Zondag 26/03/2023

Maatschappij

Klachtenregen tegen Jeff Hoeyberghs

Jeff Hoeyberghs tijdens zijn omstreden lezing aan de UGent. Beeld RV
Jeff Hoeyberghs tijdens zijn omstreden lezing aan de UGent.Beeld RV

Het regent klachten tegen Jeff Hoeyberghs en zijn uitspraken. Bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen liepen al honderden klachten binnen. De Orde der Artsen stelt een onderzoek in tegen Hoeyberghs en ook de Universiteit Gent overweegt om de rechtse studentenvereniging KVHV tijdelijk te schorsen.

Benjamin Van Synghel

De uitspraken van Jeff Hoeyberghs beroeren de gemoederen, zoveel is zeker. Sinds maandagavond een compilatiefilmpje van zijn lezing naar buiten kwam, liepen al meer dan 300 klachten binnen. “Een uitzonderlijk groot aantal meldingen”, laat het Instituut weten. Dat Hoeyberghs’ uitspraken seksistisch zijn staat buiten kijf, maar zijn ze effectief strafbaar? Daarvoor kijken we naar de antidiscriminatiewet en de antiseksismewet. “Die laatste vereist dat uitspraken minachtend en vernederend zijn, en iemand reduceren tot zijn of haar geslacht. Maar ze moeten ook specifiek een bepaalde persoon viseren”, zegt professor discriminatierecht Jogchum Vrielink van de Brusselse Université Saint-Louis. “Dat is niet het geval in wat ik zag. Hoeyberghs beperkt zich tot algemeenheden over de vrouw. Dat valt dus af.”

De antidiscriminatiewet, dan? “Die vereist dat je aanzet tot discriminatie, haat of geweld. Ik denk dat deze uitspraken inhoudelijk nét niet voldoende zijn om daaraan te voldoen”, zegt Vrielink. “Sowieso vind ik dat je in dit geval niet noodzakelijk moet juridiseren. Je kan dit debat best op morele gronden voeren. De verontwaardiging is ook zo groot dat je de wet volgens mij niet nodig hebt.”

Kritiek uit alle hoeken

Op een eventuele juridische uitkomst is het nog even wachten, al is de kous daarmee nog niet af. Ook de provinciale raad van de Orde der Artsen Limburg mengt zich in de debatten. Die beschouwt de uitspraken van Hoeyberghs als ernstig genoeg om te onderzoeken. Mogelijk moet de plastisch chirurg zich gaan verantwoorden voor de provinciale raad, laat voorzitter Jos Vandekerkhof weten aan Het Belang van Limburg.

Hoeyberghs zelf toont zich voorlopig niet onder de indruk. In een interview aan VTM laat hij weten niet van plan te zijn zich te excuseren.

De Universiteit Gent overweegt om de rechtse studentenvereniging KVHV tijdelijk te schorsen. “De rector (Rik Van de Walle, nvdr.) heeft aan de studentenbeheerder van de UGent gevraagd om, zoals het reglement voorziet, een voorstel tot tijdelijke schorsing van KVHV te overwegen”, klinkt het in een mededeling.

De KVHV zelf is zich intussen van geen kwaad bewust. “Zoals de traditie wil nodigde het KVHV dus opnieuw iemand uit die een zeer sterke mening heeft over huidige maatschappelijke problemen", stelt de studentenvereniging op Facebook. “Het doel is uiteraard om daarmee onderwerpen in het debat te gooien die onder normale omstandigheden onbespreekbaar zouden zijn. Aan taboe doen wij niet.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234