Dinsdag 19/01/2021

Klacht tegen Israël voor aanval Gazavloot

Twee Duitse volksvertegenwoordigers gaan een klacht indienen tegen Israël wegens oorlogsmisdaden, die zouden gepleegd zijn tijdens de bestorming door Israëlische legercommando’s van de humanitaire Gazavloot. De verkozenen van Die Linke waren tijdens de overval op een van de schepen aanwezig. Het parket-generaal onderzoekt of de klacht ontvankelijk kan zijn.

Duitse parlementariërs klagen Joodse staat aan voor oorlogsmisdaden bij bestorming Freedom Flotilla

Een groep Duitse Joden is van plan om volgende maand met een schip vol hulpgoederen naar Gaza te varen uit protest tegen de Israëlische blokkade van de kuststrook. De groepwil vooral schoolmateriaal en muziekinstrumenten meenemen.

De bekende Duitse specialist in volkerenrecht Norman Paech is achter Die Linke-volksvertegenwoordigers gaan staan en is van mening dat de Duitse justitie verplicht is om een onderzoek in te stellen. In kringen van de procureur-generaal is inmiddels vernomen dat een vooronderzoek zal worden opgestart en als zou blijken dat de klacht ontvankelijk is, zal daar verder gevolg aan worden gegeven. Tien dagen na de overval op en de ontvoering van het Turkse schip Mavi Marmara is de zaak dus nu in handen van het Duitse gerecht.

De initiatiefnemers zijn de twee vrouwelijke volksvertegenwoordigers Annette Groth en Inge Höger, die de klacht wegens ‘oorlogsmisdaden en vrijheidsberoving’ hebben ingediend. Dat dit in internationale wateren is gebeurd, zou een bezwarende omstandigheid zijn. Zij hebben in de klacht vermeld dat ze op 31 mei om 5:10 uur ’s ochtends van de kapitein hebben vernomen dat de controle van het schip was overgenomen door Israëlische commando’s.

Een uur later werden beiden door de Israëlische soldaten gesommeerd zich naar het buitendek te begeven, hun rugzakken werden doorzocht en hun handen werden geboeid. Pas vele uren later hebben de twee volksvertegenwoordigers, die in principe onschendbaarheid genieten, toestemming gekregen om naar de Duitse ambassade in Tel Aviv te bellen. In de nacht van 1 juni werden ze dan met een gevangenistransport naar de luchthaven gebracht.

Voor professor internationaal strafrecht Florian Jessberger van de beroemde Humboldt Universität in Berlijn, is er veel dat erop wijst dat de klacht ontvankelijk kan zijn en zeker dat er voor Duitse strafrechtnormen een misdaad is gepleegd op hoge zee. Het parket-generaal zal zich met de zaak bezighouden. De beide verkozenen krijgen ook de steun van andere fractieleden in het Duitse parlement.

De Duitse groepering Jüdische Stimme für gerechten Frieden in Nahost heeft laten weten dat ze een schip heeft gevonden, waarmee ze in juli naar de Gazastrook wil varen. Aan boord zullen zich allemaal Duitse Joden bevinden. Het gaat om een groep van twaalf tot zestien opvarenden. Ze willen vooral schoolmateriaal en muziekinstrumenten naar Gaza brengen.

Onder de passagiers zullen zich musici bevinden die aan Palestijnse kinderen les willen geven. “Dan krijgen die kinderen Joden eens anders te zien dan als ze gewend zijn”, zei Kate Leitrer van de organiserende groep. Ze zei ook niet te verwachten dat er vanwege Hamas enige vijandigheid tegen de Joden zou zijn, omdat er vroeger al Joden naar de Gazastrook zijn geweest en daar vriendelijk werden ontvangen.

Een lid van die groep, Edith Lutz, maakte twee jaar geleden al deel uit van een hulpvloot naar Gaza, die toen wel door Israël werd doorgelaten. Zij vertelde zelfs dat ze Hamasleider Ismail Haniyeh ontmoette en dat die haar zei niets tegen de Joden te hebben, maar alleen tegen de Israëlische bezetting en blokkade. Ze zei na de recente gebeurtenissen wel angst te hebben van de Israëlische reactie als hun schip werkelijk de blokkade zou willen doorbreken.

De vier Belgische vrouwen die deelnamen aan het hulpkonvooi Free Gaza deden gisteren hun verhaal van de bestorming door de Israëlische marine van de Mavi Marmara. “We hadden informatie gekregen over een interventie van de Israëlische strijdkrachten, maar we hadden nooit de ontkenning van dergelijk geweld tegen burgers kunnen inbeelden”, vertelde Kenza Isnasni, die aan boord van de Turkse ferry reisde in het gezelschap van Fatima El Mourabiti.

Zij ontkenden de geweldplegingen niet van een aantal passagiers naar de militairen. “Maar we verkeerden in wettige zelfverdediging. Geconfronteerd tegenover een zwaar bewapende soldaat, verlies je al je middelen”, aldus Fatima El Mourabiti. Twee Vlaamse vrouwen, Griet Deknopper en Inge Neefs, bevonden zich aan boord van de Challenger I, de kleinste van de zes boten die deelnamen aan de vloot.

De vrouwen zijn een week terug in België en uitten scherpe kritiek op de houding van de Belgische regering tegenover de gebeurtenissen. “Wij voelen ons echt in de steek gelaten”, aldus Fatima El Mourabiti.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234