal
Een klant bromt wat. "Volgens mij verdient hij nu gewoon meer aan die tomaten", zegt hij. De man is niet de eerste die "op het Journaal" heeft gezien dat de handelsprijzen van allerlei producten, van aardappels tot paprika's, hard kelderen. "Waarom dan niet op de markt?" Twee vrouwen naast hem laden ondertussen hun tasje vol fruit, voor slechts een handjevol euro's. En nóg mekkeren: "Ik dacht dat het nu iets minder zou zijn, maar vorige week betaalde ik hetzelfde." Ja, de klant ruikt bloed.

De Bruin legt het nog eens uit: de prijzen zijn toch vaak al laag in de zomer, zeker in zo'n warm jaar als 2014 waarin alle producten in heel Europa keihard groeiden en dus volop te krijgen zijn. Bovendien werken tal van verkopers, van supermarkt tot marktkoopman, vaak met vaste, vooraf afgesproken inkoopprijzen. Bijvoorbeeld voor de periode van een week. Voor een prijsdaling in de supermarkt of op de markt, is het dus iets te vroeg.

Blokkade
"Maar donderdag staat Fred hier weer in Delft, je zult zien dat z'n prijzen dan anders zijn", voorspelt klant Arie den Uijl (65). "Polen exporteerde voor 100 procent naar Rusland. Maar die zitten ook met die blokkade, die komen ook Rusland niet meer in. Dus al hun producten komen hierheen. Dan zijn er zó veel, dan moeten die prijzen wel dalen. Leuk voor de consument. Maar de tuinder, die gaat hiervoor bloeden."

Roel de Bakker uit Kwintsheul is zo'n tuinder, midden in het Westland, de 'moestuin van Europa'. In een standje voor z'n bedrijf verkoopt hij een fractie van zijn totale tomatenproductie gewoon rechtstreeks aan de klant. Een verwaarloosbare bijdrage aan zijn totale omzet, maar toch leuk. "Een eurootje voor ongeveer een kilo", zegt Roel. "Dat is normaal gesproken goedkoper dan in de winkel, ja. Per dag komen er zo'n 30 tot 60 mensen."

Portemonnee
Maar stel nou dat de prijzen in de winkels straks echt omlaag dónderen. Dat die tuinder z'n kilo's tomaten straks voor veel minder dan de kostprijs aan de handel moet afleveren, zodat verkopers en consumenten er volop van profiteren. En dat zelfs de tomaten bij Roel aan de deur duur zijn. Zou 'de Nederlander' dan zó solidair zijn met de Hollandse tuinder dat ze toch bij Roel thuis tomaten gaan kopen, voor een eerlijke prijs?

Een mooie droom, denkt De Bakker. "Die stand buiten is onbemand. 20 procent van de mensen betaalt dat eurootje niet eens, die nemen zo dat zakje mee. Uiteindelijk denkt iedereen gewoon aan z'n portemonnee."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234