Dinsdag 10/12/2019

Klacht tegen VRT zorgt voor spanning op redactie

Radiojournalist Peter Vandenbempt vraagt zich af waarom geen van de beschuldigden wederwoord kreeg

De VRT mag gerechtelijke stappen verwachten na de Panorama-reportage De tackle van de maffia over omkooppraktijken in het Belgische voetbal. Vooral de Belgische eersteklasser La Louvière voelt zich gebelgd: de reportage brengt onder meer huisadvocaat Laurent Denis, manager Chris Benoît en enkele ex-spelers van die club in verband met voetbalomkoping. Denis en Benoît hebben al aangekondigd dat zij persoonlijk een klacht zullen indienen wegens smaad. De klacht is gericht tegen de VRT en de anonieme getuige in de reportage.

In de reportage worden veertien namen genoemd die meegewerkt zouden hebben aan het manipuleren van wedstrijden. "Wij hebben geen bewijzen, maar zijn honderd procent zeker dat ze betrokken zijn bij voetbalfraude", klonk het bij de programmamakers. Met dat gebrek aan manifeste bewijzen stelden de journalisten zich ook bloot aan kritiek. Opmerkelijk is dat ook Peter Vandenbempt, een prominent VRT-sportjournalist, op de radio openlijk zijn twijfels uitte over de documentaire. In het radioprogramma De wandelgangen klonk het zo: "Ons viel vooral op dat de anonieme getuigen nogal veel 'on m'a dit que' en 'j'ai entendu que' gebruikten. Uit tweede hand dus. En zoals Leo Beenhakker zegt: 'Van horen zeggen, ga je liegen'. Onwillekeurig moesten we denken aan Elio Di Rupo en het Fontainasplein of aan Didier Reynders en zijn buitenlandse rekeningen. Ook toen waren de journalisten te goeder trouw overtuigd van hun bronnen. Maar wanneer ben je zeker van een bron?" Vandenbempt vroeg zich ook af waarom geen enkele van de beschuldigden een wederwoord kreeg: "Dat is toch een redelijk fundamenteel journalistiek principe."

Chris van den Abeele, programmamaker van de Panorama-reportage, had de bewuste passage gehoord. "Ik ga Peter daarover aanspreken. Omdat La Louvière een klacht indiende, is met de juridische dienst afgesproken om geen verder commentaar meer te geven over de zaak." Volgens Van den Abeele staat de hoofdredactie van de VRT volledig achter de programmamakers.

(BF)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234