Woensdag 17/08/2022

Privéscholen

Klachten over private opleidingscentra: "Ze verkopen cursussen met diploma's die totaal waardeloos zijn"

De scholen van Benjamin Ruyters, hier met ex-vrouw Lesley-Ann Poppe, krijgen veel kritiek. Beeld Joost De Bock
De scholen van Benjamin Ruyters, hier met ex-vrouw Lesley-Ann Poppe, krijgen veel kritiek.Beeld Joost De Bock

Thuis een opleiding volgen of bijscholing krijgen? Privé-onderwijscentra, zoals het Centrum voor Afstandsonderwijs, helpen u aan een diploma. Zij schermen met een erkenning door de Vlaamse overheid, maar worden door oud-studenten beschuldigd van misleiding. De Economische Inspectie heeft een onderzoek geopend en het parket ingeseind.

Remy Amkreutz

U wilt leren omgaan met autisme? Of gaat u liever aan de slag als kindercoach of alternatieve voedingsdeskundige? U kunt daarvoor terecht bij verschillende privé-opleidingscentra, waarna u bijvoorbeeld van thuis uit een diploma kunt halen. Zij schermen vaak met een erkenning van de Vlaamse overheid. In werkelijkheid gaat het om omstreden cursussen. Talloze oud-studenten hebben klacht ingediend bij Test-Aankoop, zo leert navraag van deze krant.

De consumentenorganisatie heeft zo'n vijftien klachten ontvangen over het Centrum voor Afstands- en Avondonderwijs (CVA). Het gaat voornamelijk om klanten die zich "misleid" of "opgelicht" voelen. Zij melden dat ze geen ondersteuning kregen van de beloofde persoonlijke docenten, onvoldoende of foutief cursusmateriaal ontvingen en in de luren worden gelegd door de kleine lettertjes. Simon November, woordvoerder van Test-Aankoop, meldt dat het wijst op "een structureel probleem". "Bij ons komt maar een klein deel van alle klachten op de markt binnen."

Ook Vlaams Parlementslid Ann Brusseel (Open Vld) hield de handelspraktijken van enkele centra, zoals het Antwerpse CVA of de Schoonheidsschool, tegen het licht. "Op hun websites benadrukken deze opleidingscentra dat de kwaliteit van hun opleidingen gegarandeerd is", zegt Brusseel. "Dit klopt totaal niet."

Zowel de Schoonheidsschool als het CVA, die worden voorgezeten door Lesley-Ann Poppes ex-man Benjamin Ruyters, zijn erkend door het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen. Zij lijken dit volgens Brusseel op hun website te gebruiken als algemeen kwaliteitskeurmerk, terwijl de erkenning louter op formele gronden plaatsvindt. Er wordt niet gekeken naar de kwaliteit van de opleidingen. Wel krijgen werkgevers vanuit de zogeheten kmo-portefeuille van de overheid deels een financiële tegemoetkoming als hun werknemers bij zo'n instituut les volgen.

"Deze centra verkopen cursussen met diploma's die totaal waardeloos zijn op de arbeidsmarkt", zegt Brusseel. "Dit is een vorm van bedrog. Bovendien nemen zij de wind uit de zeilen van bijvoorbeeld een Centrum voor Volwassenenonderwijs. Dat biedt in tegenstelling wel gegarandeerde en betaalbare kwaliteit. Uit onderzoek naar de aard van de opleidingscentra blijkt ook dat behoorlijk wat van deze privé-initiatieven aan elkaar gelinkt zijn via een kluwen van vzw's en bvba's waarin telkens dezelfde naam (die van Benjamin Ruyters, RA) opduikt."

Laagdrempelig

Wie op de website van de VDAB op zoek gaat naar bijscholingsopleidingen kan ook uitkomen bij enkele opleidingen van het CVA. Het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) betreurt eventueel misbruik.

"De kmo-portefeuille is zo opgesteld om het laagdrempelig te houden", zegt woordvoerder Thomas Pollet. "Het gros van de opleidingen is koosjer, maar wij hebben de expertise niet om een inhoudelijke beoordeling te doen. De algemene regelgeving rond Economie en Consumentenwetgeving is ook federale materie. Het enige dat wij vanuit onze bevoegdheid kunnen doen, is subsidies uitdelen."

Zo biedt het centrum voor 249 euro een cursus beleggen aan. Op de website staat dat studenten het diploma 'beleggingsadviseur' kunnen verwerven. Op dezelfde pagina staat verderop in enkele korte zinnen wel nog vermeld dat wie aan de slag wil gaan als 'professioneel beleggingsadviseur' nog een aantal bijkomende kwalificaties en diploma's nodig heeft.

Een klager had die opmerking alvast gemist. "Volgens de opleidingsverstrekker kan ik mij hiermee als zelfstandig beleggingsadviseur vestigen en persoonlijk beleggingsadvies geven. Dit klopt helemaal niet, hiervoor is een erkenning van het FSMA nodig. Dit diploma is eigenlijk waardeloos, het FSMA erkent het niet."

Misleiding

Ook andere cursussen liggen onder vuur. Zo geeft het CVA aan dat cursisten er voor 1.490 euro "perfect" worden voorbereid op de examens van de Examencommissie om zo een diploma secundair onderwijs te verkrijgen. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gaf in de Commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement aan bezorgd te zijn. "Wij hebben al heel wat verontwaardigde reacties van burgers, mensen die zich bekocht voelen door het CVA, ontvangen. De Economische Inspectie heeft meer dan een jaar geleden een dossier ingediend tegen het CVA bij het parket."

Vooralsnog is het onduidelijk bij welk parket het dossier is ingediend. De FOD Economie meldt dat er omwille van het onderzoekgeheim van de Economische Inspectie niet kan worden gecommuniceerd over individuele bedrijven.

Crevits geeft aan dat zij niet kan optreden, omdat het CVA als private instelling niet valt onder de onderwijsregelgeving. Zij overlegt wel met federaal minister van Werk en Consumenten Kris Peeters (CD&V). Het kabinet-Peeters bevestigt dat de Economische Inspectie "een grondig onderzoek wegens misleiding voert".

Ruyters was gisteren ondanks herhaaldelijke pogingen niet bereikbaar voor commentaar.

Poppe was aanvankelijk als medeoprichter en bestuurder betrokken bij het CVA en de Schoonheidsschool. In de zomer van 2014 kondigde zij officieel aan dat zij en Ruyters gingen scheiden. Vandaag baat zij een eigen Beauty & Lifestyle Academy uit. Zij ontkent op de hoogte te zijn geweest van klachten.

"Tot 2013 was ik bij de Schoonheidsschool betrokken. Ik nam docenten aan en begeleidde hen, deed de cursusplanningen en de lessenroosters, maar was niet betrokken bij de backoffice. Dat is niet mijn interesse. Het CVA was sowieso niet mijn dada. Als ik hoor wat er allemaal de ronde doet. (zwijgt) Ik leef op voet van oorlog met hem. Ik heb met zijn zaken vandaag helemaal niets meer te maken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234