Vrijdag 18/10/2019

Klacht UZ Leuven na vals bericht over agressie vluchteling

UZ Leuven dient een klacht in tegen de man die een vals bericht postte op Facebook over zogezegde agressie door een vluchteling naar een zorgverlener. De kans dat het ziekenhuis zijn gram kan halen is klein.

"We distantiëren ons met klem van haatdragende boodschappen ten opzichte van vluchtelingen", laat het UZ Leuven weten. Het ziekenhuis werd deze week genoemd door een Limburger die een filmpje deelde op Facebook. Daarin is te zien hoe twee zorgverleners hardhandig worden aangepakt door een erg agressieve man. Een vluchteling in het UZ Leuven, beweerde de man, maar de beelden komen uit een ziekenhuis in het Russische Novgorod.

Haatberichten

Het bericht lokte veel haatmail uit op sociale media. "Wij kregen veel ongeruste reacties van bezoekers, patiënten en medewerkers", stelt UZ Leuven. Een eventuele schadevergoeding zal UZ Leuven schenken aan een initiatief dat zich inzet voor de bestrijding van racistische of gewelddadige boodschappen.

Hoe die klacht er concreet uitziet, daar communiceert het ziekenhuis niet over. Het lijkt sowieso vooral te dienen als signaal, denk Jogchum Vrielink, professor discriminatierecht aan de Université Saint-Louis (Brussel). Hij acht de kans dat ze in de rechtszaal gelijk krijgen, eerder klein.

Zo geldt valsheid in geschrifte alleen voor bijzondere documenten als identiteitsbewijzen en diploma's, dus vanuit het juridisch perspectief is de ondernemer daar niet over de schreef te gaan.

Het UZ Leuven geeft de indruk dat ze kijkt in de richting van de racismewetgeving. "Maar er zijn hier precedenten", weet Vrielink. In Sint-Niklaas heeft Vlaams Belang eens gecommuniceerd over vreemdelingen na een voorval met grafschenners. "Dat bericht bleek evenmin te kloppen, en de auteurs zijn voor die uitspraken vervolgd. Maar het hof van beroep in Gent zag daarin geen aansporing tot haat. Net als hier ging het om onzorgvuldige uitspraken in pejoratieve bewoordingen, maar daarom niet strafbaar."

Eerroof dan? Het is twijfelachtig dat een rechter daarin meegaat. "Er moet dan sprake zijn van kwaad opzet, maar de man leek, ondanks zijn fout, te goeder trouw te handelen: hij heeft zich meteen geëxcuseerd en het bericht verwijderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234